„Mokslininkai nustatė, jog H. pylori bakterija dažniausiai ardo skrandžio gleivinę. Tai gali sukelti gastritą, skrandžio ar dvylikapirštės žarnos opaligę, o negydoma ir skrandžio vėžio bei limfomos vystymąsi“, – pranešime žiniasklaidai teigia gastroenterologas-endoskopuotojas Algirdas Jasinskas.

Dažnu atveju H. pylori bakterija užsikrečiama vaikystėje, tačiau saugotis reikėtų ir suaugusiems. Ji plinta per maistą, vandenį, indus, jau užsikrėtusių žmonių seiles ar kitus kūno skysčius.

„Iki pasireiškiant simptomams, mikrobai organizme gali gyventi daugelį metų. Tai lemia šiuolaikinės ir savalaikės diagnostikos svarbą. Šiuo metu klinikinėje praktikoje H. pylori infekcijai nustatyti sėkmingai naudojami net keletas tikslių ir patikimų testų. Tai biopsijos mėginio tyrimas dėl H. pylori infekcijos, kraujo tyrimai: H. pylori IGG ir IGA, H. pylori testas iš išmatų, H. pylori tyrimas iš iškvepiamo oro. Ypač vertingos ir patikimos informacijos duoda virškinamojo trakto endoskopinis tyrimas“, – vardija gydytojas.

Kaip atpažinti?

Specialistų teigimu, Helicobacter pylori bakterija gali iššaukti pilvo pūtimą, pykinimą, vėmimą, raugėjimą ar nepaaiškinamą svorio kritimą. Ypač pavojinga, jei skrandžio ar dvylikapirštės žarnos opos ima kraujuoti.

Helicobacter pylori

„Nedelsdami kreipkitės medicininės pagalbos, jei pastebėjote, jog vemiate turiniu, kuriame yra kraujo arba jis panašus į kavos tirščius, išmatos yra kruvinos, tamsiai raudonos arba juodos spalvos. Neignoruokite stipraus, aštrus pilvo skausmo, didelio silpnumo, galvos svaigimo arba alpimo, dusulio ir be aiškios priežasties kamuojančio didelio nuovargio“, – įspėja A. Jasinskas.

H. pylori bakterijai sukėlus opaligę, neretai jaučiamas maudžiantis ar deginantis skausmas viršutinėje pilvo dalyje. Dažniausiai jis juntamas tada, kai skrandis tuščias, pavyzdžiui, tarp valgymų ar viduryje nakties.

Svarbu žinoti, jog H. pylori gali sąlygoti ir skrandžio vėžio vystymąsi. Ligos pradžioje simptomai nėra ryškūs, tačiau laikui bėgant gali atsirasti pilvo skausmas, pykinimas, apetito stoka, sotumo jausmas suvalgius nedidelį kiekį maisto, vėmimas, be aiškios priežasties pasireiškiantis kūno masės kritimas.

Profilaktinė priežiūra – būtina

Nors bakterija atrasta daugiau nei prieš keturis dešimtmečius, ji ir toliau aktyviai tyrinėjama, tobulinamos gydymo schemos.

„Gydymas – įvairus, tačiau dažniausiai paskiriama triguba ar keturguba specifinių antibiotikų terapija. Visgi reikėtų žinoti, jog H. pylori keičiasi, prisitaiko, todėl su metais antibiotikai tampa vis mažiau efektyvūs. Dėl šios priežasties būtinas kontrolinis tyrimas gydymo efekto vertinimui“, – teigia medikas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją