Ankstesni tyrimai parodė, kad buvimas aukštesniu susijęs su mažesne kelių širdies ir kraujagyslių sutrikimų, įskaitant koronarinę širdies ligą, aukštą kraujo saudimą ir aukštą cholesterolį, rizika.

Tačiau vyrai, aukštesni nei 1,75 metro, remiantis žurnale „PLOS Genetics“ paskelbtais tyrimo duomenimis, gali turėti didesnę riziką įvairių sveikatos problemų, susijusių su venomis ir galūnėmis.

Tyrėjai per JAV veteranų reikalų departamento Milijono veteranų programą – nacionalinę iniciatyvą, skirtą geriau suprasti veiksnius, turinčius įtakos žmonių sveikatai – ištyrė daugiau nei 280 tūkst. suaugusiųjų genetinius ir medicininius duomenis. Dauguma tyrimo dalyvių buvo vyrai (91 proc.) ir baltosios rasės atstovai (73 proc.), todėl išvados gali nebūti apibendrinamos kitoms populiacijoms.

Ūgis buvo siejamas su tam tikromis rizikomis ir naudomis sveikatai, tačiau tai yra pati plačiausia duomenų apžvalga, skirta įvertinti genetiškai nulemtą ūgį ir tai, kaip jis gali būti susijęs su ilgalaike sveikata.

Didesnė nereguliaraus širdies susitraukimų dažnio ir blogos kraujotakos rizika

Aukštesnis nei vidutinis ūgis buvo susijęs su didesne daugelio tyrime nagrinėtų sveikatos būklių rizika, išskyrus širdies problemas.

Tyrėjai nustatė, kad aukštesniems nei 1,75 m – vidutinio JAV ir tyrime dalyvavusių vyrų ūgio – dalyviams buvo didesnė tikimybė, jog jų rankose ar kojose išsivystys nervų pažeidimai, vadinami periferine neuropatija.

Pranešime spaudai pagrindinis tyrimo autorius daktaras Sridharanas Raghavanas pavadino išvadas apie periferinių nervų pažeidimus „ypač įdomiiomis“. Viena iš teorijų, kodėl aukšti pacientai gali jausti stipresnį nervų skausmą ar tirpimą, taip pat turėti didesnę pirštų ir pėdų deformacijų riziką, yra ta, kad dėl didesnės kūno masės taip pat gali tekti didesnė apkrova kaulams, raumenims ir pėdoms.

Aukštiems žmonėms taip pat nustatyta didesnė kraujo krešulių arba venų varikozės rizika, o tai rodo kraujotakos sutrikimus. Odos ir kaulų infekcijos, įskaitant celiulitą, kojų opas ir nagų grybelį, taip pat buvo susijusios su ūgiu.

Aukštas ūgis buvo susijęs su mažesne širdies problemų rizika

Tyrime dalyvavę aukšti žmonės dažniau patyrė nereguliarų širdies plakimą, tačiau be šios vienintelės rizikos, ūgis, panašu, kad apsaugo nuo daugelio širdies ligų, pažymėjo autoriai.

Širdies ligos

Buvimas aukštu buvo susijęs su mažesne aukšto kraujospūdžio ir padidėjusio „blogojo“ cholesterolio kiekio rizika, kurios yra žinomi insulto ir širdies priepuolių rizikos veiksniai. Aukštesnio ūgio dalyviai ir tie, kuriems genetiškai prognozuota, kad jie bus aukšti, taip pat turėjo mažesnę vainikinių arterijų ligos riziką.

Ateityje ūgis gali būti svarbus medicininės rizikos veiksnys, tačiau pirmiausia reikia atlikti daugiau tyrimų, kad būtų galima geriau suprasti ryšį tarp ūgio ir sveikatos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją