Veido ir galvos skausmai gali būti susiję

Kaip pasakojo gydytojas neurologas Saulius Andruškevičius, veido ir galvos skausmai yra gana dažnas sveikatos sutrikimas – tai viena dažniausių priežasčių, dėl kurių pacientai kreipiasi neurologo konsultacijai.

„Tai ligos, kurios daro reikšmingą įtaką darbingo amžiaus žmonių kasdienei veiklai, socialiniam gyvenimui, todėl laiku negydant jos gali nulemti darbingumo, miego sutrikimus, socialines ar psichologines problemas“, – kalbėjo S. Andruškevičius.

Dažniausiai galvos skausmo sindromai yra migrena, įtampos tipo galvos skausmas, tačiau po tokiu galvos skausmu gali slėptis kiti sindromai ar antrinės priežastys, pavyzdžiui, sukeltos kitų ligų ar vartojamų vaistų.

Smegenys

„Su veido skausmais taip pat – ne visi veido skausmai yra trišakio nervo neuralgija. Reikėtų apsvarstyti ir sinuso, sąnario problemas. Kai kurių galvos skausmų klinikinė išraiška gali pasireikšti veido skausmais, todėl šios problemos yra susijusios“, – sakė S. Andruškevičius.

Galvą tam pačiam pacientui gali skaudėti dėl kelių skirtingų priežasčių

Dr. Alfredas Vaitkus pasakoja, jog tyrimai rodo, kad beveik pusė populiacijos suaugusių žmonių per metus bent kartą skundžiasi galvos skausmais. Pagrindinė indikacija ieškoti lėtinio skausmo priežasčių ir kaip jį numalšinti, yra tada, kai skausmas neleidžia įprastai gyventi.

„Skausmo gydymas visada prasideda nuo diagnostikos. Pacientui, kuris patenka pas specialistą, gydantį lėtinį skausmą, iš pradžių bandoma diagnozuoti lėtinio skausmo ligą. Gali būti, kad galvą tam pačiam pacientui skauda dėl kelių skirtingų priežasčių – pacientas gali turėti ir migreną, ir trišakio nervo neuralgiją, ir vaistų nuo skausmo sukeltą skausmą“, – sakė dr. A. Vaitkus.

Gydytojas anesteziologas-reanimatologas Alfredas Vaitkus

Po diagnozės gydytojai sprendžia, kaip gydyti lėtinį skausmą. Tam gali būti pasitelkti įvairūs metodai. Vienas iš variantų yra medikamentinis gydymas – pasak gydytojų, tai didžiulė grupė įvairių vaistų, taip pat intervencinis skausmo gydymas, nervų blokados ir panašiai. Tik tada, kai šie metodai neefektyvūs, kreipiamasi į neurochirurgus.

Vienas iš tokių neurochirurginių lėtinio skausmo gydymo būdų yra mikrovaskulinė dekompresija. Pasak A. Šitkausko, tai yra atvira neurochirurginė operacija, kurios metu pasiekiamas viduryje galvos esantis smegenų nervas.

„Toje vietoje kartais būna kraujagyslė, kuri savo pulsacija pažeidžia nervo dangalus, tai būna viena iš veido skausmo priežasčių. Toks skausmas tęsiasi ne vienerius metus, jis būna labai stiprus, neleidžia žmogui gyventi, kartais visiškai sutrikdo normalią veiklą. Jei medikamentinis gydymas nepadeda, operacijos metu prieiname prie nervo, surandame kraujagyslę ir pakišame po ja mažytę pagalvėlę, atskiriame nervą nuo kraujagyslės“, – sakė A. Šitkauskas.

Migrena

Kada kreiptis pagalbos?

Pacientai atvykdami į Skausmo kliniką privalo pavalgyti, atsigerti, išgerti įprastus vaistus, nereikia nieko keisti.

Tad kada vertėtų kreiptis į Skausmo medicinos centrą? Pasak dr. A. Vaitkaus, kreiptis reikėtų tada, jei skausmai smarkūs, sudėtingi, pacientas turi dažnai gerti vaistus, kurie neduoda palengvėjimo.

„Tai yra indikacijos, kad reikia kreiptis specializuotos pagalbos. Tais atvejais, kai skausmai lengvai kontroliuojami, padėti gali neurologas, šeimos gydytojas, skausmo klinikos pagalba nėra būtina“, – pasakojo gydytojas.

Pacientams už Skausmo medicinos centro paslaugas mokėti nereikia – Ligonių kasos apmoka praktiškai visas procedūras, išskyrus vieną naują injekcijų terapiją, mat kol kas kompensavimo jai nėra. Pasak gydytojų, šiame centre galima registruoti iš esmės su visomis galvos skausmų diagnozėmis.

„Skausmo medicinos centre turime žaliųjų koridorių sistemą. Kalbant apie veido ir galvos skausmus, tai yra tam tikros diagnozės, trišakio nervo neuralgija, liežuvinio ryklės nervo neuralgija, klasteriniai galvos skausmai, kai yra paūmėjimo periodas, taip pat galvos skausmai po punkcijos – su šiomis diagnozėmis pacientui yra sudaryta galimybė patekti į žaliąjį koridorių. Yra specialūs talonai, kurie skiriami tam, kad per savaitę ar dvi pacientas galėtų patekti specializuotam gydymui“, – sakė dr. A. Vaitkus.

Visgi, jei skausmas yra labai didelis, reikia kreiptis į skubiosios pagalbos skyrius, nes operacijos planinės ir itin greitai gauti vietos nepavyks.

Konferencijoje taip pat pašnekovų buvo klausta, kas yra pacientų vadinama „skausmo blokada“.

„Termino skausmo blokada nemėgstame, nes pati blokada reiškia, kad laikinai sutrikdoma nervo funkcija. Intervencinės skausmo procedūros yra vaistų injekcijos šalia nervo arba į kitas struktūras, pavyzdžiui, raumenis, sąnarius. Tokiu būdu galime atsirinkti, ar ta struktūra dalyvauja skausme, ir tinkamai ją paveikti.

Jei tai yra „įnervintas“ trišakis nervas, galime suleisti vaistų, kurie nesukelia blokados, bet sumažina jautrumą. Nervas pasidaro ramus, pacientui mažiau skauda. Injekcijos yra viena iš procedūrų, taip pat atliekamos procedūros su šalčiu, kai per specialų zondą nervas paveikiamas žema temperatūra, gali būti ir botulino toksino injekcijos“, – pasakojo dr. A. Vaitkus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją