Akis stiprina maisto produktai, kuriuose yra vitaminų A, C, E ir omega trys riebalų rūgščių.

Mūsų gyvenime – daugybė ekranų, pradedant išmaniaisiais ekranais, baigiant kompiuteriais. Taigi jei norite pastiprinti regėjimą, įtraukite į savo mitybos racioną šių produktų:

1. Morkos

Morkose yra beta karotino – karotenoido, kuris ir suteikia ryškią spalvą. Šis elementas – vitamino A pirmtakas. Beta karotinas – antioksidantas, kuris stabdo oksidaciją ir mažina amžinės akių degeneracijos riziką. Morkas gardu valgyti su avinžirnių užtepu arba su jogurtu su žolelėmis.

2. Paprikos

Ryškių spalvų paprikose gausu vitaminų, kurie mažina amžinės geltonųjų dėmių degeneracijos riziką. Vos viename stiklinės dydžio pjaustytų paprikų kiekyje yra vitamino A dienos norma. Paprikose gausu ir vitamino C. Paprikos nėra riebalų, jos mažai kaloringos, o stiklinėje yra 3 g ląstelienos, todėl paprikos gana ilgam suteikia sotumo.

3. Uogos

Uogose gausu ne tik antioksidantų, bet ir vitamino C, kuris mažina amžinės geltonųjų dėmių degeneracijos riziką. Ypač daug antioksidantų – antocianinų. Raudonos uogos – beta karotino šaltinis, kuris irgi reikalingas akims. Uogose esančios maistingosios medžiagos saugo nuo daugelio ligų, kurios gali susilpninti regėjimą ar netgi baigtis apakimu. Vitaminas C saugo organizmą nuo laisvųjų radikalų, kenkiančių akims, mažina akispūdį ir saugo nuo glaukomos. Uogose daug cinko, kuris stiprina akis, saugo nuo geltonųjų dėmių degeneracijos.

4. Brokoliai

Brokoliai – daržovės, kuriose gausu ląstelienos, vitamino C, beta karotino, liuteino ir zeksantino. Brokolių galima dėti į troškinius, sriubas, garnyrus.

5. Saldžiosios bulvės

Saldžiosiose bulvėse gausu beta karotino ir vitamino A. Be šių maistingų medžiagų tinklainė tinkamai nefunkcionuotų, jos padeda akims prisitaikyti prie blausios šviesos ir prie tamsos, be to, šie vitaminai skatina ląstelių atsinaujinimą. Saldžiąsias bulves gardu kepti orkaitėje, dėti į troškinius.

6. Moliūgai

Moliūgų ryški spalva rodo, kad juose – daug vitamino A. Jei norite gerai matyti, ypač tamsoje, valgykite moliūgų. Pavyzdžiui, išsikepkite skanų moliūgų pyragą.

7. Lapiniai kopūstai

Lapiniuose kopūstuose yra antioksidantų liuteino ir zeksantino, kurie saugo nuo kataraktos – ligos, atsirandančios dėl akies baltymo pažeidimo (dėl tos pačios priežasties akies lęšiukas tampa apsibalusias). Laimė, karotenoidai mažina akių ligų riziką. Lapiniai kopūstai tinka į salotas, į žaliuosius kokteilius, į troškinius.

8. Špinatai

Špinatai, kaip ir lapiniai kopūstai, yra žalios lapinės daržovės, turinčios antioksidantų liuteino ir zeksantino, taip pat vitamino – dar vieno akis stiprinančio antioksidanto. Kartu šios vertingos medžiagos gali apsaugoti nuo kataraktos. O jei katarakta jau prasidėjo, vitaminas C lėtina jos eigą.

9. Apelsinai

Apelsinuose yra kito karotenoido – beta kriptoksantino. Šis antioksidantas gerina regėjimą. Kadangi jis yra vitamino A pirmtakas, naudos bus ir akių tinklainei. Tai dar viena priežastis išsispausti šviežių apelsinų sulčių.

10. Persimonai

Bet kriptoksantino yra persimonuose – saldžiuose, kvapniuose vaisiuose. Persimonus galima valgyti vienus ar dėti jų į žaliuosius rytinius kokteilius.

11. Ispaninio šalavijo (čija) sėklos

Ispaninio šalavijo sėklose omega trys riebalų rūgščių yra daugiau nei linų sėmenyse ar lašišoje, kalcio jose daugiau nei stiklinėje pieno, o antioksidantų – daugiau nei uogose. Šios sėklos – puikus būdas įtraukti į mitybą daugiau ląstelienos. Didelis omega trys riebalų rūgščių kiekis saugo akių paviršių, saugo akis nuo sausumo. Ispaninio šalavijo sėklose yra ir omega šeši riebalų rūgščių. Sveikatos apsaugos specialistų teigimu, šios sėklos ypač sveikos akims ir saugo nuo sunkių akių ligų (kataraktos, amžinės geltonųjų dėmių degeneracijos).

12. Riešutai

Riešutai irgi stiprina akis. Juose daug vitamino E, cinko, nepakeičiamųjų riebalų rūgščių – šios medžiagos labai naudingos akims. Cinkas taip pat mažina amžinės geltonųjų dėmių degeneracijos riziką. Riešutų galite dėti į naminius grūdų ir dribsnių batonėlius, įsiberti jų į salotas, į makaronų patiekalus.

13. Lašiša

Lašiša – viena sveikiausių, naudingiausių žuvų. Omega trys riebalų rūgštys stiprina akis – skatina tinklainėje esančių kraujagyslių atsinaujinimą. Kitos vertingos medžiagos – zinkas, vitaminai C, E saugo nuo amžinės geltonųjų dėmių degeneracijos. Lašišą galite valgyti kartu su akims naudingomis daržovėmis.

14. Kukurūzai

Daugeliu tyrimų įrodyta – kukurūzuose esantys karotenidai liuteinas ir zeksantinas saugo nuo geltonųjų dėmių degeneracijos, tai – vieninteliai karotenoidai, kurie kaupiasi geltonųjų dėmių tinklainės srityje ir kurie atsakingi už gerą regėjimą. Didžiausias liuteino ir zeksantino kiekis yra kukurūzuose ir kiaušinių tryniuose. Tyrimai parodė, kad ilgiau verdant kukurūzus, juose padaugėja liuteno ir zeksantino.

15. Kiaušiniai

Mėgstate salotas su kiaušiniai? Jums pasisekė. Kiaušiniuose yra liuteino, zeksantino, vitamino A ir cinko. Juose gausu ir baltymų, kurie ilgam suteikia sotumo. Patarimas – prieš naujos savaitės pradžią pasiruoškite kietai virtų kiaušinių – kelias dienas galėsite valgyti pusryčiams, dėti į salotas, ant sumuštinių.

16. Nevalyti grūdai

Maisto produktai su žemu glikemijos indeksu mažina amžinės geltonųjų dėmių degeneracijos, kuri nėra išgydoma, riziką. Nevalgykite apdorotų angliavandenių, verčiau valgykite avižas, ruduosius ryžius, bolivinę balandą, nevalytų grūdų miltų duoną ir makaronus. Nevalytuose grūduose esantis vitaminas E, cinkas ir niacinas stiprina akis.

17. Ankštiniai

Ankštiniai – avinžirniai, pupelės, juodieji lęšiai, kiti lęšiai yra puikus bioflavonoidų ir cinko šaltinis, taigi saugo nuo kataraktos atsiradimo, nuo regėjimo netekimo. Ankštiniai skanūs virti, konservuoti, su druska, pipirais ir įvairiomis žolelėmis. Tyrimai rodo – sergantieji amžine geltonųjų dėmių degeneracija valgė mažai vaisių ir ankštinių.

18. Austrės ir kepenys

Tiems, kam didesnė geltonųjų dėmių degeneracijos rizika ar kuriems ji jau atsiradusi, reikia vartoti daugiau cinko. Neretai dėl cinko trūkumo imama prasčiau matyti patamsyje. Amerikiečių mokslininkų tyrimai parodė, kad cinko trūkumas turi įtakos akių būklei – greičiau atsiranda katarakta, diabetinė retinopatija. Cinko yra ne tik austrėse, kepenyse, bet ir raudonojoje mėsoje, vištienoje, piene, kiaukutiniuose, pupelėse ir nevalytuose grūduose.

19. Pieno produktai

Su pieno produktais gausite vitamino A ir cinko – šios medžiagos irgi saugo regėjimą. Patartina rinktis mažo riebumo ar liesą pieną, tepamą sūrį ir jogurtą.

20. Kviečių gemalai

Kviečių gemalai – vitamino E šaltinis, šis antioksidantas saugo akis nuo laisvųjų radikalų žalos. Vitaminas E neužkerta kelio amžinės geltonųjų dėmių degeneracijos atsiradimui, sulėtina jos eigą. Vitaminas E saugo ląsteles nuo oksidacijos, kuri sukelia ligas, lėtina kataraktos progresavimą. Kviečių gemalų galima dėti į kepinius, į avižų košę, į troškinius, į jogurtą, į salotas, į vaisių ir daržovių kokteilius.

Akis reikia saugoti, taigi nešiokite akinius nuo saulės, dirbdami su kompiuteriu darykite pertraukas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)