– Prostatos uždegimas – kokia tai liga?

– Pagal Europos urologų nustatytas gaires, prostatos uždegimas skirstomas į tam tikras atšakas. Tai ūmus bakterinis uždegimas, lėtinis bakterinis uždegimas, lėtinis nebakterinis uždegimas, asimptominis prostatitas (dažniausiai nustatomas histologiškai).

Dažniausiai klinikinėje praktikoje susiduriame su lėtiniu nebakterinės kilmės uždegimu, kuris praktikoje dar vadinamas lėtinio dubens skausmo sindromu. Esant šiai diagnozei, atliktuose tyrimuose dažniausiai jokių pakitimų nerandame. Atliekant prostatos biopsiją (tiriant dėl prostatos vėžio), dažniausiai nustatoma asimptominė prostatos uždegimo forma. Tokiu atveju pakitimai prostatos audinyje stebimi tik per mikroskopą.

Dažnu atveju, pacientas jokių skundų iš urologinės pusės tokiu atveju neturi. Kai diagnozuojamas ūmus prostatitas, jį gydyti lengviau ir simptomai būna aiškesni, nors pati ligos forma yra pavojingesnė: aukšta temperatūra, pykinimas, vėmimas – tai bendriniai uždegimo simptomai, taip pat kartu pasireiškiantys ir specifiniai šlapinimosi simptomai – dažnas ir skausmingas šlapinimasis, skausmas pilvo apačioje, silpna su pertrūkiais šlapimo srovė, skausminga ejakuliacija. Ūmaus prostatos uždegimo gydymo trukmė įprastai yra apie dvi savaites, tokie pacientai dažniausiai gydomi ligoninėje, nes jiems reikalingas gydymas intraveniniais antibiotikais. Bet mes, urologai, dažniausiai savo kasdieninėje praktikoje sulaukiame pacientų, besiskundžiančių lėtinio prostatos uždegimo simptomais.

– Kodėl lėtinis prostatitas tampa toks dažnas?

– Atslūgus ūmiam prostatito periodui, negydoma liga palaipsniui pereina į lėtinę formą. Ima varginti tokie simptomai, kaip maudimas ar skausmas pilvo apačioje, tarpvietėje, sėklidėse. Šlapinamasi dažniau, kartais skausmingai, šlapimo srovė tampa silpna, kartais atsiranda imperatyvaus šlapinimosi epizodai, diskomfortas ejakuliacijos metu, sutrikusi erekcija. Dažniausiai, pacientai turintys šių simptomų, gydomi ambulatoriškai.

Dažnas urologas turi patirties gydyti šią problemą ir žino tą vargą, kai reikia kiekvieną pacientą gydyti individualiai, nes kas vienam tinka, kitam gali visiškai netikti. Gydymo metodų yra daug ir įvairių. Dažnai tokie pacientai apsilanko ne pas vieną gydytoją, apvažinėja 3–4 urologus, nes gydymo procesas yra ilgas ir ne visada duodantis laukiamų rezultatų iš karto.

Urologijoje, kaip ir kiekvienoje kitoje specialybėje, yra tam tikros ligų gydymo gairės ir rekomendacijos, pagrįstos atliktais klinikiniais tyrimais ir jų rezultatais. Prostatito gydyme taip pat egzistuoja tokios gairės, bet tai yra labiau kūrybinis darbas, kadangi šios ligos gydyme reikalingas holistinis požiūris į pacientą, o ne vien gydymas pagal vadovėlį. Tenka taikyti daug įvairių gydymo metodų, kuriuos tenka išmėginti, kol randamas tas vienintelis, kuris konkrečiam pacientui tinka labiausiai ir duoda taip trokštamą rezultatą.

– Kokie metodai taikomi prostatitui gydyti?

– Kai diagnozuojamas bakterinis lėtinis prostatos uždegimas, skiriamas antibakterinis gydymas, gydymo laikotarpis dažniausiai trunka nuo keturių iki šešių savaičių. Papildomai gali būti skiriami nesteroidiniai vaistai nuo uždegimo, alfa blokatoriai (vaistai, kurie lengvina šlapinimąsi). Yra rekomendacijų, kad šalia tokio medikamentinio gydymo indikuotina ir fitoterapija, įvairūs maisto papildai, kurie skirti gerinti prostatos sveikatą.

Prostatos vėžys

Kombinuoto gydymo efektyvumas dažniausiai geresnis, nei taikant vien tik medikamentinį gydymą. Pažvelgus į mūsų senovinius gydymo metodus, čia rasime ir dilgėlių arbatą, taip pat dilgėlių šaknis, moliūgų sėklas, moliūgų sėklų aliejų, kuris savyje turi daug cinko, ypač teigiamai veikiančio prostatos funkcinę būklę.

– Kas lemia pasikartojantį prostatitą, ar yra tokių faktorių?

– Pasikartojantį prostatitą arba perėjimą į lėtinį prostatos uždegimą dažniausiai lemia nepilnai išgydytas pradinis ūmus prostatos uždegimas. Jei jis nebuvo tinkamai ir agresyviai gydytas nuo pat pradžių, tai gali reikšti garantuotas problemas ateityje, kuomet liga įgauna lėtinę formą. Dažnai būna atvejų, kuomet pacientas suserga ūmiu bakteriniu prostatitu, tačiau pagalbos į medikus nesikreipia ir ūmų ligos laikotarpį prakenčia namuose.

Liga po tam tikro laiko nuslūgsta, simptomai sumažėja, ir pacientas galvoja, kad toliau vėl viskas bus taip, kaip anksčiau. Tačiau pasikeitus orams, nukritus oro temperatūrai, ligos simptomai dažniausiai atsinaujina, galbūt būna ne tokie stiprūs kaip pradžioje, tačiau tokie pat įkyrūs, tokiu būdu primindami apie prieš tai buvusią negydytą problemą. Būtent, lėtinio prostatito paūmėjimai yra susiję su orų kaita.

Atšalus orams, dažnai pasikeičia ir savijauta. Užtenka trumpam pasėdėti ant šalto grindinio, pašalti kojas, ir simptomai pradedami jausti iš karto. Kai susergama lėtine forma, tada ir prasideda gydymo iššūkiai. Šiltuoju metų laiku, net ir netaikant jokio gydymo, simptomai dažniausiai sumažėja arba net visai išnyksta.

– Kokio amžiaus vyrai dažniausiai serga prostatos uždegimu?

– Prostatitas – nėra vien tik jaunų žmonių liga, dažniausiai ja serga darbingo amžiaus vyrai nuo 25 iki 65 metų, nors praktikoje neretai pasitaiko pacientų, sulaukusių 75 ar net daugiau metų. Jauniausias mano gydytas pacientas buvo 25 metų. Ligos priežastis – pirtis, ledinis vanduo, maudynės eketėje. Atrodo, nieko čia baisaus, tačiau tame slypi didelis pavojus.

Yra daugybė žmonių, kurie žiemos metu ar net vasarą vėjuotą šaltą dieną kaitinasi pirtyje, išgeria alaus, o tada bėga į jūrą vasaros metu ar neria į eketę žiemos metu. Jeigu organizmas neužgrūdintas, nebuvo tam tinkamai ruošiamas, slypi labai realus pavojus susirgti prostatos uždegimu. Kai žmogus prie ekstremalių temperatūros pokyčių organizmą pratina palaipsniui, tokių problemų pavyksta išvengti. Kartais prostatitas susijęs su lytiniu gyvenimu.

Jei lytinių santykių metu pacientas užsikrėtė lytiškai plintančia liga, kurios sukėlėjas yra bakterija, gali atsirasti ir lėtinio prostatito simptomatika. Dažna prielaida sirgti lėtiniu prostatitu – susilpnėjęs imunitetas. Imuninis reaktyvumas ypač sumažėja, jeigu organizmas negauna su maistu būtinų maisto medžiagų, vitaminų arba jų daugiau pašalinama nei gaunama. Nevisavertė mityba, nervinė įtampa, stresas sumažina organizmo atsparumą. Pajutus prostatos uždegimo simptomus, būtina kreiptis į specialistą, kad pacientas laiku gautų reikalingą gydymą, ir, tokiu būdu, išvengtų galimų su minėta liga susijusių problemų ateityje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją