Mobilieji įrenginiai skleidžia žemo dažnio radijo energiją, galimai turinčią įtakos arterinio kraujospūdžio padidėjimui. Tyrėjai taip pat pabrėžia, kad ankstesniųjų mobiliųjų telefonų naudojimo ir kraujospūdžio tyrimų apibendrinantys rezultatai buvo nenuoseklūs, nes analizuojami duomenys apėmė ne tik pokalbio laiką, bet įvairų turinį – žinutes, žaidimus ir kt. Kinijos mokslininkai tyrė arterine hipertenzija nesergančius vidutiniškai 54 metų amžiaus suaugusiuosius, kurių 62 proc. buvo moterys. Informacija buvo renkama vertinant mobilaus telefono jutiklinio ekrano duomenis, įskaitant naudojimo trukmę, taip pat laisvų rankų, garsiakalbio funkcijos panaudojimus.

Tyrėjai reziumavo, kad mobilaus telefono naudotojai – vyrai ir moterys – turi 7 proc. didesnę hipertenzijos riziką lyginant su jais nesinaudojančiais. Detaliau vertinant duomenis paaiškėjo, kad tiriamieji, kurie telefonu kalbėjo mažiau nei 5 min. per savaitę, palyginus su 30–59 min, 1–3 val., 4–6 val. bei > 6 val. pokalbių trukme per savaitę atitinkamai sąlygojo 8 proc., 13 proc., 16 proc. ir 25 proc. padidinto kraujospūdžio išsivystymo rizikas.

Raimondas Kubilius

Arterinė hipertenzija klastingiausiai veikia moteris

Širdies ir kraujagyslių ligos yra pagrindinė moterų mirties priežastis. Kita vertus, tai lėtinės ligos, kurios didžiąja dalimi gali būti kontroliuojamos paties sergančiojo – arterinis kraujospūdis, padidėjęs cholesterolio kiekis, rūkymas ir kt. Itin pavojinga tampa šių nekontroliuojamų rizikos veiksnių sąveika.

ŠKL rizika moterims lyginant su vyrais didėja ir esant mažam kraujospūdžiui (hipotenzijai), o nustačius arterinę hipertenziją – rizika išauga kartais, todėl nenuvertinkime ir neneikime kraujospūdžio poveikio sveikatai. Viena iš didžiausių negydomos arterinės hipertenzijos komplikacijų – išeminės širdies ligos ir širdies nepakankamumo, kuriam atsiradus vargina dusulys, nuovargis, skysčių susilaikymas, išsivystymas.

Skaičiuojama, kad kas trečia moteris turi padidintą arterinį kraujospūdį. Šalyje nuo gegužės 1 dienos pradėjusi galioti atnaujinta ŠKL patikros programa vyrus ir moteris sulygino pagal amžių, kad jau sulaukus 40 m. ir moterims būtina ieškoti nebylių ŠKL rizikos veiksnių. Nors paprastai arterinė hipertenzija dažiausiai diagnozuojama vyrams iki 50 m., o moterims po 65 m. ir neretai tai sutampa su menopauzės laikotarpiu.

Menopauzės laikotarpis moterims pavojingas ir tuo, kad paspartina ir širdies kraujagyslėse aterosklerotinių plokštelių augimą, galinčių sukelti ūminius širdies priepuolius ir infarkto išsivystymą. Ypatingai liūdnos išeitys, kai šį procesą katalizuoja nediagnozuota arterinė hipertenzija arba rūkymas. Galiausiai, balzakiško amžiaus moterims ūminio miokardo infarkto išsivystymą ir sąlygoja rūkymas, derinyje su ateroskleroze ir padidėjusiu cholesterolio kiekiu, arterine hipertenzija. Šios moterims širdies infarkto išsivystymo rizika net iki 6 k. yra didesnė lyginant su šiomis nusiskundimų neturinčiomis.

Klaidinantys simptomai

Arterinės hipertenzijos nulemti simptomai moterims būna ryškūs, tačiau neretai gali būti supainiojami su menopauze, nerimu, stresu. Jauno, vidutinio amžiaus moterys dažniau skundžiasi širdies plakimu, skausmu širdies plote, tarp menčių, sunkumu susikaupti, dusulio, nuovargiu, blogu miegu, karščio pylimu, naujai atsiradusiu jausmu, kad rūbai per maži. Neretai naktinis prakaitavimas būna nulemtas arterinės hipertenzijos, todėl moterys, kurias vargina šis simptomas, turėtų pasitikrinti arterinį kraujospūdį.

Priminsime, kad atsitiktinio AKS matavimosi metu, AKS turėtų būti mažiau nei 140/80 mmHg, tačiau manoma, kad moterų siektinos kraujospūdžio vertės turėtų būti mažesnės nei vyrų. Kita vertus, sudėtingai gimdžiusios, patyrusios komplikuotą gimdymą, persileidimus – yra priskiriamos didesnei rizikos grupei, todėl šios pacientės aktyviai ir atsakingai privalo matuotis savo kraujospūdį.

Universalūs patarimai

Diagnozavus didelio laipsnio arterine hipertenziją – rekomeduojamas medikamentinis gydymas. Tačiau, turime prisiminti, kad reguliarus fizinis aktyvumas, tinkama dieta, sumažintas druskos, ar sūrių maisto produktų vartojimas, rūkymo (įskaitant ir elektroninių cigarečių) nutraukimas, kūno svorio sumažėjimas ir ribotas alkoholio vartojimas yra esminiai ŠKL rizikos veiksnių priešnuodžiai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją