„Konkrečių skaičių, kokio amžiaus moteris liga paveikia, negalėčiau atsakyti, bet yra problema, kad paveikiamos darbingo amžiaus, jaunos moterys, nes pagrindinis rizikos veiksnys yra papilomos virusas, kurį moteris gali gauti pirmų lytinių santykių metu.

O ar tai išsivystys į ligą, priklauso nuo individualių veiksnių. Kad išsivystytų į vėžinį pakitimą gali praeiti net 10 metų. Tai reiktų paskaičiuoti nuo lytinio gyvenimo debiuto. Tai būtų tas amžius, kada galima tikėtis, kad atsiras vėžys“, - laidoje „DELFI diena“ sakė VUL Santaros klinikų ginekologė Rūta Einikytė.

Tuo tarpu Santaros klinikų patologas Donatas Petroška prabilo apie tai, ko moterys vis dar gėdijasi.

„Nuo šios ligos galėtų apsaugoti vakcinacija. Šiuo metu nemokamai yra skiepijamos 11 amžiaus mergaitės, bet, kaip specialistai sako, rekomenduojama bet kurio amžiaus moterims pasiskiepyti, kurios turėjo lytinių santykių, arba jeigu ir neturėjo, bet gali turėti. Taip pat vis dažniau kalbama, kad reikėtų skiepytis ir vyrams.

Tai, sakyčiau, kad maža dalis moterų reguliariai lankosi pas ginekologą. Didelė dalis ateina tik tuomet, kai jau kyla problemų.
R. Einkytė

Tai rodo net ir Australijos pavyzdys, kad skiepijimosi veiksnys yra labai svarbus. Kitas dalykas, periodinė tepinėlio paėmimo tyrimo metodika. Dažniausiai daromas valstybės apmokamas tepinėlių profilaktinis paėmimas. Šis kol kas yra pagrindinis Lietuvoje propaguojamas. Užsienyje vis dažniau einama link profilaktinio papilomos viruso tyrimo“, - laidoje DELFI Diena sakė patologas.

Rūta Einikytė

„Tepinėlį atlikti galima 2 būdais. Įprastinis tepinėlis, kuomet ėminys nuo gimdos kaklelio, yra uždedamas ant objektinio stalelio tiesiogiai. Kitas metodas, kuomet mėginys yra sudedamas į specialią terpę. Tai yra komercinė terpė. Jos paruošimas irgi yra komercinis, daugiau standartizuotas. Todėl jis ir yra brangesnis“, - kalba D. Petroška.

„Kai kurios moterys profilaktiškai ir reguliariai lankosi pas ginekologą, jos skiria tam dėmesio, tačiau yra labai didelė dalis moterų, kurios kreipiasi į ginekologus, tik kai jau yra didelė problema.

Rekomenduojama bet kurio amžiaus moterims pasiskiepyti, kurios turėjo lytinių santykių, arba jeigu ir neturėjo, bet gali turėti.
V. Petroška

Kai kuriais atvejais galima padėti, o kitais atvejais jau būna per vėlu. Tai, sakyčiau, kad maža dalis moterų reguliariai lankosi pas ginekologą. Didelė dalis ateina tik tuomet, kai jau kyla problemų.

Pagrindiniai momentai, kada reikėtų kreiptis į gydytoją ginekologą, tai jeigu moters kraujuoja po menopauzės, jeigu yra staigus svorio kritimas, jeigu atsiranda neaiškių išskyrų, šlapinimosi sutrikimai, staiga atsiranda dubens skausmai“, – sakė ginekologė.

Taip pat laidoje medikai sakė, kad ŽPV (žmogaus papilomos virusas) – tai virusas, plintantis lytiniu keliu. Efektyvių vaistų nuo jo išgyti dar nėra. Egzistuoja dvi ŽPV grupės – aukštos onkogeninės rizikos ir žemos. ŽPV paplitę tarp žmonių, ir apie 80 proc. žmonių per gyvenimą šį virusą yra turėję. Apie 20 proc. atvejų virusas išlieka daugelį metų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (36)