Gimdos miomos

Gimdos miomos yra kieti arba minkšti raumeninio audinio dariniai, kurie susiformuoja bet kuriame gimdos sluoksnyje ir beveik visais atvejais būna gerybiniai. Jie gali egzistuoti be jokių simptomų, bet gali ir sukelti pilvo, nugaros ar menstruacijų skausmus, sunkumo jausmą arba spaudimą apatinėje pilvo dalyje ar šlapimo pūslėje, dažną šlapinimąsi, vidurių užkietėjimą, nevaisingumą, o dažniausiai – gausias arba nereguliarias mėnesines. Kraujuojama taip gausiai, kad moteriai tenka kas pusvalandį keisti ir higieninį paketą, ir tamponą.

Gimdos miomos dydis gali svyruoti nuo mikroskopinio iki pusantro kilogramo ar net daugiau, jos taip išplečia gimdą, kad moteris gali atrodyti lyg paskutinį nėštumo mėnesį. Jei miomos yra mažos, jos gali ir nesukelti jokių problemų. Tačiau didelės arba susidariusios gyvybiškai svarbioje kūno vietoje jos gali užkimšti kiaušintakius, neleisti implantuotis embrionui arba kitaip trukdyti pastoti.

Apie 80 proc. moterų turi gimdos miomų, o riziką didina nutukimas (tai nekokybiško in pertekliaus požymis). Miomos priklauso nuo estrogenų ir yra jautrios hormonams, jų augimą stimuliuoja estrogenai ir net progestinai (sintetiniai progesteroną mėgdžiojantys hormonai), kurių paskirtis – neutralizuoti kai kuriuos neigiamus estrogenų padarinius. Tik natūralus progesteronas gali pagelbėti šioje situacijoje.

Kadangi gimdos miomos yra jautrios hormonams, neretai jos padidėja per nėštumą, kai hormonų lygis yra aukštesnis, o po menopauzės susitraukia. Be to, jos gali atsirasti ir dėl genetinių priežasčių.

Mažesnei daliai moterų stabilizuoti kraujavimą dėl miomų padeda kai kurie geriamieji kontraceptikai. Tačiau kadangi šio metodo veiksmingumas yra abejotinas, dažniausiai skiriami stipresni vaistai. Šie vaistai, vadinami GnIH agonistais, sustabdo natūralią hormonų gamybą moters organizme ir taip miomą numarina badu. Vaistai sukelia dirbtinę menopauzę ir padidina riziką susirgti osteoporoze ir kitais sutrikimais, siejamais su natūralios hormonų gamybos sustabdymu moters organizme.

Kartais, gydant nuo gimdos miomų ar endometriozės, gali tekti atlikti histerektomiją, chirurginį gimdos pašalinimą, tačiau ši operacija neretai atliekama visai be reikalo. Gimdos miomos yra dažniausiai pasitaikanti priežastis, dėl kurios leidžiama pašalinti gimdą. Kasmet Jungtinėse Valstijose atliekama apie 770 tūkst. tokių operacijų, o šis skaičius viršija beveik visas kitas chirurgines operacijas. Be to, šis skaičius yra 2–3 kartus didesnis už histerektomijų, atliekamų kitose šalyse, skaičių.

2000 m. kovą dr. Johnas Lee pranešė, kad Kalifornijos universiteto Los Andžele gydytojų ir tyrėjų grupė priėjo prie išvados, jog 76 proc. gimdos pašalinimo operacijų, atliktų penkiems šimtams JAV moterų, neatitiko kriterijų, pagal kuriuos būtų galima rekomenduoti šią procedūrą kaip tinkamą.

Dr. Vicki Hufnagel savo knygoje „Daugiau jokių histerektomijų“ pasisako prieš chirurginį gimdos pašalinimą. Daugeliu atveju ji pirmenybę teikia vadinamajai moters rekonstrukcinei chirurgijai, net jei moteris yra vyresnio amžiaus, o jos mioma sparčiai auga.

Dr. Hufnagel skatina anksti atlikti tokią rekonstrukcinę operaciją ir pašalinti miomą, o ne laikytis požiūrio „palaukime ir pamatysime“, kad mioma neišaugtų ir nepridarytų žalos gimdai, kiaušintakiams ir pan. Viename iš jos knygos skyrių aprašyta, kaip atliekama ši procedūra, o knygą labai pravartu perskaityti toms moterims, kurios svarsto, kokį miomų gydymo būdą pasirinkti.

Nors rekonstrukcinė chirurgija yra viena iš histerektomijos alternatyvų, esama ir kitų chirurginių variantų. Atliekant miomektomiją pašalinamos miomos, bet gimda paliekama. Dar yra procedūra, vadinama gimdos arterijų embolizacija, kuri neleidžia kraujui patekti į miomas. Yra ir toks dalykas kaip miolizė, kai prideginamos kraujagyslės, maitinančios miomas, prieš tai kelis mėnesius mažinant jų dydį GnIH agonistais. Tačiau ši procedūra silpnina gimdos gleivinės vientisumą, todėl nerekomenduojama moterims, kurios dar norėtų pastoti.

Svarbiausia tai, kad be histerektomijos yra ir kitų variantų, tad jei jūsų gydytojas nėra susipažinęs su alternatyvomis, galbūt vertėtų pasiieškoti kito.

Kartais vadovaujamasi tokia nuostata: „Na, jeigu jau pradėjome tvarkyti, tai gal pašalinkime ir kiaušides, nes kada nors jose irgi gali išsivystyti vėžys ir vėl turėsite bėdų.“ Nors ateityje tikrai gali nutikti visko, jei nėra pagrindo manyti, kad problema yra tikėtina, tada būtų išmintingiau laikytis prielaidos, kad gamta turėjo svarių priežasčių apdovanoti moteris kiaušidėmis, todėl jų pašalinimas (išskyrus tuos atvejus, kai jos tikrai yra nesveikos) pridarys daugiau žalos, negu duos naudos.

Šalia problemų, kurias sukelia tokio svarbaus vidaus sekrecijos organo pašalinimas, dėl kurio organizmas netenka jo gaminamų hormonų, paskesni moterų, kurioms be rimto reikalo buvo pašalintos kiaušidės, tyrimai atskleidė, kad joms kyla didesnė rizika mirti tyrimo laikotarpiu, didesnė tikimybė susirgti plaučių vėžiu ir širdies liga ir dvigubai didesnė Parkinsono ligos rizika, lyginant su moterimis, kurioms kiaušidės nebuvo pašalintos.

Endometriozė

Dar viena svarbi gausaus kraujavimo priežastis yra endometriozė – būklė, kai gimdos gleivinės ląstelės iškeliauja už gimdos ribų ir pažeidžia kitus audinius ir organus, o kartais nukeliauja net iki plaučių ar nosies. Kai moters gimdos gleivinė kiekvieną mėnesį atsisluoksniuoja (tai vadinama mėnesinėmis), endometrinės ląstelės, nukeliavusios už gimdos ribų, irgi taip daro, bet, skirtingai nuo ląstelių gimdos viduje, jos neturi išėjimo. Toks vidinis kraujavimas gali sukelti uždegimą, spazmus, o kartais tiesiog nepakeliamą skausmą ir randus, galinčius pasibaigti nevaisingumu.

Endometriozė yra atkakli liga. Ji gali atsinaujinti net ir pašalinus gimdą, todėl geriausia mėginti ją išgydyti be chirurginio įsikišimo. Endometriozę sustiprina estrogenai ir kontaktas su estrogenus mėgdžiojančiais teršalais, tokiais kaip dioksinas.

Šiuo metu gydytojai nagrinėja tyrimus, atskleidžiančius kitų estrogenus mėgdžiojančių teršalų ir endometriozės ryšį. Prieš 80 metų pasaulyje buvo aprašytas vos dvidešimt vienas šios ligos atvejis. 1994 m. vien Jungtinėse Valstijose jų buvo penki milijonai, o Vokietijoje atliktas tyrimas parodė, kad endiometrioze sergančių moterų organizme dažnai aptinkami didesni polichlorinto bifenilo (PCB) kiekiai.

Pati endometriozė yra siejama su pagausėjusiais susirgimais krūties vėžiu, kiaušidžių vėžiu, piktybine melanoma ir kai kuriomis autoimuninėmis ligomis, pavyzdžiui, fibromialgija ir vilklige.

Šios susijusios būklės gali būti kontakto su teršalais pasekmė, tad vienos būklės gydymas gali sėkmingai paveikti ir likusias.

Disfunkcinis kraujavimas iš gimdos

Dar viena gausaus kraujavimo priežastis yra disfunkcinis kraujavimas iš gimdos, kuris pasitaiko tada, kai organizme yra per daug atsvaros neturinčio estrogeno (t. y. kai nepakanka juos balansuojančio progesterono), kuriam nepavyksta tinkamai suformuoti gimdos gleivinės. Kartais tai vadinama „estrogenų dominavimu“. Štai ir vėl matome, kaip sutrikusi lytinių hormonų pusiausvyra pridaro bėdų.

Šiuolaikinė medicina moteriai siūlo gana ribotą gydymo būdų pasirinkimą. Jai gali skirti sintetinių hormonų arba patarti rinktis histerektomiją ar kitus chirurginius variantus. Šie pasirinkimai sukelia šalutinio poveikio riziką.

Skausmingos mėnesinės be akivaizdžios priežasties

Skausmingos mėnesinės yra plačiai paplitęs moterų nusiskundimas. Dažnai skausmo priežastis nebūna disfunkcinis kraujavimas iš gimdos, endometriozė ar miomos, nebūna matomų darinių ar kokios kitos priežasties, kurią identifikuotų vakarietiški diagnostiniai tyrimai, bet moters mėnesinės vis tiek būna skausmingos.

Ką Rytų medicina sako apie gausų kraujavimą ar skausmingas mėnesines?

Rytų medicina moko, kad nė viena moteris neturėtų kęsti diskomforto per mėnesines, ir pripažįsta įvairias skausmingo ar gausaus kraujavimo priežastis bei gydymo strategijas. Nors skausmingos mėnesinės yra plačiai paplitęs reiškinys, skausmas nėra nei normalus, nei būtinas dalykas.

Skausmingas ar gausias mėnesines gali sukelti patys įvairiausi pusiausvyros sutrikimai. Pažvelgsime į labiausiai paplitusias priežastis, o visos jos susijusios su tam tikru sąstingiu. Kur sąstingis, ten ir skausmas.

Ajurveda teigia, kad reprodukcinė sistema yra sudaryta iš kanalų ir kraujagyslių, kuriais keliauja moters či energija, kiaušinėliai ir menstruacijų kraujas. Šie kanalai arba kraujagyslės gali susiaurėti arba užsikimšti. Kai jie susiaurėja arba užsikemša, či, arba prana, kraujas, in arba medžiaga, kurie paprastai keliauja laisvai ir be trukdžių, užsistovi arba ima judėti ne ta kryptimi. Pavyzdžiui, esant endometriozei, gimdos gleivinės ląstelės dauginasi ir persikelia už gimdos ribų.

Rytų medicina teigia, kad reprodukcinių kraujagyslių susiaurėjimas gali būti streso arba šaltumo padarinys. Kraujagyslės gali užsikimšti ir dėl nekokybiško in pertekliaus, kuris linkęs užsistovėti ir ilgainiui pavirsta kokiu nors dariniu; be to, kraujagyslės gali susiaurėti dėl či energijos, kuri užsistovi taip ilgai, kad nebejuda ir nebetransformuoja in, kuris tada pavirsta dariniu. Užsistovėjusi či sukelia buką skausmą, juntamą vis kitoje vietoje. Susiformavus dariniams ir kamščiams, ima skaudėti vienoje vietoje ir gana stipriai.

Pagrindinės priežastys, dėl kurių užsistovi či, yra nepakankamas fizinis aktyvumas arba susiaurėjusios kraujagyslės, kurios suvaržo natūralų či judėjimą. Rytų medicinoje yra viena svarbi koncepcija: kūno struktūra atspindi či būklę organizme, o či atspindi dvasios būklę. Jei dvasia yra rami ir harmoninga, či laisvai cirkuliuoja po kūną. Jei či cirkuliuoja laisvai, tada kūno audiniai ir kanalai bus gerai susiformavę, jiems netrūks drėkinimo ir maistinių medžiagų. Jei dvasia sutrikdyta, kūnas gali įsitempti ir sutrikdyti normalų či tekėjimą, tada kūno struktūra atitinkamai irgi bus sutrikdyta.

Pagalvokite apie tokį dalyką: ištikus stresui, dažniausiai sulaikome kvėpavimą, o visas kūnas tarsi susigniaužia. Susigniaužia įvairiose vietose. Vienos moterys sulaiko stresą pečiuose, kitos pilve, dar kitos – reprodukciniuose organuose. Rytų medicina moko, kad kūno audinių būklė atitinka kūno energijos būklę. Jei jūsų gyvybinė jėga teka laisvai, kraujas ir audiniai bus sveiki ir elastingi. Jei ji užsistovi, kraujas irgi užsistovės, o jums išsivystys raumenų išemija (raumenys bus nepakankamai aprūpinami krauju). Kuo ilgiau užsistovės či ir kraujas, tuo smarkesnis taps skausmas ir išaugs įvairių darinių, miomų arba endometriozės tikimybė. Esant reprodukcinių organų sąstingiui, tikėtina, kad moteris toje srityje sulaiko stresą arba tam tikri jos gyvensenos elementai skatina sąstingį reprodukciniuose organuose.

Rytų medicina gydo užsistovėjusią či arba in mitybos ir gyvensenos pokyčiais, akupunktūra ir tuo, ką tradicinė kinų medicina vadina „kraują varinėjančiomis žolelėmis“, ir visa tai skiriama, atsižvelgiant į konkrečią moters būklę, jos kūno konstituciją ir poreikius. Dažnai būna labai pravartu skirti ricinos aliejaus kompresus. Ricinos aliejus pasižymi stulbinamu gebėjimu prasiskverbti į audinį, suskaidyti kliudantį darinį ir atpalaiduoti bei atverti kraujagysles.

Šiuo atveju ricinos aliejaus kompresai gali išjudinti sąstingį gimdoje ir aplink ją, atpalaiduoti audinius ir kraujagysles ir padėti laisvai judėti či energijai. Mano patirtis rodo, kad beveik visoms moterims po trijų mėnesių palengvėja, jei laikosi tinkamos mitybos, gyvensenos ir vaistažolių bei ricinos kompresų režimo.

Tyrimas, paskelbtas 2002 m. recenzuojamame žurnale Alternative Medicine, patvirtino akupunktūros ir vaistažolių veiksmingumą gydant gimdos miomas. Įrodyta, kad tiek akupunktūra, tiek vaistažolės gali būti veiksmingos ir atskirai. Būta atvejo, kai moteris buvo gydoma tik akupunktūra, be vaistažolių, ir jos miomos susitraukė tiek, kad ji sėkmingai pastojo. Miomų gydymo vien vaistažolėmis bendras efektyvumas siekė 92,4 procento.13 Kadangi akupunktūros ir vaistažolių rizika bei šalutinis poveikis yra nedideli, būtų neprošal patyrinėti šiuos gydymo variantus prieš imantis rizikingų, tokių kaip vaistai ar operacija.

Šie netradiciniai gydymo būdai labai skiriasi nuo požiūrio „palaukime ir pamatysime“. Prie gyvensenos ir mitybos pokyčių būna labai sunku priprasti. Šiaip ar taip, mityba ir gyvensena praktiškai sudaro visą gyvenimą. Dar pridėkime vaistažoles, ricinos aliejaus kompresus, ir atrodys, tarsi šios pastangos prilygsta pusei darbo dienos. Nesijaudinkite. Tai, kas iš pradžių atrodo milžiniškas pokytis, po kurio laiko taps paprasta rutina ir užims ne daugiau laiko negu ankstesnė jūsų gyvensena bei mityba.

Nesvarbu, ar operacija yra reikalinga, ar ne, būtina gydyti užslėptą pusiausvyros sutrikimą arba sąstingį, kuris sukelia skausmus, miomas, endometriozę ar disfunkcinį kraujavimą iš gimdos. Tradicinės kinų medicinos arba ajurvedos specialistas jus apžiūrės ir nustatys sąstingio priežastį, išaiškins jo atsiradimo aplinkybes ir padės moteriai pasirinkti atitinkamus gyvensenos, energijos ir mitybos pokyčius, kurie neutralizuotų sąstingio priežastis ir paskatintų laisvą bei sklandų energijos ir kraujo tekėjimą reprodukcinių organų srityje.

Šie pokyčiai turi teigiamą šalutinį poveikį – jie padeda atkurti hormonų pusiausvyrą. Tiesą sakant, čia viena iš tų garsiųjų vištos ir kiaušinio situacijų, kai nėra aišku, ar hormonų subalansavimas rytietiškomis praktikomis padeda išjudinti sąstingį, ar sąstingio išjudinimas padeda subalansuoti hormonus. Tiesa ta, kad šie du dalykai yra neatskiriami, tad neįmanoma išspręsti vieno, kartu nepaveikiant ir kito.
Mėnesinės

Ką turiu daryti aš?

Tinkamai maitinkitės. Gera mityba skatina tinkamą kokybiškos in energijos kiekį organizme. Per daug gerojo in arba nekokybiškas in tik apsunkins būklę. Turėti per daug kokybiško in yra tas pats kaip persivalgyti per Padėkos dieną ar kokią kitą šventę. Net jei valgis yra kokybiškas ir maistingas, per didelis jo kiekis gali pridaryti bėdos. Jūs jausitės apsunkusi, priaugsite nereikalingo svorio, sutriks virškinimas. Nekokybiškas valgis nepriklausomai nuo suvalgyto kiekio aprūpina organizmą nekokybišku in (apie tai daugiau kalbėsime III dalyje). Susipažinkite su ajurvedos principais apie žmogaus kūno konstituciją ir mitybą arba pasitarkite su ajurvedos mitybos ir gyvensenos specialistu.

Nusistatykite tinkamą mankštos rutiną, kuri padėtų či energijai laisvai judėti po visą kūną.

Mažinkite stresą. Dėl streso kūne atsiranda susiaurėjimų, trukdančių laisvai tekėti či energijai, todėl susidaro sąstingis, sukeliantis gausų kraujavimą.

Pasitikrinkite pas pirminės sveikatos priežiūros specialistą, kad įsitikintumėte, jog nėra nieko rimta. Jei galite saugiai apsieiti be vaistų arba operacijos ar juos atidėti, pasitarkite su tradicinės kinų medicinos arba ajurvedos mitybos ir gyvensenos specialistu ir įsitikinkite, ar skausmo arba gausaus kraujavimo priežastis nėra užsistovėjusi či energija gimdoje.

Tiek kinų, tiek ajurvedos sistemos šią problemą sprendžia vaistažolėmis; mano patirtis rodo, kad šiuo atveju ypač veiksmingos yra kiniškos žolelės. Tong jing wan – puikus kiniškas žolinis preparatas. Aš dažniausiai pritaikau receptūrą pagal individualius pacienčių poreikius, ją sudaro šios žalios, sudžiovintos, miltelių pavidalo kiniškos žolelės (jūsų specialistas turėtų jas žinoti): tian san qi (pseudoženšenio ekstraktas), chuan xiong (vaistinis smikmykas), hong hua (dažinis dygminas), shan yao (dioskorėjos žolė) ir dang gui (šventagaršvė).

Išmėginkite ricinos aliejaus kompresus, nuorodas rasite Priede D. Nors tai reikalauja nemaža laiko, gydomasis poveikis gali būti neįtikėtinai stiprus, vertas kiekvienos minutės.

Nereguliarios arba išnykusios mėnesinės

Mėnesinės gali tapti nereguliarios arba išnykti dėl daugelio priežasčių. Būtina pasirodyti vakarietiškos medicinos gydytojui, nes kraujavimas tarp ciklų gali įspėti apie rimtą ligą, arba konsultacija tiesiog padėtų susiaurinti problemos lauką. Visada yra gerai išspręsti rimtas problemas, tačiau nereguliarių mėnesinių priežastys dažniausiai nebūna piktybinės ir yra nesunkiai išgydomos Rytų medicinos priemonėmis.

Kartais mėnesinės išnyksta dėl natūralių priežasčių, tokių kaip nėštumas ar žindymas, šiais atvejais tai normalu. Kitais atvejais mėnesinių nereguliarumas būna hormoninės kilmės. Jį gali sukelti įvairūs veiksniai, tarp jų ir svorio padidėjimas arba sumažėjimas.

Nors antsvoris gali būti viena iš priežasčių, tačiau dažniau pasitaiko, kad mėnesinės pranyksta ar tampa nereguliarios numetus svorio, dėl to paties jos gali tapti negausios. Todėl tokie sutrikimai kaip anorexia nervosa, bulimia nervosa arba pernelyg aktyvus sportavimas gali būti susiję, nes jie irgi skatina svorio mažėjimą. Kiti veiksniai, pavyzdžiui, liga, stresas arba kelionė, gali sutrikdyti hormonų ritmus, dėl to mėnesinės gali pranykti arba tapti nereguliarios. Kai kelionė baigiasi, stresas ar liga praeina, ciklas turėtų grįžti į normalias vėžes.

Farmaciniai ir rekreaciniai medikamentai irgi gali sujaukti natūralų hormonų ritmą. Tiesą sakant, kai kurie farmaciniai medikamentai yra specialiai sukurti, kad moteris praleistų mėnesinių ciklą.

Galų gale, sveikus hormonų ciklus gali trikdyti įvairūs organų negalavimai. Pavyzdžiui, moters kiaušidėse gali būti cistų, tai būklė, vadinama policistinių kiaušidžių sindromu (PCKS), ir nors tos cistos dažniausiai būna gerybinės, kartais dėl jų mėnesinės tampa nereguliarios. Taip pat gali būti kepenų, žarnyno ir kitų organų sutrikimų, dėl kurių mėnesinės tampa nereguliarios.

Egzistuoja daugybė nereguliarių mėnesinių priežasčių, tačiau du dalykai yra bendri. Pirma, galime neabejoti, kad moters hormonų ritmas susijaukė, todėl jai teks atstatyti hormonų pusiausvyrą. Antras dalykas yra nusistovėjusi tvarka. Jeigu mūsų gyvenime viešpatauja netvarka, kaip galima tikėtis, kad kūnas laikysis tvarkos ar ritmo?

Yra vienas toks vidaus sekrecijos organas, kurio niekas iki galo nesupranta, tai – kuklioji kankorėžinė liauka. Ši žirnio dydžio kankorėžio formos liauka yra prie pat smegenų centro, tarp abiejų pusrutulių. Kaip žinia, ji susijusi su kasdieniais ir sezoniniais bioritmais ir, kaip manoma, yra lengvai paveikiama saulės bei mėnulio šviesos. Kaip ji komunikuoja su pagumburiu ir reguliuoja hormonus, nėra iki galo ištirta, tačiau kai kurie įrodymai patvirtina, kad ta komunikacija vyksta.14 Tai padeda paaiškinti, kodėl moteris kamuojanti hormoninės kilmės aknė, PMS (priešmenstruacinis sindromas) ir nereguliarus ciklas kartais ima ir susitvarko, kai ji kiekvieną dieną tuo pačiu laiku išeina pasivaikščioti.

Moters menstruacijų ciklas yra aiškus jos hormonų pusiau-svyros, t. y. in ir jang, mitybos ir energijos, substancijos ir streso pusiausvyros, būklės ženklas. Dėmesys gyvensenai, mityba, žolelės ir natūralūs vaistai paprastai duoda įspūdingų rezultatų, gydant įvairius menstruacijų sutrikimus ir sureguliuojant moters ciklą, nes taip atstatoma kūno ir dvasios pusiausvyra.

Ką Rytų medicina sako apie nereguliarias arba išnykusias mėnesines?

Šis skyrelis bus trumpas, nes nereguliarūs arba išnykę ciklai yra labai glaudžiai susiję su tema apie gausų ir negausų kraujavimą. Pirmiausia būtina išsiaiškinti, ar nereguliarios mėnesinės yra gausios, ar kraujavimas negausus, tada gausaus arba negausaus kraujavimo problemą spręsime anksčiau išdėstytais būdais. Kartais, laikantis tų patarimų, pavyksta kartu išspręsti ir nereguliarumo problemą. Jei tai nepadeda, reikia aiškintis toliau. Tada reikėtų įvertinti įvairių moters organų ir su jais susijusių funkcijų būklę. Būtų gerai pasirodyti ir kvalifikuotam specialistui.

Nors mėnesinės gali būti nereguliarios dėl daugybės priežasčių, paprastai tai būna kurie nors iš trijų pagrindinių veiksnių: či energijos sąstingis, nepakankamas in kiekis arba hormonų pusiausvyros sutrikimas. Jei či užsistovi reprodukciniuose organuose, tai neigiamai atsilieps kraujo arba či kanalams, tad gydysime šią problemą panašiai, kaip gydytume gausų kraujavimą. Jei bėdų kyla dėl nepakankamo in kiekio, tada pasirūpinsime, kad moters mityba ir gyvensena užtikrintų tinkamą organizmo aprūpinimą maistingomis medžiagomis, o šią problemą gydytume panašiai kaip negausias mėnesines. Jei moters hormonų pusiausvyra išsiderino, tada aiškinsimės, koks vaidmuo jos gyvenime tenka stresui, ir stengsimės atstatyti pusiausvyrą. Jei streso lygis yra aukštas, veikiausiai streso hormonų lygis irgi bus aukštas, o tai, kaip matėme I dalyje, sutrikdo lytinių hormonų pusiausvyrą. Šie hormonai valdo moters ciklo laiką, todėl aukštas streso lygis beveik visada yra susijęs su nereguliariomis mėnesinėmis.

Tradicinei kinų medicinai puikiai sekasi sureguliuoti menstruacijas akupunktūra ir žolelėmis. Tiek ajurveda, tiek TKM įvertina bei gydo ir su tuo susijusį negausų arba gausų kraujavimą, o ajurveda skatina laikytis tinkamos dienotvarkės ir skirti laiko pasivaikščioti lauke, mankštai bei mitybai.

Ką turiu daryti aš?

Pasitarkite su pirminės sveikatos priežiūros specialistu ir kvalifikuotu TKM arba ajurvedos specialistu, kurie padėtų nustatyti nereguliarių mėnesinių priežastį ir nusistatyti tinkamą gyvensenos, mitybos bei gydymo vaistažolėmis planą.

Įvertinkite, ar jūsų kraujavimas yra nereguliarus ir gausus, ar nereguliarus ir negausus, ir imkitės spręsti šią problemą taip, kaip nurodyta ankstesniuose skyriuose. Kartais vien gydant negausų arba gausų kraujavimą kartu susitvarko ir mėnesinių reguliarumas.

Laikykitės III dalyje aprašytų trijų sveikatos ramsčių: tinkamos mitybos, gyvensenos ir streso valdymo. Tai visada padės nepriklausomai nuo to, kokia yra mėnesinių nereguliarumo priežastis.
Sutelkite dėmesį į kasdienę rutiną. Jei jūsų kasdieniai

ritmai yra reguliarūs, tai skatins ir fiziologinių funkcijų reguliarumą.

Išeikite pusvalandžiui pasivaikščioti, geriausia kasdien tuo pačiu laiku. Buvimas natūralioje šviesoje ir arti gamtos ritmų skatins kankorėžinę liauką stiprinti jūsų vidinius ritmus bei natūralius ciklus.