„Tai buvo eilinė darbo diena Vaikų ligoninėje. Vyr. slaugytoja pranešė, kad vienoje palatoje mergaitė labai bijo operacijos. Neaišku, kuri bijo labiau – mama ar dukra. Tik pravėrus duris iškart pasijautė slogi atmosfera – mergaitė drebėjo, mama ašarojo. Aš, gydytoja klounė Rožė, prisistačiau ir paprašiau pagalbos sau. Nerandu rašiklio, – sakau. Mergaitė padėjo surasti, tada neradau popierių, ji vėl padėjo. Tada, paaiškėjo, kad nemoku rašyti ir žaidimas tęsėsi. Mačiau, kaip vaikas po truputį „išlipo“ iš pirminio išgąsčio, mama nurimo. Po pusvalandžio jau darėme operaciją mamai, persodinome širdį – baimės širdį pakeitėme į meilės su žiupsneliu ramybės“, – istorija dalinasi ilgametė „Raudonų nosių“ aktorė Justė Liaugaudė.

Skausmas ligoninėje yra neišvengiama kasdienybės dalis. Skausmą dažnai lydi baimė ir nežinomybė. Jeigu „išžaistume“ baimes, kaip daro vaikai, jos prarastų savo svorį. Humoras ir žaidimas tokiu atveju tampa įrankiu kurti emocinį pokytį. Kaip tai veikia?

Gydytojai klounai

Priešoperacinis nerimas? O gal žaidimas?

Naujausios „Raudonų nosių“ programos „Intensive smile“ metu gydytojai klounai padeda vaikams emociškai pasiruošti operacijoms ir net palydi iki operacinės. Priešoperacinį nerimą išgyvena tiek vaikai, tiek tėvai. Gydytojo klouno tikslas – per žaidimą ir kuriamą santykį supažindinti vaikus su dienos rutina, operacijos eiga. Su klounu vaikas išbando operacinėse naudojamus instrumentus, surengia operacijas žaislams, tėvams ar sau. Klounų raktas – įgarsinti „emocinį dramblį“ kambaryje.

Bijai kateterio? Čia gi drugelis, kuris nutūps ant rankos prieš operaciją. Gąsdina lašelinės vamzdelis? Tuoj mes suvyniosim šitą gyvatę. Būsimos operacijos imitavimas su humoru – mažina nerimą, atpalaiduoja įtampą mintyse ir kūne. O atsipalaidavęs vaikas žymiau lengviau bendradarbiauja su medicinos personalu.

Vokietijoje buvo atliktas tyrimas, kurio metu gydytojai klounai bendravo su vaikais prieš atliekant chirurginę intervenciją. Vaikai, kuriuos lydėjo klounai, turėjo žemesnį nerimo koeficientą ir didesnę oksitocino, vadinamojo „laimės“ hormono, koncentraciją. Tėvai geriau įvertino savo vaikų emocinę būklę ir buvo labiau linkę rekomenduoti ligoninę. Darbuotojai klounus įvertino kaip naudingus pacientams.

Gydytojai klounai

Mažesnis raminamųjų kiekis vaikui

Lydėjimas iki operacinės – labai jautrus momentas, nes reikia atsisveikinti su lydinčiais tėvais. Gydytojo klouno tikslas – sumažinti atsiskyrimo metu kylantį nerimą iki minimumo, suteikti vaikui saugumo jausmą. Kaip tai daro klounai? Kuria istoriją pasitelkdami aplinką – taip lova su ratukais virsta sportiniu automobiliu, liftas su veidrodžiais – 3D garažu, kuriame magiškai skraido muilo burbulai, piešta siena pakeliui operacinę tampa zoologijos sodu, kur „mojuoja“ katinai.

Kadangi vaikas nuo pat ryto įtraukiamas į žaidimą, atsisveikinimas su tėvais būna greitas ir su šypsena.

„Pamenu vieno berniuko mama stebėjosi: „negaliu patikėti, mano sūnui 13 metų ir jis vis eina prie palatos durų pažiūrėti ar klounė Rožė tikrai pas jį sugrįš, nes žadėjo kartu važiuoti iki operacinės“. Amžius – ne riba. Po palydėjimo į operacinę visada grįžtu pas tėvus, papasakoju, kaip sekėsi. Jiems to labai reikia. Iš patirties žinau, jei vaikai ramios būsenos nuvažiuos iki operacinės, jei tėvai irgi išliks ramūs, laimės visi, nes neprireiks raminamųjų vaistų“, – pasakoja Justė Liaugaudė.

Izraelyje veikiantys „Dream doctors“ gydytojai klounai 2016 m. atliko tyrimą – gydytojai klounai buvo pristatyti kaip raminamųjų alternatyva vaikams, kuriems atliekama inkstų vaizdinė diagnostika. Klounai nukreipdavo vaikų dėmesį, kad šie ramiai išbūtų nejudėdami visos procedūros metu. Per 14 mėnesių buvo ištirti 142 pacientai. Tyrimo metu, dalyvaujant gydytojams klounams, tik 5–iems (3,2 proc.) pacientams prireikė raminamųjų. Tuo metu iki šio tyrimo, raminamųjų prireikdavo visada 100 proc.

Gydytojai klounai

Geros emocijos sudaro sąlygas greičiau grįžti namo

Mažiesiems pacientams dažnai sunku išbūti pooperacinį laiką – vaikus narkozė veikia skirtingai, skausmą taip pat jaučia skirtingai. Klounas grįžta pas vaiką po operacijos ir reaguoja labai individualiai – nuramina jei verkia, nukreipia dėmesį nuo skausmo per tylų niūniavimą, lėtą judesį.

Kuo ramiau vaikas išbūna šį periodą, tuo greičiau gali važiuoti namo. Vieno tyrimo metu, Izraelyje, gydytojas klounas buvo integruotas į medikų komandą ir dalyvavo pasiruošime ir operacijos metu. Kitoje grupėje klouno nebuvo. Grupėje, kurioje dalyvavo klounas, buvo nustatytas mažesnis vaikų nerimo lygis prieš operaciją ir po, vaikai praleido mažiau laiko ligoninėje ir tai padėjo sumažinti medicinines išlaidas.

Programa „Intensive smile“ įgyvendinama glaudžiai bendradarbiaujant su VUL Santaros klinikų Vaikų ligoninės, Vaikų ausų, nosies, gerklės ligų (LOR) skyriumi. Prieš pradedant buvo itin svarbu suprasti, kaip efektyviausiai padėti šeimoms ir tuo pačiu palengvinti medicinos personalo darbą. Humoro ir žaidimo pritaikymas natūraliai įsilieja į esamą ligoninės rutiną ir „atlaisvina“ personalo rankas – kol klounai ramina vaikų emocijas, medikai gali susikoncentruoti į reikiamas procedūras.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją