Mokslininkai nustatė, kad sveikų moterų „metabolinis smegenų amžius“ visada jaunesnis nei to paties chronologinio amžiaus vyrų. Šis skirtumas akivaizdus nuo ankstyvos pilnametystės ir išlieka iki pat senatvės.

Išvados rodo, kad pokyčiai, susiję su tuo, kaip smegenys naudoja energiją, moterų atveju vyksta labiau palaipsniui nei vyrų. Nors mokslininkai nėra tikri dėl medicininių pasekmių, tai gali padėti paaiškinti, kodėl moterys ilgiau išsaugo psichinius gebėjimus.

„Smegenų medžiagų apykaita keičiasi su amžiumi, tačiau pastebėtina, kad nemažai mūsų matomų skirtumų priklauso nuo lyties skirtumų, – teigia neurobiologas Marcusas Raichle iš Vašingtono universiteto Medicinos mokyklos Sent Luise. – Jeigu pažvelgsite į tai, kaip smegenų metabolizmas nusako žmogaus amžių, moterys išeina beveik ketveriais metais jaunesnės už vyrus.“

Mokslininkai naudojo smegenų skenavimo metodą, vadinamą pozitrono emisijos tomografija, kad pamatuotų deguonies ir gliukozės tėkmę 121 moters ir 84 vyrų smegenyse. Tyrimo dalyvių amžius buvo nuo 20 iki 82 metų. Tyrimas parodė, kaip cukrus paverčiamas energija skirtingose savanorių smegenų zonose.

Procesas, vadinamas aerobine glikolize, kūdikių ir mažų vaikų smegenyse vyksta sparčiau, nes to reikia besivystančioms smegenims augti ir bręsti. Paauglystėje ir ankstyvoje pilnametystėje šis procesas sulėtėja, o vėliau tolygiai krenta tol, kol apie 60 gyvenimo metus pasiekia labai žemą lygį.

Norėdami išsiaiškinti, kaip smegenų metabolizmas skiriasi tarp lyčių, mokslininkai naudojo kompiuterinį algoritmą, kad nustatytų žmogaus amžių pagal tyrimo metu pamatuotą smegenų medžiagų apykaitą.

Kai mokslininkai į tą pačią programą įkėlė moterų duomenis, buvo gautas stulbinantis rezultatas. Nors programa tiksliai įvertino vyrų amžių, ji parodė, kad moterų smegenys yra vidutiniškai 3,8 metų jaunesnės nei jų tikrasis amžius.

Tuomet mokslininkai pažvelgė į tyrimą iš priešingos pusės – algoritmas turėjo nuspėti moterų amžių pagal duomenis, gautus iš jų smegenų nuskaitymo. Šį kartą, kai jie į kompiuterį įvedė vyrų medžiagų apykaitos duomenis, jis parodė, kad jie yra vidutiniškai 2,4 metų vyresni nei jų tikrasis amžius. Kitaip tariant, dėl to, kaip vyrų smegenys degina cukrų, jos atrodo vyresnės už to paties amžiaus moterų smegenis.

„Didžioji paslaptis – kodėl taip yra“, – nesupranta M. Raichle. Mokslininkai mano, kad po tuo slypi kažkas daugiau nei vien hormoniniai skirtumai, nes metabolizmo skirtumai išlieka net ir moterims pasiekus menopauzę.

„Esu linkęs manyti, kad tai kažkas iš Motinos Gamtos gudrybių, – aiškina M. Raichle. – Galbūt moterys startuoja su šiuo skirtumu ir jis išlieka gyvenimo eigoje.“

Neaišku, ką šis skirtumas reiškia. Mokslininkai nori ištirti, ar bėgant metams žmonės, turintys mažą gliukozės apykaitą tam tikrose smegenų dalyse, yra labiau linkę į atminties praradimą, mokymosi problemas ir neurodegeneracines ligas.

„Ar mažesnė medžiagų apykaita tam tikroje zonoje prognozuoja tam tikrą įvykį eigoje? Mes to nežinome, – sako M. Raichle. – Tačiau aerorbinė glikolizė kažkokiu būdu apsaugo ir smegenys praranda tam tikrą savo elementą, kuris gali būti problema.“

Visos tyrimo detalės skelbiamos leidinyje „Proceedings of the National Academy of Sciences“.

Mani Goyalas iš Vašingtono universiteto Mallinckrodt radiologijos instituto aiškina, kad vyrų smegenys nesensta greičiau nei moterų. „Jų pilnametystė prasideda maždaug trimis metais vėliau nei moterų ir tai išlieka visą gyvenimą, – aiškino M. Goyalas. – Mes nežinome, ką tai reiškia. Manau, kad tai gali reikšti, jog tai ir yra priežastis, kodėl moterys vyresniame amžiuje nepatiria tokio didelio kognityvinio nuosmukio, nes jų smegenys yra faktiškai jaunesnės.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (132)