Nors, skirtingai nei daugelį kitų onkologinių ligų, odos vėžį neretai nesunku pastebėti, kai kurie žmonės kreipiasi į medikus, kai jis jau būna pavojingai išplitęs.

Nacionalinio vėžio instituto (NVI) Galvos-kaklo ir odos navikų chirurgijos skyriaus vedėja gydytoja otorinolaringologė Jolita Gibavičienė nuramino: melanoma nėra mirties nuosprendis. Svarbiausia pradėti gydymą laiku.

ABCDEF taisyklė

Melanoma

Anot gydytojos, melanomą galima atpažinti pagal apgamus, pritaikius ABCDEF taisyklę. Šios raidės anglų kalboje žymi:

A – asimetriją (angl. asymmetry);

B – kraštą (angl. boarder);

C – spalvą (angl. color);

D – skersmenį (angl. diameter);

E – evoliuciją, augimą, kitimą (angl. evolution);

F – „bjauriojo ančiuko“ sindromas (angl. funny duckling“). Pastarasis, kaip paaiškino J. Gibavičienė, žymi apgamą arba darinį, kuris visiškai skiriasi iš visų kitų.

Vis tik medikė atkreipė dėmesį į tai, kad kartais melanoma lieka nepastebėta, nes žmogus pripranta prie savo apgamo ir su juo susigyvena.

„Jeigu apgamas yra ilgą laiką, nuo vaikystės, jis gali ir keičiasi, bet jį nuolat matančiam žmogui neatrodo, kad keičiasi labai baisiai.

Taigi, žmogus turi ir pats save stebėti, ir jį turi stebėti mūsų, onkologų, pagalbininkas šeimos gydytojas.

O apskritai buvo atliktas klinikinis tyrimas, parodęs, kas dažniausiai nustato melanomą. Pats sau žmogus nustato mažesnį procentą. Bet, kas įdomu, žmonos vyrams aptinka melanomą ir pasiunčia juos pas daktarus gal net 50 proc. dažniau negu vyrai savo žmonas“, – teigė J. Gibavičienė.

Melanoma

Kartu gydytoja įspėjo, kad melanoma gali išsivystyti ne tik iš jau esamų, įgimtų apgamų. Ji gali atsirasti ir sveikoje odoje kaip nauja, greitai auganti dėmė ar mazgas.

Ne visada matoma liga

Vis tik net ir melanoma gali būti ne visada matoma. Ji gali atsirasti ir vystytis tose kūno vietose, kurios beveik nemato saulės, net vidaus organuose. Melanoma gali plisti į paodį, odą, panages, galvos smegenis, akies junginę plaučius, limfmazgius.

„Mes tada kalbame apie melanomą be pirminio židinio arba atsiranda metastatinis navikas kakle arba kirkšnyje ar periferiniuose limfmazgiuose. Ta liga nėra vien tik odos susirgimas.

Galvojant apie šitą ligą, visą laiką reikia įsivaizduoti 3D matavimą: mes matome naviką, apgamą, bet jis nėra plokščias – jis auga gilyn. Yra dalykų, kurių mes nematome, bet, galvodami apie šią ligą, turime įsivaizduoti plačiau“, – kalbėjo gydytoja.

Melanoma

Anot jos, piktybinės ląstelės dauginasi lėtai – iš pradžių aritmetine progresija, po to – geometrine. Tai yra, lėtai auga, o po to greitai pradeda progresuoti.

Pasidomėjus, kam labiausiai gresia melanoma, gydytoja J. Gibavičienė sakė, kad ji gali atsirasti bet kam, tačiau pagal tam tikrus klinikinius tyrimus pastebima, kad dažniausiai ja suserga darbingo, brandaus amžiaus ir aukšto intelekto žmonės nuo 35 iki 65 metų.

Dažniausiai dėl melanomos kaltinamas besaikis buvimas saulėje ar soliariumuose. Reikšmę gali turėti ir paveldimumas.

„Dažniausiai paveldima odos spalva, daugybiniai apgamai. Tačiau išoriniai faktoriai irgi svarbūs“, – neabejojo gydytoja, pridūrusi, kad melanoma – ne vien tik šviesiaodžių ir šviesiaplaukių žmonių liga. Ja gali susirgti ir tamsesnio gymio asmenys.

Paskutinė stadija – nebe mirties nuosprendis

Anksčiau, nustačius paskutinės stadijos melanomą, tai prilygdavo mirties nuosprendžiui žmogui. Šiandien, atsiradus naujiems gydymo metodams, situacija pagerėjo.

Odos vėžys

Šiuo metu net ir pacientams, kuriems diagnozuota III–IV melanomos stadija, galimos kelios gydymo galimybės: taikinių terapija, imunoterapija – pusei gydomų pacientų tai padeda išvengti ligos atkryčio, be to, sumažėjo gydymo trukmė.

„Anksčiau IV ligos stadija būdavo pasmerkimas, kada turėjome tik seną klasikinę citotoksinę chemoterapiją. Tada IV stadijos pacientų išgyvenamumas tesiekdavo metus.

Šiuo metu, atsiradus inovatyviems vaistams – imunoterapijai, taikinių terapijai, pacientų gydymo rezultatai, gyvenimo kokybė ir gyvenimo trukmė pagerėja 4–5 kartus“, – džiaugėsi NVI Chemoterapijos skyriaus su dienos stacionaru vyr. ordinatorė gydytoja onkologė chemoterapeutė dr. Lina Daukantienė, į kurios rankas patenka tie, kuriems nustatyta III–IV stadijos liga.

Lina Daukantienė

Ir, nors melanomos diagnostikos ir gydymo būdai gerokai pažengę į priekį, gydytoja J. Gibavičienė sakė, kad visą laiką bus apie 10–25 proc. pacientų, kuriuos gydyti sudėtingiau.

Taip pat gydytoja J. Gibavičienė įspėjo, kad liga gali progresuoti ir bet kada atsinaujinti. Kartais ji atsinaujina net ir po 15 metų.

Bazalioma – retai metastazuojanti liga

Bazinių ląstelių karcinoma – bazalioma

Be melanomos kartais pasitaiko ir bazinių ląstelių karcinoma – bazalioma.

Gydytojos J. Gibaviečienės teigimu, pastaroji liga mažiau baisi, nes ji labai retai metastazuoja. Tačiau ji atsiranda „blogose“ vietose, pvz., ant akies voko, nosies kampo, ausies landos.

„Bet ji yra gana sėkmingai gydymo ir kartais net neįtraukiama į vėžio statistiką. Jeigu ją pridėtume, atrodytų, kad labai daug žmonių nuo odos vėžio pasveiksta“, – pastebėjo gydytoja.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją