„Prisimenu, vieną kartą pietų metu sėdėjome su kolege, žiūrėjome į apgamus ant mano rankų, (turiu jų neapsakomai daug!) ir aptikome juokingai atrodantį apgamą ant mano kairės rankos. Kolegė man patarė kreiptis į dermatologą, nes apgamas turėjo keletą skirtingų rudų atspalvių, kurie tarsi susiliejo vienas į kitą“, – pranešime žiniasklaidai pasakoja Žaneta.

23-ejų metų mergina prisimena, kad tais metais du kartus su mama buvo išvykusi į Turkiją, o ten būdama nenaudojo jokios apsaugos nuo saulės, nes norėjo grįžti iš atostogų su dailiu įdegiu.

Deja, vietoj jo, grįžo namo su pūslėmis dėl saulės nudegintos odos. Tai galėjo padaryti neigiamą įtaką ir odos sveikatai. Apsilankius pas dermatologę ir įvertinus apgamo asimetriją bei pokyčius, buvo nuspręsta jį ištirti. Tyrimo rezultatai parodė, kad tai melanoma.

Odos vėžys

„Esu dėkinga savo draugei, kad ji pamatė apgamą ir atkreipė į jį mano dėmesį, kad jis buvo „sugautas“ taip anksti ir buvo paviršinis, be metastazių, todėl jį pašalinus gijimas nebuvo alinantis. Mano žinutė yra tokia: jei ant savo kūno matote kažką naujo arba manote, kad apgamas, darinys atrodo kitaip, kreipkitės į gydytoją kuo greičiau“, – pabrėžė Žaneta.

Dažnai pakitusius apgamus pastebi ir pas gydytojus atsiunčia artimi žmonės

Pastaruosius kelerius metus ypač daugėja informacijos dėl išaugusio odos piktybinių darinių diagnozės. Jie skirstomi į nemelanominius: bazinių ląstelių karcinomą arba plokščialąstelinę karcinomą ir melanomą.

Padidėjęs susirgimų skaičius siejamas ne tik su geresne diagnostika, prieinamesne informacija, tačiau ir pačių žmonių didesniu atidumu. „Nordclinic“ gydytoja dermatovenerologė – trichologė, dermatochirurgė Aistė Audickaitė atkreipė dėmesį, kad dažnai pacientus vyrus atsiunčia jų žmonos, draugės ir atvirkščiai – vyrai apžiūri partnerių odos darinius ir anksti pastebi pokyčius. Tai džiugina, nes daugiau piktybinių darinių yra aptinkama anksčiau, tad gydymas pacientui nebūna komplikuotas.

Aistė Audickaitė

Gydytoja A. Audickaitė atkreipia dėmesį, kad anksčiau būdavo natūralu pamatyti pacientus su bazinių ląstelių karcinomos diagnoze nuo 45 metų, dabar diagnozė nustatoma ir labai jauniems žmonėms, nuo 25-erių, kartais ir anksčiau. Tam įtaką gali daryti saulės poveikis aktyviau keliaujantiems, taip pat ilgas buvimas saulėje šiltaisiais metų sezonais, soliariumų naudojimas.

Melanomos randamos ir labai jauniems pacientams, nors anksčiau tai nebuvo dažnas reiškinys. Per pastaruosius kelis mėnesius, diagnozuotos melanomos kelioms pacientėms, kurių amžius nesiekė 25 metų, visgi, kadangi, diagnozuota labai anksti, išgijimo prognozė yra labai gera. Todėl labai svarbu stebėti darinius ir pastebėjus jų pakitimus kreiptis į specialistus.

„Bjauriojo ančiuko“ fenomenas – atkreipkite dėmesį į apgamus, kurie išsiskiria iš kitų

Svarbiausia atkreipti dėmesį į darinius, kurie atrodo kitaip nei visi – tai vadinama „bjauriojo ančiuko“ fenomenu. Gydytoja A. Audickaitė pabrėžia, kad kiekvienas turime savo unikalius pirštų antspaudus, taip pat ir su apgamais, kiekvienas turime sau būdingus apgamus, kurie yra labai panašūs.

Jei pastebite naujai atsiradusius darinius ar spalvos, formos pakitimus jau esamuose dariniuose, atsiradusią asimetriją, nelygius kraštus, kraujavimą – turėtumėte kuo greičiau kreiptis į specialistus.

Melanoma

Išvardinti požymiai, pasak gydytojos Aistės Audickaitės, yra būdingi melanomai, o bazinių ląstelių karcinomai, kuri yra dažniausia odos nemelanominio vėžio forma – būdingos negyjančios žaizdelės, rausvos spalvos papulės su paryškėjusiais kapiliarais, taip pat gali atrodyti tarsi odos uždegimas, dermatitas, tačiau nepraeinantis ir negyjantis.

Gydymo trukmė priklauso nuo diagnozės

Apsilankius pas gydytoją pacientai apžiūrimi dermatoskopu, pakitę apgamai nufotografuojami ir kai kurie, (turintys minimalius pakitimus), paliekami stebėjimui, o kiti, (jei stebimi aiškūs pakitimai) – šalinami arba imama nedidelė odos biopsija, kuri siunčiama ištyrimui.

Po biopsijos atsakymo, priklausomai nuo pakitimų, skiriamas gydymas. Pasak gydytojos Aistės Audickaitės, bazinių ląstelių karcinomas dažniausiu atveju pakanka pašalinti chirurginiu būdu ir jokio papildomo gydymo nereikia.

Melanomų šalinimas ir tolimesnė gydymo eiga priklauso nuo to, kokiame gylyje išsidėsčiusios pakitusios ląstelės. Esant ankstyvoms stadijoms pakanka pašalinti darinį sveikų audinių ribose, paliekant nemažas ribas aplink jį. Vėlesnėse stadijose – reikalinga ir limfmazgių biopsija, operacinis jų šalinimas, chemoterapija ar kitos gydymo metodikos.

Agresyvusis odos vėžio provokatorius – saulė ir kaip nuo jos apsisaugoti

Pasak gydytojos A.Audickaitės, svarbiausia atkreipti dėmesį į apsaugą nuo saulės atvirose vietose – ant veido, kaklo, plaštakų, ypač, kai saulė aktyvesnė. Apsauga reikalinga ne tik šiltuoju metų laiku, bet ir visais sezonais.

Rekomenduojama naudoti SPF 50+ apsaugą veidui, kūnui bent SPF 30+. Rinkoje yra daugybė produktų kiekvienam odos tipui – galima rinktis kremus, losjonus, gelius, dulksnas, purškiamas saulės apsaugos priemones. Taip pat šiltuoju metų laiku nepamiršti dėvėti kepurių, akinių.

Saulė yra pagrindinis veiksnys, nulemiantis piktybinių darinių išsivystymą, dažniausiai reikalingas ilgas laiko tarpas ir tai priklauso nuo to, kiek saulės mes esame gavę per visą gyvenimą. Paveldimumas įtakos daugiau turi melanomos išsivystymui.

Profilaktiniai patikrinimai įprastai vyksta kas 1–2 metus, priklausomai nuo situacijos. Kai kuriais individualiais atvejais – ir dažniau. Prevencijai rekomenduojama ne tik savarankiškas apgamų stebėjimas, bet ir gydytojo apžiūra.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją