Nusisiurbusi riebalus nuo pilvo srities, moteris teigia esanti kaip niekada laiminga ir gailisi tik vieno – kad operacijai nesiryžo anksčiau, rašoma pranešime žiniasklaidai.

Kaip medicinos ir sveikatos aktualijų laidoje „Sveikas rytojus“ pasakojo J. Uždavinytė, svarbiausiai yra gerai jaustis savo kūne.

„Mano problema buvo pilvo sritis. Šią problemą paveldėjau iš savo mamos, tetos bei močiutės. Man nepadėjo nei sportas, nei mityba, nors ir esu sportuojanti bei ganėtinai aktyvi“, – pasakojo J. Uždavinytė.

Grožio salonų įkūrėja teigė, jog savo mitybą ji galėtų pavadinti išties taisyklinga ir pabrėžė nesanti padažų ar greito maisto mėgėja.

„Man patinka kruopos, vištiena, daržovės. Valgau sveikai, tačiau tai vis tiek nepadėjo susitvarkyti su iškilaus pilvo problemomis. Jeigu svoris ir krisdavo, tvarkydavosi kažkurios kūno vietos, pilvo sritis likdavo nepakitusi“, – pasakojo J. Uždavinytė.

Moteris pasakojo, kad atsikišusį pilvuką turėjo dar vaikystėje ir netgi prisimena, kaip prašydavo mamos, kad aprengtų laisvesnėmis suknelėmis. Mokykloje Justina sulaukdavo ir pašaipų, o dar vėliau išmoko rengtis taip, kad iškilaus pilvo nesimatytų.

„Rūbų pagalba mokėjau pilvo sritį užmaskuoti, tačiau jeigu man reikėdavo būti su maudymosi kostiumėliu, jausdavausi labai blogai. Taip kompleksavau, jog atsisakydavau su draugais vykti atostogų, nes žinodavau, kad laiką leisime prie jūros. Ši problema mane labai stipriai stabdydavo ir atbaidydavo nuo labai daug dalykų“, – išgyvenimais dalinosi moteris.

J. Uždavinytė sakė, jog atsikratyti išsikišusio pilvuko norėjo vedama minčių apie laisvesnį gyvenimą. Susitvarkyti su problema moteriai padėjo riebalų pertekliaus nusiurbimas nuo pilvo srities.

„Iš tiesų niekada negalvojau, kad ryšiuosi riebalų nusiurbimo operacijai, tai buvo labai greitas sprendimas. Išvykau į kelionę, kur sutikau merginą, kuriai tokia operacija buvo atlikta. Papasakojau jai, kad pati dėl to kompleksuoju ir nežinau, kaip su tuo tvarkytis bei ką daryti. Ji man rekomendavo kreiptis pas plastikos chirurgus bei pridūrė, jog šis sprendimas jai padėjo atsikratyti visų kompleksų. Tai buvo pradinis taškas“, – pasakojo J. Uždavinytė.

Pašnekovė pasakojo ir apie neįprastą susitikimą su mediku prieš operaciją.

„Klinikoje mane pamatęs daktaras nustebęs paklausė, ar operacija reikalinga būtent man. Iš pirmo žvilgsnio jis nesuprato, kodėl aš nusprendžiau kreiptis pas plastikos chirurgus, tačiau po apžiūros pripažino, jog tikrai bus ką daryti. Per tiek metų aš išmokau labai gerai maskuoti pilvą drabužiais, tačiau be jų problema tampa labai akivaizdi“, – pasakojo Justina.

Džiugius rezultatus moteris pamatė jau kitą dieną po operacijos. Ryte, atėjusi į perrišimą, Justina pripažino negalėjusi patikėti ir atsidžiaugti pakitusiomis kūno formomis.

„Gydytojui nuėmus korsetą negalėjau nuslėpti nuostabos ir džiugesio. Patinimas buvo išties didelis, bet man jau tada viskas atrodė puikiai, pamenu sakiau, jog viskas dabar būtent taip, kaip aš visada norėjau. Dabar esu labai laiminga ir nežinau, kodėl taip ilgai laukiau ir operacijai nepasiryžau anksčiau“, – kalbėjo J. Uždavinytė.

Grožio salonų įkūrėja nesitikėjo, kad pooperacinis laikotarpis bus toks lengvas.

„Trečią dieną po operacijos jau ėjau pasivaikščioti, nuėjau 10 kilometrų. Turėjau jėgų ir nejutau didelio skausmo. Vienintelis dalykas – šiek tiek lėčiau judėjau, nes kai judi, sujuda ir audiniai, o tuomet jauti nemalonų jausmą, diskomfortą. Tačiau didelio skausmo tikrai nejaučiau“, – pasakojo J. Uždavinytė.

Praėjus metams po operacijos, Justina teigia, kad įgijo daugiau pasitikėjimo savimi, jaučiasi laiminga ir pilna jėgų. O paklausta apie centimetrus, kuriais įprasta matuoti moterų talijas, drąsiai teigė, jog jai ne tai svarbiausia.

„Nesu tas žmogus, kuris labai sureikšmina tokius dalykus, smulkmenas ar apimtis. Man svarbiausia, kad aš tiesiog gerai jaučiuosi. Po operacijos apimčių nematavau. Džiaugiuosi atsiradusiu didesniu pasitikėjimu savimi“, – kalbėjo J. Uždavinytė

„Fi Clinica“ plastinės ir rekonstrukcinės chirurgijos gydytoja Raminta Česnaitienė pasakojo, jog liposakcija, kitaip – riebalų nusiurbimas, šiandien yra viena populiariausių operacijų pasaulyje.

Raminta Česnaitienė

„Nemažai pacientų, besikreipiančių dėl riebalų nusiurbimo, yra liekni, sportuojantys, sveiką gyvenimo būdą propaguojantys pacientai, tačiau jiems nepavyksta nuo tam tikrų kūno vietų numesti papildomų gramų riebalų. Pacientai dėl to labai išgyvena ir kreipiasi pagalbos pas specialistus. O priežastis dažnai yra genetinė“, – pasakojo gyd. R. Česnaitienė.

Pasak rekonstrukcinės chirurgijos gydytojos, moterys pas specialistus dažniausiai kreipiasi dėl juosmens, pilvo srities, nugaros, liemenėlės srities riebalų sankaupų bei dėl vidinių ir išorinių šlaunų sričių. O vyrams labiausiai kliūva pilvo ir juosmens srityje esantys nepageidaujami riebalai.

„Riebalų nusiurbimo operacija nėra operacija skirta mažinti svoriui, ji skirta padailinti kūno formas, sugrąžinti proporcijas. Jeigu žmogus yra nutukęs, jo KMI yra daugiau nei 28, tokiam pacientui nerekomenduojama atlikti riebalų nusiurbimo operacijos, nes rezultato nebus. Tokiu atveju pirmiausia patariama mesti svorį“, – dėstė gyd. R. Česnaitienė.

Žmogaus kūne riebalinis audinys yra išsidėstęs dviejuose sluoksniuose – paviršiniame ir giliajame. O riebalų nusiurbimo operacijos metu riebalai yra šalinami iš giliojo sluoksnio, dažniausiai taikant bendrąją nejautrą.

„Riebalų nusiurbimo operacija atliekama per mažesnius nei 1 cm pjūvelius, kuriuos stengiamasi daryti kuo nepastebimesnėse kūno vietose. Siuvama tirpstančiais siūlais, o ilgainiui randai praktiškai pasislepia kūno raukšlėse ir tampa beveik nematomi. Po operacijos galutinis rezultatas matomas po kelių savaičių, kai atslūgsta patinimas“, – pasakojo gydytoja.

Riebalų nusiurbimas

Pasak gydytojos R. Česnaitienės, po operacijos pacientai į namus grįžta jau sekančią dieną, tačiau būtina laikytis gydytojo skirtų rekomendacijų.

„Patartina 4–6 savaites po operacijos nešioti kompresinį rūbą ir kelias savaites aktyviai nesportuoti. Kompresinis drabužis reikalingas tam, kad būtų kuo mažesnis patinimas, greičiau sugytų pooperacinės žaizdos ir oda greičiau sustangrėtų“, – teigė plastinės ir rekonstrukcinės chirurgijos gydytoja.

Riebalų nusiurbimo operacijos gali būti atliekamos įvairiose kūno zonose. Įprastai pakanka vienos operacijos, nes koreguotose vietose riebalų ląstelės neatauga.

Gydytoja R. Česnaitienė pasakojo, jog operacijos metu saugiausia yra nusiurbti iki 4 litrų riebalų, o minimaliai galima nusiurbti ir 200 riebalų nuo vienos zonos.

„Nuo žastų paprastai nusiurbiama po 100–150 mililitrų riebalų, nuo juosmens gali būti ir apie 1,5 litro. Tai priklauso nuo kūno sudėjimo ir nepageidaujamų riebalų. Vidutiniškai yra nusiurbiama apie 3–3,5 litro“, – pasakojo plastikos chirurgė.

Pasak R. Česnaitienės, po riebalų nusiurbimo operacijos riebalai neatauga, kadangi jų ląstelės yra išsiurbiamos. Tačiau didėjant bendrai žmogaus kūno masei, priaugus svorio, likusios ląstelės gali didėti, o svoris po kūną pasiskirstys tolygiai.

Medicinos aktualijų ir sveikatos laida rodoma sekmadieniais, 12 valandą per TV8.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją