Nevalia valgyti kaip saldainių

Skubios kontracepcijos veikimo principas, pasak ginekologės, yra paremtas vienkartine hormono progesterono doze, rašoma pranešime spaudai. „Jei skubios kontracepcijos tabletė yra išgeriama prieš ovuliaciją ar ovuliacijos metu, toks hormonų kiekis tiesiogine prasme blokuoja ovuliaciją ir ji neįvyksta, dėl to moteris nepastoja“, – pasakoja Ž.Kasilovskienė.

Žaneta Kasilovskienė

Tiesa, būna atvejų, kai net ir išgėrus skubios kontracepcijos tabletę, moteris pastoja. „Vaistas suveikė, ovuliacija neįvyko, bet ji įvyko vėliau. Moteris galvoja, kad jos vaisingos dienos jau praėjo ir gali nesisaugoti. Bet kartais tabletė atitolina ovuliaciją ir dėl to moteris pastoja“, – teigia gydytoja.

Specialistė pabrėžė, kad skubios kontracepcijos tabletę reikia gerti po nesaugaus lytinio akto, taip pat tuo atveju, jei buvo nesėkmingai nutrauktas lytinis aktas bei kai partneris nėra tikras, ar pavyko nutraukti aktą, ar ne. „Saugiausia ją išgerti per pirmąsias 12 ar 24 valandas, bet galimaišgerti ir nuo lytinio akto praėjus iki 72 valandų. Šansas, kad dar suveiks, yra, bet geriau – kuo greičiau“, – sako medikė.

Anot jos, kontraindikacijų nuo šio kontracepcijos būdo praktiškai nėra. „Jei būtų koks nors pavojus, tabletė būtų parduodama su receptu. Be abejo, piktnaudžiauti nereikia. Jei pradėsime kaip saldainius kas savaitę valgyti, logikos nebus, gali prasidėti kraujavimas, sutriks ciklas. Todėl tikiu, kad kiekviena tai suvokia ir nenaudos jų kaip paprastos kontracepcijos. Nes jei jau panaudojote du kartus per mėnesį, vadinasi, jums reikalinga ne ekstrinė, o normali kontracepcija“, – sako Ž.Kasilovskienė.

Kontraceptinės tabletės

Ji pasakoja, kad būna moterų, kurios galvoja, kad kasdien gerti kontracepcijos tabletes su hormonais yra pavojinga, o štai porą kartų per mėnesį – normalu. „Bet pamirštama, kad ekstrinės kontracepcijos tabletė yra hormonų bomba. Organizmui, kai jis pastoviai gauna nedidelę dozę hormonų ir prie jų palaipsniui pripranta, yra daug saugiau ir ne taip pavojinga, negu kad ta bomba. Jei du kartus per mėnesį tenka panaudoti skubiąją kontracepciją, reikia keisti apsisaugojimo būdą“, – teigia ginekologė.

Ž. Kasilovskienė patikino, kad ilgalaikių pasekmių ar poveikio ateities nėštumams šis kontracepcijos būdas neturi, jei naudojamas pagal paskirtį. „Gali sutrikdyti tik tą vieną ciklą. Nes ciklo metu gaunamas tam tikras didelis kiekis hormonų, kuris neturėtų ten būti. Gali anksčiau prasidėti mėnesinės. Bet vėlgi pabrėžiu, kad šį būdą reikia naudoti pagal paskirtį. Kad ir kaip bebūtų, kontracepcija visada yra geresnis pasirinkimas – tiek organizmui, tiek psichikai, tiek finansams – nei nėštumo nutraukimas“, – sako medikė.

Anot ginekologės, ciklas turėtų greitai atsistatyti, jei moteris neturi kitų hormoninių sutrikimų. Bet ne visoms jis sutrinka. Tai, sako Ž. Kasilovkienė, priklauso nuo to, kokią ciklo dieną moteris išgėrė tabletę – ar pačios ovuliacijos metu, ar prieš, ar po. „Be abejo, saugiau naudoti pastovią kontracepciją, bet ačiū ekstrinei, jei atsitinka nelaimė. Taip pat noriu, kad moterys nepamirštų, jog kartais ovuliacija gali įvykti ir vėliau, todėl saugotis vis tiek reikia“, – teigia Ž.Kasilovskienė. Ji pridūria, kad skubios kontracepcijos veiksmingumas taip pat mažėja, jei kartu vartojamas alkoholis.

Statistiškai skubios kontracepcijos tablečių pardavimai išauga vasarą pajūrio regione.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)