Kuo kalis yra svarbus žmogaus organizmui?

– Iš tiesų, šis 19-asis Mendelejevo lentelės elementas yra bene pats svarbiausias žmogaus sveikatai. Kadangi kalio jonai turi teigiamą krūvį, dalyvauja natrio-kalio siurblio apykaitoje, jis neatskiriamas nuo elektrinių signalo laidumo visame kūne, kai kalbame apie nervus, širdies pulsą ir raumens susitraukimus. Juk širdis yra raumuo ir tik elektrinis aktyvumas priverčia ją susitraukti. Netgi šiuo metu, kai skaitote šį tekstą, formuojate mintį, judinate ranką, visoje šioje inervacijos grandinėje ir impulso plitime į raumenis būtinas kalis.

Šis mikroelementas taip pat neatsiejamas nuo baltymų sintezės, angliavandenių metabolizmo bei energetinių resursų organizme katalizavimo. Būtent kalis padeda organizme gliukozę paversti glikogenu, kaip energetines atsargas atsidedančias kepenyse, kad turėtume energijos fizinei veiklai. Kalio dėka ląstelėje palaikomas osmosinis slėgis, padedantis organizmui išlaikyti reikiamą skysčio balansą.

Padidinto kalio kiekio su maistu suvartojimas mažina arterinį kraujo spaudimą, skatina mažesnį druskos (natrio) suvartojimą bei vidutiniškai kas 4 pacientą gali apsaugoti nuo mirties dėl insulto arba kas 10-ą nuo širdies ir kraujagyslių ligų. Nepakankamas kalio suvartojimas, viduriavimas, skysčių netekimas, taip pat kai kurių vaistų vartojimas (šlapimą varantys, laisvinamieji) reikšmingai gali sutrikdyti svarbiausių elektrolitų balansą bei atitinkamų organų funkcionavimą.

Žinoma, tinkamam organizmo funkcionavimui taip pat būtini ir kiti mikroelementai, vis dėlto neretai, kalis, magnis, natris įvardijami kaip svarbiausi mikroelementų trejybė.

Ar yra kokie nors požymiai, bylojantys apie šio elemento trūkumą?

– Pirmuosius sumažėjusio kalio kiekio (hipokalemijos) organizme požymius signalizuoja atsiradęs raumenų silpnumas ir mėšlungio epizodai, dažnesni nakties metu, neritmiška širdies veikla, permušimai, ar deginimo, maudimo širdies plote jausmas. Taip pat hipokalemija gali sąlygoti ir padidėjusį nerimą, slogią nuotaiką.

Kokie produktai turi kalio?

– Daug kalio, absorbuojamo plonajame žarnyne, yra vaisiuose ir daržovėse: lapinėse salotose, ankštinėse kultūrose, bulvėse, agurkuose, cukinijose, moliūguose, bananuose, apelsinuose, melionuose, taip pat džiovintuose vaisiuose (slyvos, razinos), riešutuose. Pakankamą kalio kiekį pasisavinsime valgydami reikiamos žuvies patiekalus (laukinė lašiša, tunas, otas, menkė). Štai ir turime atsakymą, kodėl bėgikų maratono trasų stotelėse rūpinamasi, kad pakankamai būtų suvartojama skysčių, o natūraliam kalio papildymui rekomenduojamas suvalgyti bananą, obuolį.

Taip pat būtina pabrėžti, kad vartodami greito maisto gaminius, pusfabrikačius negausime riekiamo kalio kiekio. Siekiant reikiamo mikroelementų balanso, turime riboti valgomosios druskos suvartojimą ir vartoti daugiau vaisių ir daržovių. Specialistai pagal suvartojamo maisto produktus išskiria rekomenduojamų mikroelementų Natrio/Kalio santykį, kuris turėtų būti <0,9. Pvz., grūdinių kultūrų produktai, vaisiai, daržovės, pieno produktai < 0,1-0,3, ir priešingai, pvz., įvairių sūrių šis Na/K santykis > 6,0, o įvairių pagamintų padažų, pagardų, įsigyjamų parduotuvėse, net 28! Taigi, akivaizdu, kokius produktus turėtume rinktis.

Žmonės, kurie per dieną suvartoja 5 gramus druskos (arbatinis šaukštelis) nuo širdies ir kraujagyslių ligų miršta 2 kartus dažniau lyginant su suvartojančiai 2 gramus.

Kokį kalio kiekį rekomenduojama suvartoti?

– Nepakankamas kalio kiekio suvartojimas Lietuvos pacientams yra ypač aktualus. Atliktais PSO tyrimais lietuviai vidutiniškai suvartoja vos 2700 mg kalio. Taigi, subalansuotai mitybai ir tinkamo kiekio kalio suvartojimui turime skirti pakankamai dėmesio. Manoma, kad 19 metų sulaukusieji turi suvartoti 4700 mg kalio per dieną (pvz., suvalgius vidutinio dydžio bananą gauname 400 mg kalio, avokadą – apie 1000 mg, taip pat stiklinė pomidorų sulčių, skiltis meliono, pusė stikinės razinų arba vidutiniškai viena bulvė užtikrins 20 proc. dienos kalio poreikio). Maitinanti mama turėtų suvartoti 5100 mg. Siekiant reikiamo mikroelementų balanso, kartu turime riboti valgomosios druskos suvartojimą ir vartoti daugiau vaisių ir daržovių, turinčių kalio.

Vis dėlto, kai nepakankamai suvartojama kalio, jį reiktų papildyti iš išorės?

– Taip, visais atvejais esant nepakankamam kalio suvartojimui, jį reiktų papildyti vaistiniais preparatais iš išorės. Pastaruoju metu skatinamas atsakingas kalio preparatų vartojimas, tinkamas jo kursas, atkreipiant dėmesį, kad mažesnės kalio dozės, tikėtina, yra saugesnės vartojimui bei geriau pasisavinamos.

Kas bus suvartojus per didelę kalio dozę? Ar galima jo perdozuoti?

– Ši atida būtina širdies ir kraujagyslių ligomis sergantiems pacientas, vartojantiems vaistus, kurių dalis gali skatinti kalio susilaikymą ir jo kaupimą organizme. Tačiau, kalbant apie sveikus žmones, tai nėra pavojinga, nes organizmas subalansuoja ir pašalina perteklinį kalio kiekį.