Higienos instituto Sveikatos stiprinimo centro Visuomenės sveikatos stiprinimo skyriaus vyriausioji specialistė Gabija Bulotaitė interviu LNK Žiniose pabrėžė, kad Lietuvoje vis daugiau nutukimu sergančių vaikų.

„Problema yra labai didelė, Lietuvoje irgi tą matome iš mūsų tyrimų duomenų. Didelė dalis suaugusių yra nutukusių, o kalbant apie vaikus, Higienos instituto duomenimis, maždaug 7 proc. 2–18 metų vaikų yra nutukę. Pastebime didesnį nutukimą tarp mokyklinio amžiaus vaikų, jis vis didėja“, – sakė G. Bulotaitė.

Žvelgiant į pastarųjų 5 metų duomenis, nutukusių vaikų padidėjo po 1 proc. per metus.

Nutukimas daro itin didelę žalą sveikatai ir yra reikšmingas rizikos faktorius atsirasti kitoms ligoms, pavyzdžiui, širdies ir kraujagyslių ligų, cukrinio diabeto, įvairių vėžio rūšių.

Pasak pašnekovės, nutukimo didėjimo priežastys panašios visur – Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) išskiria dvi pagrindines blogybes: tai netinkama mityba ir per mažas fizinis aktyvumas.

„Visų pirma, reikėtų tinkamai mokyti vaikus, kad jie patys suprastų, kodėl svarbu tinkamai maitintis. Su šituo daug dirba visuomenės sveikatos biurai, taip pat visuomenės sveikatos specialistai, kurie dirba ugdymo įstaigose“, – kalbėjo G. Bulotaitė.

Pasak pašnekovės, švietimas veikia, tik ne taip greitai, kaip norėtųsi. Dabar pagrindinis tikslas yra stabilizuoti nutukimo rodiklius, kad jie bent jau nebeaugtų.

„Turime duomenis, kad didelė vaikų dalis nevalgo pusryčių kasdien, kas yra labai svarbu. Dalis jų nevalgo karštų pietų kasdien, o tai irgi labai svarbu. Kalbant apie mitybą svarbu pakalbėti ir apie režimą, kiek kartų per dieną yra valgoma, ar užkandžiaujama“, – sakė pašnekovė.

Nutukimas kelia didelius sunkumus ne tik pačiam žmogui, bet ir visai sveikatos apsaugos sistemai – dėl nutukimo atsiranda kitos ligos, kurias tenka gydyti ligoninėje, o tai kainuoja itin brangiai.

Visą LNK Žinių pokalbį galite rasti čia: