Kovo 31 d., 2023 m. Jungtinėje Karalystėje neslūgsta eilės Nacionalinių sveikatos tarnybų (NHS) įstaigose – šiuo metu ilgiausios eilės ortopedijos operacijoms, kurių laukia virš 700 tūkst. gyventojų. Todėl vis daugiau britų ir škotų patiki savo sveikatos problemas Lietuvos klinikoms.

Sulaukusi klubo ir abiejų kelių artrozės diagnozės, vos į šeštą dešimtį įžengusi britė Bronwen Cope nebegalėjo nueiti toliau nė 100 metrų ir turėjo rinktis, ar iš asmeninių lėšų mokėti daugiau nei 50 tūkst. svarų už operacijas privačiose klinikose Jungtinėje Karalystėje, ar jų laukti metų metus valstybinėse gydymo įstaigose, o gyvenimą tęsti skausmuose ir judėti invalido vežimėlio ar lazdos pagalba. Apsvarsčiusi savo pasirinkimus, moteris pasiryžo pilnavertį gyvenimą susigrąžinti Lietuvoje.

Šarūnas Tarasevičius

Britės patirtis patraukė ir kelias dešimtis milijonų žiūrovų turinčio Jungtinės Karalystės transliuotojo „ITV“ dėmesį. Žurnalistai sekė Bronwen Cope istoriją, atvyko į Lietuvą stebėti operacijos eigos ir nufilmavo reportažą, kurį šio mėnesio pabaigoje transliavo aktualijų laidoje „Tonight“.

Po apsilankymo Lietuvoje pagerėjo gyvenimo kokybė

Pastaruosius aštuonerius metus Bronwen jautė kairiojo kelio artrito požymius, o rentgenograma parodė pažengusį osteoartritą, galimai sukeltą eismo įvykio, kurį moteris patyrė būdama 19-os. Bronwen operacija nebuvo paskirta, o skausmą malšino fizine terapija. Vis dėlto, 2020 m. pablogėjus kelio būklei, britei gydytojai pasakė: reikia abiejų kelių ir dešiniojo klubo sąnarių keitimo operacijų.

Netrukus klubo problemos taip pažengė, kad Bronwen dėl klubo sąstingio buvo sunku keltis iš sėdimos pozicijos, todėl jai teko judėti lazdos ir elektrinio skuterio pagalba.

Bronwen Cope

Eilės operacijoms JK sveikatos priežiūros įstaigose vis dar tęsiasi mėnesiais ar net metais, o britei reikėjo tiek abiejų kelių, tiek klubo operacijų – laukti būtų tekę nežinia kiek. Operacijos privačiose klinikose, Bronwen teigimu, gimtojoje šalyje jai būtų kainavusios maždaug 50 tūkst. svarų – daugiau nei ji galėjo sau leisti. Taigi, moteris alternatyvų ėmėsi ieškoti kitose šalyse. Galiausiai, teigiamų atsiliepimų paskatinta, klubo sąnario keitimo operaciją nusprendė atlikti „Nordclinic“ klinikoje Kaune.

„Klubo artrito simptomai dingo iš karto po operacijos, o palengvėjimas, nuslūgus skausmui ir sąnario stingimui, suteikė man vilties ir tikėjimo, kad galėsiu grįžti į normalų gyvenimą be judėjimo apribojimų, – pasakojo britė. – Nors mano kelionė dar nesibaigė ir laukia kelių operacijos, jų atlikti grįšiu į Lietuvą.“

Išvengė didesnių sveikatos problemų

Anot ortopedo-traumatologo Šarūno Tarasevičiaus, dažniausiai sąnario keitimo operacijos atliekamos 55-80 metų pacientams, tačiau tam tikri veiksniai, kaip traumos ar aktyvi sportinė veikla gali daryti didelę įtaką artrozės progresavimui.

Šarūnas Tarasevičius

„Bronwen atvykus į Lietuvą, nuspręsta pirmiausia atlikti klubo endoprotezavimą, kadangi gijimo laikotarpis yra trumpesnis ir lengvesnis nei po kelio sąnario keitimo operacijos. Be to, klubo sąnario susidėvėjimas labiausiai ribojo pacientės mobilumą ir kėlė didžiausią skausmą, todėl operacija jai leido turėti didesnę judesių amplitudę, mažesnę priklausomybę nuo skausmą slopinančių vaistų ir mažiau apribotas kasdienines veiklas“, – pacientės gydymo kelionę komentavo chirurgas.

Nors Bronwen pilnavertį gyvenimą be skausmo tęsti galės tik po likusių abiejų kelių endoprotezavimo operacijų, kurios jai paskirtos liepos mėnesį, klubo sąnario keitimo operacija užkirto kelią jos sveiktos būklės prastėjimui.

„Vien galimybės atlikti reikalingus tyrimus diagnozei nustatyti Bronwen laukė 4 mėn., o 3 operacijų atlikimas būtų užtrukęs ne vienerius metus. Per tokį ilgą laiką, jos būklė būtų stipriai pablogėjusi: pacientės mobilumas būtų dar labiau sumažėjęs, būtų prasidėjusi supančių raumenų atrofija, o pooperacinė eiga būtų buvusi kur kas lėtesnė“, – sakė Š. Tarasevičius.

Didėjantis JK pacientų srautas – pastarųjų metų tendencija

Klinika per metus sulaukia virš 3 tūkst. ortopedijos, plastinės chirurgijos, bariatrijos ir dienos chirurgijos medicinos turistų, o ypač ortopedinių problemų turintys pacientai renkasi kelionę į Lietuvą, kad išvengtų ilgų eilių gimtojoje šalyje. Nuo 2018 m. užsienio pacientų skaičius ūgtelėjo 2,5 karto, o lyginant su praėjusiais metais, tikimasi dar 25 proc. augimo.

Operacinė

Padidėjęs medicinos turistų srautas bei jaudinančios pacientų istorijos sudomino ne tik „ITV“ žurnalistus, neseniai reportažus šia tema filmavo „BBC“, „The Guardian“, „The Daily Mail“ bei kiti didieji JK naujienų portalai. Anot atvykstančių žurnalistų, Jungtinės Karalystės žiniasklaidos susidomėjimas Lietuva kilo iš siekio nušviesti sudėtingą situaciją šalies gydymo įstaigose.

„Sveikatos problemas Lietuvoje pasirinkusius spręsti britus atvykti skatina ne tik paslaugų kokybe patenkintų pacientų rekomendacijos, bet ir išaugusio žiniasklaidos dėmesys, kuris apskritai didina Lietuvos patrauklumą medicinos turistams. Tęsiantis problemoms su NHS Jungtinėje Karalystėje, tikėtina, kad atvykstančiųjų skaičius tik augs“, – teigė klinikos plėtros vadovas Jonas Staikūnas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)