Ekspertai apžvelgė galimybes ir rizikas.

Kaune vykusio „Reabilitacijos gairės po sąnarių endoprotezavimo ir ortopedinių implantų operacijų“ renginio metu „Nordclinic“ ekspertų komanda apžvelgė kelio ir klubo sąnarių endoprotezavimo, reabilitacijos bei grįžimo į sportą principus, aptarė ortopedinių implantų chirurginio gydymo galimybes bei kineziterapijos gaires po blauzdikaulio osteotomijos operacijų, rašoma pranešime žiniasklaidai.

Po operacijos svarbu susigrąžinti tikėjimą judėti

Gydytojas ortopedas traumatologas Arnoldas Sipavičius atkreipė dėmesį, kad kiekvienas atvejis, žinoma, yra individualus, tačiau įprastai po operacijos svarbu 1–2 savaites prižiūrėti žaizdą, o iki šešių savaičių vengti aktyvių judesių. Nuo šeštos savaitės rekomenduojamas aktyvių judesių amplitudės didinimas.

Arnoldas Sipavičius

„Pacientų pooperacinė ir reabilitacinė eiga skirtinga, bet štai, kas juos vienija – nė vienas nesitikėjo, nebuvo pasiruošę, trauma įvyko staiga“, – akcentavo gydytojas A. Sipavičius.

Gydytojas atkreipė dėmesį, kad ortopedinių implantų ir endoprotezų funkcija yra visiškai skirtinga. Protezai kuriami tam, kad kuo ilgiau tarnautų, o su lūžiu susiję implantai skirti tam, kad būtų padaryta kuo mažesnė žala. Kaulas sugyja pats, mums svarbu, kad jis grįžtų į savo funkciją, tam reikia atstatyti kaulo anatomiją. Ne viskas priklauso vien nuo implanto, kaulo gijimas vyksta etapais, tik paskutiniame etape kaulas virsta kaulu.

Operacija dar ne viskas – reikia nusiteikti kantrybei ir fizinėms pastangoms

Pasak kineziterapeuto Laimono Šiupšinsko, klubo implantai 97 proc. atvejų tarnauja iki 22 metų, nuo 75 iki 100 proc. – 15 metų. Visgi galima turėti omenyje, kad apie dvidešimt metų mes galime būti ramūs, jei fizinio aktyvumo lygis yra vidutinis.

Laimonas Šiupšinskas

„Kalbant apie kelį ir klubą yra skirtumai. Ypač didelis skirtumas apie pacientų pasitenkinimą po klubo operacijos – nuo 93 iki 98 proc. pacientų po klubo protezavimo džiaugiasi. Kelio funkcija po operacijos pacientai vertina ne taip palankiai – patenkinti nuo 76 iki 80 proc. Tai reiškia – didesnis pacientų rizikos laipsnis būti nepatenkintam po kelio protezavimo, revizijos (pakartotinės operacijos) dažnesnės po klubų protezavimo“, – analizavo kineziterapeutas L. Šiupšinskas.

Gydytojas, ortopedas, traumatologas, prof. Šarūnas Tarasevičius atkreipė mokymų dalyvių dėmesį, kad yra ir tokių rekordininkų, kuriems sąnariai keičiami ir 15–20 kartų dėl komplikacijų, lūžių.

„Po kelio operacijos paciento koją iškeliu, sulenkiu ir atkreipiu dėmesį – protezas netrukdo sulenkti kojos, operacija nedaro įtakos kelio judesių amplitudei. Toliau rezultatas priklauso nuo paciento – kiek jis dirbs su savimi“, – pabrėžė gydytojas Šarūnas Tarasevičius.

Šarūnas Tarasevičius

Gydytojas A. Sipavičiaus akcentavo, kad dažnai po operacijos greičiau atsigauti gali padėti kineziterapija.

Ji gali būti taikoma patyrus ūmią griaučių raumenų sistemos traumą bei esant kaulų, raumenų, sąnarių, raiščių, sausgyslių ar periferinių nervų pažeidimams, sporto traumoms gydyti bei sporto traumų prevencijai, ruošiantis chirurginėms operacijoms ir greitesniam atsistatymui po jų, po chirurginių operacijų greitesniam gijimui ir grįžimui į darbinę ar sportinę veiklą, lėtinėms ar degeneracinėms kaulų, raumenų, sausgyslių ar raiščių ligoms gydyti, pavyzdžiui, stuburo, sąnarių ar sausgyslių problemoms, įvairaus pobūdžio skausmams mažinti.

Kokios sporto šakos po operacijos saugios, o kurių geriau vengti?

Kineziterapeutas L. Šiupšinskas sako, kad judesių atlikimas, šlubavimas gali būti ne tik mechaninė, bet ir judesių valdymo problema, dėl šių priežasčių po operacijos svarbu grąžinti pasitikėjimą savimi judėti. Žinoma, kartais tikrai norisi kuo greičiau pradėti sportuoti, bet svarbu žinoti, kurios sporto šakos yra saugios ir kiekvienu individualiu atveju laikytis gydytojo rekomendacijų.

Remiantis 614 gydytojų ortopedų traumatologų nuomone, po klubo endoprotezavimo leidžiamos sporto šakos yra plaukimas, boulingas, stacionarus dviratis, šokiai, irklavimas ir ėjimas. Leidžiamos, jeigu prieš traumą pacientas sportavo ir turi įgūdžių: kalnų ir lygumų slidinėjimas, sunkioji atletika, pačiūžos ir pilatesas. Nerekomenduojama: skvošas, bėgimas, kontaktinės sporto šakos, aukšto intensyvumo aerobika, snieglenčių sportas.

„Ką reiškia nerekomenduojama? Yra žmonių, kurie su klubo protezais bėgioja, šoka, bet tai reiškia, kad reikia tam tikro fizinio pasirengimo. Dažniausiai turi būti praėję bent trys-šeši mėnesiai po operacijos, kai mechaniškai klubas jau pasiruošęs krūviui, tačiau raumenyno paruošimui prireiks daugiau laiko“, – pabrėžė L. Šiupšinskas.

Visgi prieš pradedant sportuoti būtina įvertinti rizikas ir pasitarti su gydytoju. Per pirmąsias dešimt savaičių klubo išnirimo rizika po klubo endoprotezavimo yra didžiausia, todėl rekomenduojama laikytis rekomendacijų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją