„Kojos visai neveiksnios. Rankas gali pakelti per pečius, sulenkti per alkūnes. Taip pat gali rodomuoju pirštu lėtai spausdinti, paskambinti mums iš Vokietijos, kur dabar gydomas, bet negali sugniaužti kumščio, pirštai nėra visiškai veiksnūs“, – apie Artūro dabartinę būklę portalui „Delfi“ pasakojo jo sesuo Diana Janovič.

Vyro bėdos prasidėjo po nelaimingo atsitikimo Vokietijos statybų įmonėje, kurioje jis dirbo.

„Jis buvo nuvykęs dirbti į Vokietiją rudenį. Išdirbo porą mėnesių, per šventes porai savaičių grįžo namo ir vėl išvažiavo sausį, kada ir įvyko nelaimingas atsitikimas dėl darbo saugos pažeidimo.

Brolis net neatsimena to momento, kai įvyko nelaimė. Jis sienoje gręžė angą, stovėjo nusisukęs, kai už nugaros kranu pradėjo kelti medinę namo sieną. Nutrūko trosai ir ta siena krito ant jo. Gerai, kad išvis liko gyvas“, – pasakojo Diana.

Tokia konstrukcija užgriuvo Artūrą darbo metu

Ant vyro užkrito milžiniškas didesnis nei 1,5 tonos svoris. Dėl to jis patyrė stiprią traumą: pažeisti stuburas, dubuo, kojos.

„Kaip pasakė gydytojai, jį išgelbėjo tai, kad nepatyrė stiprių vidinių organų traumų. Nukentėjo visi kaulai, bet vidus liko plius-minus sveikas“, – pasakojo sesuo.

Po nelaimės vyras skubiai nuvežtas į ligoninę, kur jam atlikta pirma operacija ir jis buvo maždaug savaitei įvestas į dirbtinę komą. Vėliau Artūrą sraigtasparniu išskraidino į Bochumo miestą Vakarų Vokietijoje, netoli Olandijos, kur yra specializuota ligoninė, skirta panašias traumas patyrusiems pacientams gydyti ir reabilituoti.

„Jam atliko dvi sudėtingas operacijas. Trys neurochirurgai vienoje ligoninėje surinkinėjo kaklą, Bochumo miesto ligoninėje, kurioje dabar guli, gydytojai surinkinėjo dubenį, kojas ir pan.“, – vardijo sesuo.

Praėjus pusantro mėnesio po traumos ji nuvažiavo į Vokietiją aplankyti savo sunkiai sužaloto brolio.

„Aš, sesė, pas jį atvažiavusi kovo mėnesį, kai buvo praėję pusantro mėnesio po nelaimės, net nepažinau savo brolio. Nebuvau mačiusi, kad žmogus gali taip pasikeisti. Jis būdavo tvirto kūno sudėjimo, tvirtų raumenų, o atvažiavus visi raumenys buvo atrofuoti. Buvo baisu žiūrėti“, – prisiminė Diana.

Artūras Janovičius su mama Danuta

Gydytojai pasakė, kad tikimybė Artūrui pilnai pasveikti yra 50 proc. iš 100, priklausomai nuo gydymo, reabilitacijos sėkmės ir paties vyro pastangų.

Deja, Vokietijoje Artūras gali būti gydomas tik iki gegužės 31 d., nes, kaip sužinojo šeima, Lietuvos Ligonių kasos gali apmokėti tik 18 savaičių trukmės gydymą svetur. Vėliau pacientas turi būti išrašomas ir siunčiamas gydytis į Lietuvą.

„Problema ta, kad Lietuvoje po tokių traumų iš tikrųjų normalios reabilitacijos nesuteikia, o Vokietijoje jam neleidžia likti reabilitacijai.

Mes, šeima, buvome šokiruoti ir to, kad, pasirodo, Artūro transportavimu turime rūpintis patys: padengti visas išlaidas, sugalvoti, kaip pervežti jį pervežti. Dabar esame šiokioje tokioje nežinomybėje, bandome klausti gydytojų, ar apskritai būtų saugu jį transportuoti“, – kalbėjo Diana.

Artūro reabilitacija Vokietijoje arba pervežimas į Lietuvą pareikalautų nemažai išlaidų. Todėl šeima prašo finansinės paramos.

Paklausta, ar darbdavys prisidėjo prie gydymo išlaidų padengimo, Diana pasakojo, kad kol kas vyksta tyrimas, įvykį tiria prokuratūra ir darbo saugos inspekcija.

Norintys padėti šeimai ir prisidėti prie Artūro išlaidų padengimo, gali pervesti pinigų į vyro mamos sąskaitą:

Gavėjas: DANUTA JANOVIČ

Bankas: Swedbank

Sąskaitos nr.: LT637300010162826420

Įmokos paskirtis: Artūro transportavimui ir gydymui

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (18)