„Toks ilgas laukimas, akivaizdu, nėra naudingas pacientui. Atsiranda komplikacijų ir kitų problemų grėsmė. Nedaug pacientų žino, kad to išvengti galima pasirinkus regionines ligonines. Jose kelio ar klubo keitimo operacijų vidutiniškai laukiama vos 2 mėnesius. Nesvarbu, kur gyvenate, registruotis reikiamai valstybės finansuojamai procedūrai galima bet kurioje Lietuvos sveikatos priežiūros įstaigoje“, – pranešime žiniasklaidai dažnam pacientui vis dar nežinomą faktą pristato Jonavos ligoninės direktorius Gediminas Ramanauskas.

Į nedidelę, tačiau naujai renovuotą Jonavos ligoninę operuotis dažniausiai atvykstama dėl klubo ar kelio artrozės sukeliamų bėdų. Ši liga riboja kasdienę veiklą, kelia nuolatinį skausmą, tenka reguliariai vartoti skausmą malšinančius vaistus, tad kuo greičiau sulaukti profesionalios pagalbos yra itin svarbu.

Endoprotezavimas.

„Pernai tokių operacijų atlikome net 80, šiais metais jau – 40. Didžiąją dalį pacientų sudaro jonaviškiai, bet sulaukiame ir Kauno, Panevėžio, Alytaus ir Kėdainių miestų ir rajonų gyventojų. Pastarieji sudaro apie 40 proc. klubo ar kelio keitimo operacijas pas mus atliekančių žmonių“, – teigia G. Ramanauskas.

Pacientams, norintiems išvengti milžiniškų eilių didžiųjų miestų ligoninėse, Jonavos ligoninės direktorius siūlo atvykti į regionines ligonines ir kokybiškas sveikatos priežiūros paslaugas gauti daug greičiau nei didmiestyje.

„Tereikia kreiptis į savo šeimos gydytoją. Jis nustatys, kokių sveikatos priežiūros paslaugų jums reikia, ir išrašys siuntimą. Su juo galima atvykti į bet kurią Lietuvos ligoninę. Pasinaudoję šia galimybe pacientai reikiamas paslaugas, pavyzdžiui, klubo ar kelio keitimo operaciją, gali gauti vos per kelis mėnesius, o kartais ir greičiau“, – tvirtina G. Ramanauskas.

Gyventojus ribojantys mitai

Nepaisant mažesnių Lietuvos ligoninių privalumų, gyventojai vis dar dvejoja, kur atlikti jiems būtinas operacijas – didmiesčių ar rajonų ligoninėse. To priežastis – visuomenėje įsišaknijęs mitas, neva rajonuose teikiamos mažiau kokybiškos sveikatos priežiūros paslaugos.

„Toks požiūris – klaidingas. Turime daugybę gerosios praktikos pavyzdžių regionuose. Čia teikiamos sveikatos priežiūros paslaugos didmiesčiams nenusileidžia nei specialistų profesionalumu, nei įrangos šiuolaikiškumu. Naudojame moderniausias priemones, gydytojai – profesionalai, neretai dirbantys tose pačiose didžiųjų miestų ligoninėse“, – teigia Povilas Čėsna, VšĮ Jonavos ligoninės gydytojas ortopedas-traumatologas.

Povilas Čėsna

Reguliariai operuojantis ne vienoje šalies ligoninėje medikas taip pat atkreipia dėmesį į pacientų priežiūros ypatumus nedidelėse įstaigose: „Mažesnis pacientų skaičius reiškia ir mažesnį personalo apkrovimą, o jis – daugiau individualaus dėmesio pacientams, artimesnio kontakto pooperacinio laikotarpio metu. Reabilitacijai įprastai pacientai renkasi sau patogią gydymo įstaigą, kuri nebūtinai sutampa su operavusiąja ligonine.“

Ar paslaugų kokybe patenkinti visi pacientai?

Ortopedas teigia, jog šią ligoninę renkasi tiek vietiniai ar apylinkių gyventojai, tiek žmonės iš didžiųjų šalies miestų. Ar skiriasi šių pacientų poreikiai bei lūkesčiai?

„Reikšmingų skirtumų nėra. Visiems gyventojams svarbiausia profesionalus medicininis aptarnavimas ir, žinoma, sėkmingi gydymo rezultatai. Galėčiau pastebėti nebent tai, kad iš didmiesčių atvykę pacientai yra geriau susipažinę su sveikatos priežiūros sistemos tvarka. Būtent dėl to jie ir kreipiasi į ligonines regionuose – jie supranta, kad čia reikiamas paslaugas galima gauti daug greičiau nei didmiestyje“, – teigia P. Čėsna.

Tiesa, net ir tokie pacientai nustemba, kai sužino, jog reikiamą sveikatos priežiūros paslaugą galės gauti vos per kelis mėnesius, pastebi gydytojas.

Jonavos ligoninė

„Gyventojai klubo ar kelio protezo būna nusiteikę laukti ilgai ir nuobodžiai – pusmetį ar net metus, todėl labai apsidžiaugia, kai jiems pasiūlome daug operatyvesnį problemos sprendimo būdą“, – pasakoja P. Čėsna.

Šiuo metu Jonavos ligoninėje klubo ir kelio keitimo operacijas atlieka du gydytojai, prie kurių artimiausiu metu turėtų prisijungti dar keli šios srities profesionalai.

„Mūsų tikslas – kaip įmanoma labiau praplėsti Jonavos ligoninėje teikiamų paslaugų spektrą. Šiuo metu pacientai pas mus gali atlikti kelio ar klubo keitimo, pirštų koregavimo operacijas. Ateities planuose – peties protezavimas. Tą galime daryti ir dėl Jonavos savivaldybės skiriamų lėšų. Jau šią vasarą atidarysime naują dienos chirurgijos operacinę ir atskirą dienos chirurgijos skyrių. Čia bus atliekamos lazerinės venų, hemoroidinių mazgų, išvaržų, tulžies pūslės ir kitos operacijos, po kurių pacientai namo galės būti paleidžiami dar tą pačią dieną po procedūros“, – džiaugiasi G. Ramanauskas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją