Ne paslaptis, kad dažnas tautietis dėl to važiuoja ir į Turkiją. Tai portalui „Delfi“ paliudijo ir medicininio turizmo keliones organizuojančios agentūros „ABK Travel“ vadovė Liana Sokolova-Andruškevič. Anot jos, šios operacijos – vienos geidžiamiausių, kurias lietuviai darosi svetur.

Būtent turkų medikams plaukų persodinimą patikėjo ir Marius (tikras vardas redakcijai žinomas). Nuo operacijos dar praėjo palyginti nedaug laiko, tad pirmieji rezultatai kol kas neryškūs.

„Laukiu plaukų pagausėjimo, patankėjimo, kad būtų ką parodyti. Manau, kad praėjus 3,5 mėnesio jau galima užfiksuoti ir apžvelgti rezultatus“, – teigė Marius, sutikęs pasidalinti patirtimi apie plaukų persodinimą Turkijoje.

Viešnagės pradžia – nuotaikinga

Surasti reikiamą kliniką ir operaciją atliksiantį daktarą Mariui padėjo medicininio turizmo eksperte Liana Sokolova-Andruškevič. Likus maždaug savaitei iki operacijos, jis susirašė su už tai atsakingu gydytoju iš Stambulo ir sutarė, kada konkrečiai bus paimtas iš viešbučio ir nuvežtas į ligoninę. Medikas taip pat atsakė į visus pacientui kilusius klausimus.

„Man buvo informatyviai paaiškinta kaip apsirengti, ką turėti su savimi, aiškiai atsakyta į kitus klausimus. Jaučiausi saugiai ir ramiai. Daktaras medicinos turizmo atstovų Lietuvoje jau iš anksto buvo informuotas apie mane, žinojo, kur apsistosiu ir visą kitą informaciją“, – prisiminė Marius.

Lėktuvui nusileidus Stambule, vyrą pasitikęs klinikos darbuotojas palydėjo jį iki vairuotojo.

„Su manim buvo elgiamasi maloniai. Vairuotojas žinojo, kur važiuoti ir kada tiksliai pristatyti mane į viešbutį. Nors jis prastai kalbėjo angliškai, o aš nemoku jo kalbos, tai nesukėlė didelių problemų susišnekėti ir kelionės metu. Vairuotojas dalinosi linksmomis istorijomis apie Turkiją, aš – apie Lietuvą. Turkai labai paprasti ir nuoširdūs, tad, nepaisant šiokio tokio kalbos barjero, yra begalė dalykų, apie ką pakalbėti“, – pasakojo vyras.

 Stambulas

Marius džiaugėsi, kad viešbutyje, kuriame apsistojo, aptarnavimo lygis buvo aukštos klasės, o personalas ypač malonus. Jam net teko garbė pabendrauti su pačiu viešbučio vadovu.

„Tą patį vakarą išvažiavome kartu pramogauti, valgyti kebabų, apsilankėme vietiniuose baruose, spėjau pamatyti Stambulo naktinį gyvenimą, o sekančią dieną jis padėjo man už nedidelę kainą užsakyti pramogą kruiziniame laive. Pirmosios viešnagės dienos praėjo nuostabiai“, – teigė vyras.

„Pagaliau nėra aukštos kaktos“

Trečiąją viešnagės dieną, kai atėjo laikas operacijai, Marius susitiko su už plaukų persodinimą atsakingu gydytoju. Aptarę tolimesnius veiksmus, jiedu nuvažiavo į ligoninę.

„Ligoninė tikrai moderni. Joje yra atliekama kitų nemažai sudėtingų operacijų, net organų transplantacijų. Patalpos ir personalas buvo tarsi iš „Daktaro Hauso“ serialo“, – dalijosi įspūdžiais vyras.

Prieš operaciją Marių nufotografavo iš įvairių pusių, tada, kaip pats sakė, apkirpo kariuomenės stiliumi, išplovė galvą.

Operacinėje gydytojas atliko paciento galvos išmatavimų skaičiavimus, suprojektavo, kaip natūraliai turėtų atrodyti plaukų priekinė linija.

„Naująja plaukų linija esu labai patenkintas. Ji tokia jaunatviška ir stilinga, kokios visą laiką norėjau: visiškai užpildo priekį, pažemina kaktą. Pagaliau nėra aukštos kaktos, kurią turėjau nuo pat gimimo, o ji dar ir praplikusi buvo“, – atviravo Marius.

Plaukų transplantacija. Asociatyvi nuotr.

Operacijos metu vyrui iš donorinės zonos ant sprando, apykaklės srityje buvo paimti plaukai su visais folikulais ir vėliau įsodinti viršugalvyje į specialiai suformuotus griovelius.

Plaukų transplantacijos trunka apie 8–9 val. Nenuostabu, kad per operaciją, atliktą su daline nejautra, buvo dvi pertraukos: viena – po folikulų paėmimo, kita – per pietus, po griovelių, į kuriuos buvo įsodinami plaukai, paruošimo.

„Pietūs buvo skanūs ir sotūs, o pati operacija ilga. Turėjau begalę laiko apmąstymams ir miegui. Nerimavau tik dėl adatų ir pačios įrangos, lašelinės – nebuvau pagalvojęs, kad, gulint ant operacinio stalo, sugrįš vaikystės baimės.

Operacijos metu stebėjau, kaip dirba personalas. Jie dirba organizuotai, profesionaliai ir greitai – man dėl to nebuvo neramu. Sunku nusakyti tą malonų jausmą, kai žaibišku greičiu jaučiau didelį progresą. Medikai dirbo profesionaliai“, – žavėjosi Marius.

Persodinti plaukai jau iškrito

Kitą dieną Marius vėl nuvyko į ligoninę. Ten jam išplovė galvą, davė specialaus losjono ir šampūno, skirtų paskatinti gijimą ir apsaugoti nuo infekcijų. Po to ligoninė pasirūpino, kad vyras būtų saugiai nuvežtas į Stambulo oro uostą.

Plaukų transplantacija. Asociatyvi nuotr.

Dabar Marius sveiksta Lietuvoje. Per šį laikotarpį didžiausias nepatogumas, pasak jo, buvo tai, kad ilgiau nei porą savaičių teko miegoti tik ant nugaros.

Kol kas galvą vyras plauna Turkijoje gautomis priemonėmis. Tai turi daryti ypač kruopščiai ir atsargiai, kad nepakenktų besikalantiems naujiems plaukeliams.

Persodinti plaukai Mariui jau iškrito – tai normalu. Kad taip nutiks, jis buvo įspėtas iškart po operacijos. Dabar jų vietoje atauginėja nauji gležni plaukučiai, kurie po truputį tankėja.

„Kasdien jaučiu, kaip išsikala vis nauji plaukeliai: labai lėtai, po nedaug – tam reikia kantrybės“, – kalbėjo vyras.

Rezultato teks palaukti

L. Sokolova-Andruškevič pasakojo, kad persodinti plaukus Turkijos gydytojai rekomenduoja kaip tik vyrams nuo 35 metų, kai būna sulėtėjęs didžiausias plaukų retėjimas.

„Būna, kad kreipiasi ir jauni 25–26 m. vyrai, kurie nori plaukų transplantacijos, nes, pvz., nori gerai atrodyti prieš vestuves. Bet, kadangi iki maždaug 35 metų plaukai ir toliau retėja, gali būti, kad jiems po 7–9 metų operaciją teks kartoti“, – įspėjo medicininio turizmo ekspertė Liana.

Iš karto galutinio vaizdo po operacijos vyrai gali ir nepastebėti. Kaip jau minėjo Marius, iš pradžių persodinti plaukai iškrenta, tada vietoje jų ima augti nauji. Tik po kokių 9 mėnesių pradeda matytis pirmieji rezultatai. Plaukai pasidaro pakankamai tankūs, kad būtų galima iš jų formuoti bet kokią šukuoseną, tik po kokių 3–4 metų. Taigi kantrybės išties prireiks.

Pasiryžusiems persodinti plaukus Turkijoje, pašnekovė visų pirma patarė teisingai pasirinkti kliniką – nepasikliauti vien internete matytais gražiais vaizdais. Yra daug istorijų, kai tokia gražiai atrodanti klinika po metų–kitų užsidaro. Taigi svarbu išsiaiškinti, ar gydymo įstaiga patikima.

Plaukų transplantacija. Asociatyvi nuotr.

Suklusti reikėtų, jeigu klinika žada persodinimui paimti 5–6 tūkst. folikulų. Tai skamba nerimtai.

„Kad operacija būtų sėkminga ir saugi, iš donorinės zonos rekomenduojama paimti apie 3,5 tūkst. folikulių. Jeigu pacientas operacijos metu labai nekraujuoja, o gydytojas mato, kad nepažeis donorinės zonos, folikulų galima paimti daugiau“, – paaiškino L. Sokolova-Andruškevič.

Kitas patarimas – nesirinkti klinikos, reikalaujančios už operaciją visą sumą mokėti už anksto. Paprastai iš anksto prašoma sumokėti registracijos mokestį, nes klinika rezervuoja operacinės ir gydančio personalo laiką. Tačiau už visą procedūrą mokama tik atvykus į kliniką.

L. Sokolova-Andruškevič sakė, kad paprastai prieš derinant kelionę ir transplantacijos operaciją gydytojui būtina atsakyti į tam tikrus klausimus: ar žmogus neserga infekcinėmis arba kitomis ligomis, kurios galėtų būti kontraindikacija procedūrai.

Prieš kelionę likus bent 2 savaitėms rekomenduojama atlikti ir kraujo tyrimus, kad žmogus išsiaiškintų, ar nėra uždegiminių procesų, ar geri kraujo rodikliai. Nors Turkijoje prieš operaciją irgi patikrinama paciento sveikata, apie galimas ligas, dėl kurių operacija gali būti atidėta, pravartu žinoti iš anksto.

Viešnagės kaina ir trukmė

Medicininio turizmo ekspertė Liana patarė plaukų persodinimo operacijas planuoti arba rudenį, arba pavasarį, nes kurį laiką po operacijos reikės vengti saulės spindulių, taip pat, siekiant nepažeisti gležnų persodintų plaukelių, siūloma laikinai nedėvėti kepurių ar galvos apdangalų.

Taigi, kiek laiko paprastai praeina nuo pirmojo kontakto su klinika iki operacijos? Pašnekovė sakė, kad paprastai tai užtrunka apie porą mėnesių.

„Galima, aišku, skristi į Turkiją jau kitą dieną, bet tada būtų labai brangūs skrydžio bilietai“, – priežastį nurodė specialistė.

Operacija, skrydžio bilietai ir viešbutis, planuojant iš anksto, kainuotų apie 2 tūkst. eurų. Dar apie 300 eurų pašnekovė patarė turėti su savimi dėl viso pikto.

Iš viso prireiks 4 viešnagės dienų arba 3 nakvynių Turkijoje. Vis tik moteris pastebėjo, kad neretai persodinti plaukus į Turkiją vykstantys žmonės pasiima ir bent vieną papildomą dieną, kad spėtų pasigrožėti Stambulu arba Antalija (priklausomai nuo to, kur bus operacija).

„Į Stambulą dėl plaukų persodinimo operacijų važiuoja labai daug žmonių, tad čia nieko nestebina turistai su taškučiais išmarginta plika galva“, – šyptelėjo pašnekovė.

Plaukų transplantacija tinka ne visiems

Plaukų transplantacijos operacijos vis labiau populiarėja. Tačiau, ar jas galima atlikti visiems ir, ar jos saugios, paklausiau „Era Esthetic“ lazerinės dermatologijos klinikos gydytojos Evelinos Stankutės.

Evelina Stankutė

„Plaukų transplantacijos operacijos yra saugios, kai jas atlieka kompetentingi gydytojai. Kaip ir kiekviena medicininė procedūra, ši taip pat turi komplikacijų, tokių kaip pooperacinis skausmas, odos niežėjimas, patinimas ar plauko folikulo uždegimas. Galimos ir rimtesnės komplikacijos – infekcija, odos nekrozė, skalpo odos jautrumo sumažėjimas, todėl labai svarbu pasirinkti patikimą gydytoją operacijai atlikti“, – patarė gydytoja.

Anot jos, prieš tokią operaciją svarbu nuodugniai ištirti pacientą ir tiksliai nustatyti plaukų slinkimo priežastį.

„Yra būklių, kurios gali lemti plaukų slinkimą, pavyzdžiui, autoimuninės ligos – joms gydyti plaukų transplantacija yra netinkama. Operacijos negalima atlikti, jeigu pacientas serga onkologinėmis ligomis, turi odos vientisumo pažeidimų“, – įspėjo gydytoja E. Stankutė.

Gydytojos paklausiau ir apie genetines vyrų plaukų slinkimo priežastis. Kodėl vyrams pradeda slinkti plaukai ir kada nustoja.

„Vyrų plikimą lemia genetinis jautrumas androgenams – androgeninė alopecija. Ji atsiranda dėl genetiškai paveldėtos savybės plaukų folikulams reaguoti į normalų kraujyje esančių vyriškų lytinių hormonų (androgenų) kiekį. Veikiant androgenams nyksta plaukų folikulai, trumpėja plauko augimo fazė, kol pagaliau folikulas nebeaugina plauko.

Dažniausiai pacientai dėl plikimo į gydytojus kreipiasi apie 50-uosius gyvenimo metus, tačiau pasitaiko ir gerokai jaunesnių vyrų, kartais net 25-erių metų.

Plaukų slinkimas pradeda stoti mažėjant androgenų kiekiui kraujyje – apie 60-uosius gyvenimo metus“, – pasakojo dermatologė.

Ar operacija – vienintelė išeitis?

Pasidomėjus, ar yra kitokių būdų be operacijos stabdyti plaukų slinkimą medikė atsakė, kad tai priklauso nuo paciento būklės.

„Jeigu apžiūrėjus skalpo odą dermatoskopu matoma, kad plaukų folikulai jau sunykę, tuomet vienintelė išeitis – plaukų transplantacija. Tačiau, jeigu matomi folikulai dar yra gyvi, galima juos atgaivinti injekcijomis“, – pasakojo medikė.

Yra sukurtas ir užpildas nuo plaukų slinkimo, kurio sudėtyje esantis medžiagų kompleksas užtikrina folikulo augimą bei galvos ląstelių atsinaujinimą. Taip pat užtikrinamas kompelsinis poveikis – sustabdomas plaukų slinkimas, skatinamas augimas, pagerėja bendra plaukų būklė, plaukai mažiau lūžinėja.

„Plaukų slinkimą galima stabdyti ir PRP procedūromis, kuomet į skalpo odą suleidžiama trombocitais praturtinta plazma, kuri aktyvina plauko folikulo ląstelių dalijimąsi. Šios procedūros padeda atkurti plaukų apimtį tose vietose, kuriose jau pastebimas plikimas“, – paaiškino gydytoja E. Stankutė.

Vaistinėse parduodami ir įvairūs šampūnai, ampulės nuo plaukų slinkimo, taip pat papildai. Paklausta, ar jie veiksmingi, norint sulėtinti plaukų slinkimą, gydytoja atsakė: „Šampūnai gali padėti puoselėti plauką, jį drėkinti, tačiau tikrai negali paskatinti jo augimo ar sustabdyti plaukų slinkimo, nes veikimas yra tik paviršutiniškas.

O biotinas, kolagenas, vitaminai A, B, E yra naudingi kovojant su plaukų slinkimu. Jie gali būti viena iš kompleksinio gydymo sudėtinių dalių, vartojama papildomai po plaukų injekcijų ar transplantacijos operacijos“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)