Kas tai yra?

Bakterinė vaginozė yra makšties mikrobinės aplinkos pusiausvyros sutrikimas. Tai nėra lytiškai plintanti infekcija, kuria užsikrečiama. Jos metu pagausėja išskyrų, atsiranda nemalonus kvapas, nusiskundimai, tačiau, anot gydytojos, visa tai yra žmogaus organizmo pusiausvyros sutrikimo pasekmė. „Makštyje visada gyvena bakterijų, bet kai vienos pradeda vyrauti prieš kitas, sutrinka pusiausvyra, atsiranda tokia būklė“, – teigė medikė.

Ši liga yra pagrindinė pagausėjusių nemalonių makšties išskyrų priežastis, dėl kurios moterys kreipiasi į gydytojus. Tiesa, kiek paplitusi ši liga, pasakyti sunku, nes apie 50-70 proc. moterų net ir turėdamos bakterinę vaginozę jokių nusiskundimų neturi. Pasak ginekologės, tam tikromis aplinkybėmis ji gali komplikuotis, bet jei moteriai negresia jokios operacijos, ji neplanuoja pastoti, nieko blogo neturėtų nutikti. „Didžiajai daliai moterų bakterinė vaginozė savaime užeina ir savaime praeina. Būna, kad vėl pasikartoja. Bet kuri mūsų bakterinė aplinka yra labai dinamiška. Ji priklauso nuo mūsų gyvenimo būdo – nuo to, ką valgome, kaip gyvename, todėl natūralu, kad mūsų ekosistema yra linkusi pati save susitvarkyti“, – pasakojo D.Vaitkienė.

Daiva Vaitkienė.

Kartais moteris nejaučiau jokio diskomforto, tik pagausėjusias išskyras. „Kartais nemalonus kvapas atsiranda tik tam tikrais atvejais: mėnesinių metu, po lytinių santykių, prausiantis šarminiu muilu. Mikrobai, kurie sukelia bakterinę vaginozę, nemalonaus kvapo aminus išskiria šarminėje aplinkoje, dėl to ir pajuntame jį tik šiomis aplinkybėmis“, – pasakojo ginekologė.

Gydymas dvejopas

Bakterinės vaginozės gydymas yra dvejopas – arba žvakutės į makštį, arba geriamieji vaistai – antibiotikai ir antiseptikai. Gydymas trunka nuo 5 iki 7 dienų. Dar vienas iš gydymo būdų, kurio efektyvumas nėra visiškai įrodytas, tai gerųjų bakterijų naudojimas tiek žvakutėmis, tiek geriamąją forma. Anot gydytojos, kai kurioms tai padeda, kitoms – nelabai. Moterims, kurioms ši infekcija linkusi kartotis, skiriama profilaktiškai porą kartų per savaitę suvartoti žvakutę bent keletą mėnesių arba skiriamas gydymas prieš numatomas intervencijas.

„Jei kalbėsime apie priežastis, pastebima, kad tų moterų, kurioms bakterinė vaginozė dažnai kartojasi, makšties aplinkoje kažkodėl nesimato gerųjų lakto bakterijų, kurios makštį saugo nuo įvairių infekcijų. Arba gerosios bakterijos yra išnykusios arba genetiškai pakitusios ir neveiksnios, tai yra, neatlieka savo funkcijų, nerūgština tos aplinkos ir nesudaro kitoms bakterijoms nepalankių sąlygų. Tai yra tam tikras organizmo pusiausvyros sutrikimas ir priežastys slypi giliau“, – pasakojo medikė.

Partnerio gydyti nereikia

Dažnas klausimas, kuris neduoda ramybės šios ligos kamuojamoms moterims – ar nereikia gydyti lytinio partnerio? „Kaip jau minėjau, tai nėra lytiškai plintanti liga, tačiau moterims, kurioms šios infekcijos pasireiškia dažnai, esant nusiskundimams, rekomenduojama naudoti barjerines kontraceptines priemones, tai yra, prezervatyvus. Jie sumažina ligos atsinaujinimo tikimybę, pagreitina išgijimą. Tiesa, kiek kitaip yra, jei lytinė partnerystė yra tarp moterų. Tada partnerę gydyti reikia“, – teigė gydytoja.

Anot jos, riziką susirgti bakterine vaginoze didina dažni makšties plovimai ir dažnas lytinių partnerių keitimas. „Ginekologai visą laiką kartoja, kad makštis nėra nei burna, nei dantys ir nereikia jos plauti kiekvieną dieną, nes sutrikdome jos aplinką. Taip pat yra įrodytas ryšys tarp lytinių partnerių skaičiaus ir bakterinės vaginozės. Kuo didesnis lytinių partnerių skaičius, tuo didesnė bakterinės vaginozės rizika“, – pasakojo gyd. D.Vaitkienė.

Vis dėl to, jei ši liga dažnai būna besimptomė, o komplikacijos negresia, ką blogo ji gali padaryti? „Bakterinė vaginozė sutrikdo makšties apsaugines funkcijas. Makštis tampa daug atviresnė bet kokiai kitai infekcijai. Jei tokios būklės moteris susidurtų su lytiškai plintančiomis infekcijomis, ŽIV, Žmogaus papilomos virusais, visoms šioms infekcijoms kelias būtų atviras“, – sakė medikė.

Dar vienas svarbus aspektas – bakterinė vaginozė nėštumo metu gali padidinti nėštumo komplikacijų riziką. „Tyrimų duomenys yra labai prieštaringi. Šiandien yra laikomasi tokios nuostatos, kad nėščioms moterims, kurios niekuo nesiskundžia, tyrimas dėl bakterinės vaginozės nereikalingas. Bet jei nėščiąją vargina bakterinės vaginozės simptomai, ją gydyti reikia. Arba jei nėščioji anksčiau turėjo problemų – persileidimų, priešlaikinių gimdymų, tokias nėščiąsias dėl bakterinės vaginozės gydome, nes galvojame, kad aną kartą būtent ji galėjo būti persileidimo ar priešlaikinio gimdymo priežastimi“, – teigė ginekologė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)