„Kai ligą nustatė, buvo antra stadija. Dabar jau net nebeklausiu kelinta, nes pačiai nesinori girdėti. Daktarė man pasakė: „Jeigu tave apžiūrinėčiau kiekvieną dieną, auglys kasdien būtų paaugęs“. Jis labai agresyvus“, – pasakojo Ana, savo istorija sutikusi pasidalinti ir su portalo „Delfi“ skaitytojais.

Apėmė nepaaiškinamas silpnumas

Anos ligą aptiko netikėtai, profilaktinių tyrimų metu.

„Nuėjau į polikliniką išsitirti pagal profilaktinę žmogaus papilomos viruso (ŽPV) programą. Kadangi tyrimas man pagal amžių dar nepriklausė, dariausi mokamą. Po jo man paskambino ir pranešė, kad kažkas ne taip. Pakartojau mokamą tyrimą.

Trečią kartą man jau norėjo imti biopsiją, bet negalėjo nes auglys buvo jau 5 cm dydžio“, – prisiminė Ana.

Ana Kozlovska

Moteris sako, kad pirmasis jos onkologinės ligos požymis buvo nepaaiškinamas silpnumas.

„Man pasidarė labai keistai silpna. Pamaniau: „Kas čia darosi? Gal pervargau?“ Nuėjau prigulti.

Pagulėjau ir prasidėjo kraujavimas. Tada nuskubėjau pas privačią gydytoją. Sakau: „Man kažkas blogai“. Ji mane iš karto nusiuntė į Vilniaus gimdymo namus. Ten apžiūrėjo ir pasakė, kad viskas man gerai – turbūt kažkas su hormonais. Pasiūlė pagerti tablečių. Bet jau tada tas auglys matėsi – tik aklas galėjo jo nepastebėti!

Paskambinau savo gydytojai, pasakiau, kad man viskas tvarkoje. Ji nepatikėjo. Sako: „Ne ne. Eisime toliau“. Taigi nuėjau į polikliniką atlikti tyrimus“, – pasakojo pašnekovė.

Pastebėję auglį medikai moterį nusiuntė į Respublikinę Vilniaus universitetinę ligoninę (RVUL). Ten nuspręsta ją operuoti ir tik operacijos metu paaiškėjo – Anai vėžys.

Taip iš RVUL Ana pateko į Santaros klinikas, kur buvo nustatyta antra makšties vėžio stadija ir prasidėjo ilgas, varginantis gydymas.

6 valandas trukusi operacija

Iš pradžių taikė spindulinį gydymą, kuris buvo derinamas su chemoterapija, deja po trijų mėnesių pertraukos paaiškėjo, kad gydymas nepakankamai veiksmingas – auglys toliau plito.

Tada medikai taikė vidinį gydymą, o, kadangi būklė toliau blogėjo, gruodį nusprendė moterį operuoti.

„Mane operavo 6 valandas. Patys medikai nesitikėjo, kad taip ilgai užtruks“, – kalbėjo Ana.

Pasirodo, auglys jau buvo taip išplitęs, kad prisikabino prie storosios žarnos, buvo arti ir šlapimo takų, kuriuos operacijos metu pažeidė. Nors žaizda buvo užsiūta, vėliau ji prakiuro. Moteriai buvo per pilvą išvesta nefrostoma.

„Po operacijos 3 mėnesius gulėjau ligoninėje. Pastoviai kažkas blogai buvo, daugiausia su pilvu“, – atsiduso Ana.

Ana Kozlovska

Dabar jai vėl paskirti 4 chemoterapijos kursai. Po trečiojo Anai sužibo viltis: jai buvo pasakyta, kad auglys nustojo augti. Deja, magnetinio rezonanso tyrimai parodė ką kitą – vėžys toliau plinta.

Nuspręsta pakeisti chemoterapijos vaistus, bet naujieji netiko.

„Iškart iš kojų iškritau – hemoglobinas nukrito iki 66, nors turėtų būti 120g/l pasigavau didelę šlapimo infekciją, pusę metų pastoviai geriu antibiotikus.

Dabar man trečią kartą keičia chemoterapijos vaistus. Iš pradžių man sakydavo: „Viskas jums gerai. Pasveiksite“. Bet pasirodo, kad mano vėžys – labai greito plitimo.

Dabar gydytojai sako: „Tavo vėžys labai išskirtinis. Labai retai tokį aptinkame ir dar tokioje vietoje“. Gydytojai neturi jokio paaiškinimo, kodėl jis taip plinta“, – sakė Ana.

Moteris tikisi, kad gal Lietuvos gydytojai jai padėtų: gal dar pavyks atitaikyti vaistus arba išgelbės operacijos. Bet kol kas gydymas nėra labai sėkmingas.

Nustebino ir Belgijos gydytojus

Ana domėjosi ir gydymo galimybėmis svetur.

„Dariausi tyrimus Belgijoje dėl gydymo imunoterapija. Ten kainuoja 3 tūkst. eurų. Vėliau man atsiuntė atsakymą, kad imunoterapija man netinka. Sako: „Galite bandyti, bet tiesiog išmesite pinigus lauk“. O kažkokio kito gydymo mano ligai jie negalėjo pasiūlyti. Daktarė iš Belgijos buvo šokiruota. Sakė, kad pirmą kartą su tuo susidūrė – visiems prirašydavo po 10 lapų rekomendacijų, o man išvis nieko negalėjo pasiūlyti“, – pasakojo moteris.

Ana tarėsi ir dėl nuotolinės konsultacijos su Italijos medikais, nes pati važiuoti susitikti gyvai yra per silpna, nebent nuvyktų gydymui. Pirmoji konsultacija su jais numatyta jau kitą savaitę.

Bet vien konsultacija kainuoja 350 eurų. Reikia mokėti ir vertėjui, ir už dokumentų išvertimą.

Taip pat kalbėjosi dėl galimybės pasikonsultuoti su JAV medikais. Vien tai kainuotų 3 tūkst. eurų, plius gydymas.

„Ten, žinoma, kainos yra kosminės, bet jie siūlo netgi taikyti gydymą nuotoliniu būdu, nes sakiau, kad neištversiu 10 valandų kelionės lėktuvu.

Amerikiečiai žada parinkti chemoterapijos vaistus, kurių galbūt Lietuvoje nė nėra. Tuos vaistus jie atsiųstų mums į Lietuvą ir bendrautų su mano daktarais“, – pasakojo Ana.

Moteris pasidžiaugė, kad jau surado ir kliniką Vokietijoje. Kitą savaitę tikisi pasikonsultuoti ir su šios šalies ginekologais. Tada paaiškės, kiek tai kainuotų.

Ana Kozlovska

Aišku, išlaidų netrūksta ir be to – valstybė kompensuojama toli gražu ne visą gydymą, o pati Ana šiuo metu dėl savo ligos kol kas negali dirbti.

Ana tikisi, kad jos istorijos pabaiga bus laiminga. Ji labiausiai nori pasveikti dėl savo šešiolikamečio sūnaus – juk jam reikia mamos.

Jeigu norėtumėte prisidėti prie Anos gydymo finansiškai, jos banko sąskaita yra: LT247044000192646616. Įmokos gavėja Ana Kozlovska. Taip pat pinigus galite pervesti PAYPAL: @AnaAngel33. Mokėjimo paskirtis: Parama gydymui.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)