Apie kokias ligas gali pranešti skausmas nugaroje po mente?

Pasak kineziterapeutės, viršutinės nugaros dalies ar šalia menčių atsiradęs skausmas gali būti dėl pasikartojančių rotacinių judesių, netaisyklingos laikysenos, per didelės apkrovos ar pažaidos.

„Netaisyklingai sėdint, ilgainiui viršutinės nugaros dalies raumenys įsitempia ir tampa nepaslankūs. Be to, nemažai žmonių pasižymi suapvalėjusiais pečiais, krūtinine kifoze, galvos poslinkiu pirmyn dėl statinės sėdėjimo padėties. Dėl to gali išsivystyti stuburo struktūriniai pokyčiai, tad vėliau atsiranda skausmas ir po mentėmis“, – paaiškino kineziterapeutė G. Badikonytė.

Dėl kūprinimosi, galvos pakreipimo į priekį arba svorio pernešimo sėdint ant vieno sėdmens gali susilpnėti tam tikri raumenys ir atsirasti spaudimas tarpslanksteliniams stuburo diskams, raumenims bei raiščiams.

Nugaros skausmas

Toks disbalansas, pasak specialistės, gali prisidėti prie viršutinės nugaros dalies ir menčių skausmo ir sukelti „viršutinį kryžminį sindromą“ – kai raumenų disbalansas pasireiškia kaklo ir pečių srityse, vieni raumenys tampa išilgėję ir nusilpę, o kiti – sutrumpėję ir standūs. Taip atsiranda audinių pokyčių, dėl kurių žmogus atlieka netinkamus judesius.

Skausmas po mentėmis gali pranešti ir apie mentės-krūtininės dalies bursitą, dar vadinamą spragsinčios mentės sindromu. „Skausmas po mente neretai gali rodyti ir disko išvaržą kaklinėje stuburo dalyje. Tam tikro lygio disko išvaržos gali sukelti skausmą ir uždegimą netoliese esančiai nervinei šaknelei, kuri siunčia skausmo signalą link menčių“, – teigė kineziterapeutė.

Skausmas dešinėje nugaros pusėje po mente gali reikšti kai kurias pilvo ir dubens srities ligas: tulžies pūslės akmenligę, virškinimo organų opas, refliuksą, kepenų ligas.

Skausmas kairėje nugaros pusėje po mente gali atsirasti sergant pankreatitu ar esant širdies veiklos sutrikimams (pvz., esant perikarditui).

Nugaros skausmas

Ką rodo nugaros skausmas po šonkauliais?

Skausmas po šonkauliais gali būti jaučiamas dėl netinkamos laikysenos, per ilgo sėdėjimo netinkamoje padėtyje ar kaulų lūžių. „Stresiniai lūžiai dažniausiai pasitaiko kontaktinio sporto ar nelaimingų atsitikimų metu. Be to, virusinės infekcijos, uždegiminės, reumatoidinės, degeneracinės ligos, piktybiniai navikai bei sutrikusi organų veikla taip pat gali sukelti šonkaulių ir nugaros skausmą“, – vardijo G. Badikonytė.

Skausmas po dešiniuoju šonkaulių lanku, specialistės teigimu, gali pranešti apie tulžies pūslės akmenligę ir kepenų ligas. Analogišką skausmą kartais sukelia virškinimo sutrikimas – tuomet skauda krūtinę, pavalgius jaučiamas pilvo maudimas.

Skausmas po kairiuoju šonkauliu, pasak kineziterapeutės, gali liudyti apie atsiradusias širdies problemas (pvz., širdies infarkto atveju), esant blužnies funkcijos sutrikimui. Taip pat sergant kostochondritu (uždegimas ties šonkaulių kremzlėmis) gali būti jaučiamas aštrus skausmas kairėje šonkaulių lanko pusėje, neretai simptomai paaštrėja kosint, čiaudint ar spaudžiant šonkaulius.

Nugaros skausmas

Kaip atpažinti problemą ir pasirinkti tinkamą gydymą?

Nedelsiant kreipkitės į gydytoją, jeigu skausmas mentės srityje atsiranda staiga kartu su:

- galvos svaigimu,
- krūtinės spaudimu,
- gausiu prakaitavimu,
- sunkesniu kvėpavimu,
- kaklo, žandikaulio skausmu,
- kalbėjimo sunkumu.

Kineziterapeutė G. Badikonytė pataria suplanuoti vizitą pas gydytoją ir tuo atveju, jei mentės skausmas atsirado dėl traumos, neįprastos veiklos ir per kelias dienas būklė nepagerėjo.

„Siekiant sumažinti skausmą, namuose galima atlikti nugaros raumenų stiprinimo, įtemptų raumenų atpalaidavimo, tempimo pratimus. Galima taikyti savimasažą su kamuoliuku ar masažiniu volu. Svarbu pratimus atlikti lėtai ir atkreipti dėmesį, jei skausmas stiprėja arba plinta. Naudinga kineziterapija, masažo, fizioterapijos procedūros“, – patarė specialistė.

Nugara

Jeigu skausmas atsiranda šonkaulių srityje ir kartu jaučiamas krūtinės, viršutinės pilvo dalies skausmas, kuris plinta į žandikaulį, kaklą arba ranką, pasunkėja kvėpavimas, būtina gydytojo konsultacija.

Kada reikalinga reabilitacija ir kaip ji padeda kovoti su nugaros skausmu?

Jaučiant nugaros skausmą ilgiau nei savaitę, rekomenduojama kreiptis į specialistą. Šiuo atveju patartina apsilankyti pas fizinės medicinos ir reabilitacijos gydytoją, kuris galėtų įvertinti laikyseną, raumenų disbalansą, raumenų ir kitų struktūrų būklę bei paskirti reikiamą gydymą.

„Dažnai asmenims, jaučiantiems nugaros skausmą, skiriama kineziterapija, kuri gali būti atliekama vandenyje ar salėje, bei masažas. Naudinga magneto, ultragarso, impulsinių srovių terapija, kuri padeda sumažinti skausmą, uždegimą ir pagerina pažeistų vietų kraujotaką“, – patarė G. Badikonytė.

Nugaros skausmui mažinti atliekami raumenų tempimo, nusilpusių raumenų stiprinimo pratimai, manualinė terapija, laikysenos korekcija bei posturalinė edukacija, mokoma ergonomiškų judesių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją