Grėsmė susirgti kyla susižeidus

Stabligės sukėlėjų (bakterijų) yra įvairių gyvūnų ir žmogaus žarnyne. Su išmatomis bakterijos patenka į aplinką ir, virtusios sporomis, ilgai išlieka gyvybingos dirvožemyje. Žmonės stablige užsikrėsti gali esant tiek giliai, tiek paviršinei žaizdai, jei ji yra užteršta dirvožemiu. Itin pavojinga žaizdą užteršti sodo, daržo, ganyklų žeme.

Sergantieji stablige aplinkiniams nepavojingi, nes nuo sergančio žmogaus šia liga neužsikrečiama.

Pasireiškia raumenų spazmais

Stabligės inkubacinis periodas svyruoja nuo kelių dienų iki 3–4 savaičių ar net kelių mėnesių, tačiau dažniausiai trunka 7–8 dienas. Pirmieji ligos požymiai – trumpalaikiai raumenų trūkčiojimai užkrato patekimo vietoje, kurie gali trukti iki kelių savaičių.

stabligę sukelianti bakterija Clostridium tetani

Vėliau liga pasireiškia įvairaus stiprumo raumenų spazmais. Šie spazmai būna labai skausmingi, jų trukmė – nuo kelių sekundžių iki kelių minučių. Vėliau spazmų priepuoliai dažnėja ir būna ilgesni bei skausmingesni. Spazmai gali būti tokie stiprūs, kad priepuolio metu lūžta ilgieji kaulai, dantys. Sergant sunkia stabligės forma, dėl ilgalaikio spazmo sutrikus kvėpavimui, ligonis miršta.

Reta, tačiau pavojinga

Dėl planinės vakcinacijos stabligė Lietuvoje nėra itin dažna infekcija, kasmet vidutiniškai registruojama 1–2 stabligės atvejai. 2010–2022 m. Lietuvoje iš viso užfiksuota 19 stabligės atvejų, iš jų 8 baigėsi mirtimi. Dažniausiai serga vyresnio amžiaus asmenys, nes vaikai skiepijami pagal Lietuvos Respublikos vaikų profilaktinių skiepijimų kalendorių (2 mėn., 4 mėn., 6 mėn., 18 mėn., 6–7 metų, 15–16 metų amžiaus).

Rekomenduojama pasiskiepyti kas 10 metų

Kad būtų išlaikyta patikima ilgalaikė apsauga nuo šios infekcijos, suaugusiems skiepus reikia kartoti kas 10 metų.

Lietuvoje 26 metų ir vyresni asmenys skiepijami nemokamai. Suaugusiųjų skiepijimui naudojama vakcina apsaugo ne tik nuo stabligės, bet ir nuo difterijos. Norintiems pasiskiepyti rekomenduojama kreiptis į savo šeimos gydytoją. NVSC specialistai atkreipia dėmesį, kad persirgus stablige ir pasveikus apsauginis imunitetas nesusiformuoja, todėl skiepai išlieka vienintelė apsisaugojimo priemonė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją