Vaikų ausų, nosies ir gerklės chirurgei Tali Lando pažengęs krūties vėžys buvo diagnozuotas prieš penkerius metus, kai jai buvo trisdešimt septyneri. „Mano realybė pasikeitė, – sakė ji „CBS News“. – Ir šiandien aš vis dar čia, taigi, tai yra gera žinia.“

Po operacijos, chemoterapijos ir radiacijos T. Lando visiškai pakeitė savo mitybą. Nauji duomenys rodo, kad tokio sprendimo poveikis sveikatai – realus. Amerikos klinikinės onkologijos draugijos duomenimis, subalansuotos ir mažai riebalų turinčios mitybos besilaikančios moterys susiduria su 21 procentu mažesne rizika mirti nuo krūties vėžio ir 15 procentų mažesne rizika mirti nuo bet kurios kitos priežasties, palyginti su moterimis, kurios nesilaiko mažai riebalų turinčios dietos.

„Turite sumažinti riebalų vartojimą, jeigu sirgdamos šia liga norite aktyviai ir teigiamai paveikti išgyvenamumą. Tai beveik kaip siuntimas susitikti su mitybos specialistu ir pakeisti savo valgymo įpročius“, – sako Krūtų chirurgijos skyriaus vadovė Donna-Marie Manasseh iš Maimonido medicinos centro.

20 metų trukusio tyrimo metu buvo stebimos 48835 moterys po menopauzės, kurios tyrimo pradžioje krūties vėžiu nesirgo. Pasak Amerikos klinikinės onkologijos draugijos, viena grupė tyrimo metu laikėsi mažai riebalų turinčios dietos: kasdien buvo valgomi vaisiai, daržovės, grūdai, o riebalų vartojimas sumažintas iki maždaug 25 procentų bendro kalorijų kiekio. Kontrolinė grupė ir toliau valgė taip, kaip įpratę, o tai reiškia, kad riebalai sudarė apie trečdalį (32 procentus) paros kalorijų.

„Iš tikrųjų tai nėra sunku padaryti. Manau, sunkumų kelia tai, ar namuose šie produktai prieinami“, – tikino D. M. Manasseh.

„Negalite pakeisti savo genetikos ir negalite pakeisti realybės, kad jums buvo diagnozuotas auglys, tačiau tam tikrus dalykus galite kontroliuoti, o vienas iš svarbiausių yra… mityba“, – sakė T. Lando.
Vis dėlto tyrimo autoriai teigia, kad norint ilgalaikio poveikio, mitybos pokyčiai neturi būti drastiški.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (32)