„Prieš kelis metus tulžies pūslėje turėjau akmenų, todėl gydytoja nusprendė atlikti echoskopiją, po kurios pasiūlė konsultacijai nuvykti pas chirurgą“, – prisimena Kauno klinikų pacientė.

Atlikus sveikatos būklės tyrimus, Gabijai diagnozuota tulžies latakų akmenligė. Dėl akmenų dydžio jų pašalinti nebuvo galima įprastais gydymo metodais, todėl Kauno klinikose jai atlikta unikali procedūra – cholangioskopija su akmenų skaldymu lazerio pagalba (akmenų litotripsija).

Pasak Kauno klinikų Gastroenterologijos klinikos Endoskopijų skyriaus vadovo doc. Daliaus Petrausko, cholangioskopija – tai nauja gydymo metodika, skirta tulžies ir kasos latakų diagnostikai ir gydymui.

Dalius Petrauskas

„Lanksčiu endoskopu apžiūrimi latakai, įvertinami patologiniai pakitimai ir nusprendžiama, ar galima atlikti diagnostines ir gydomąsias procedūras, – aiškina docentas. – Šia metodika diagnozuojami ir gydomi tulžies ir kasos latakų susirgimai: augliai, latakų susiaurėjimai, akmenligė ir įvairios komplikacijos po operacijų, kepenų transplantacijų.“

Jis priduria, kad kitais endoskopiniais metodais tiesioginės tulžies ir kasos latakų apžiūros ir gydomųjų procedūrų neįmanoma atlikti.

„Taikant cholangioskopijos metodiką per endoskopą įvedamas specialus kateteris su vaizdo kamera gale, kurio pagalba vizualizuojami latakai, įvertinami pakitimai. Šios procedūros metu galima paimti audinio mėginius histologiniam ištyrimui, suskaldyti ir šalinti akmenis ar įvesti endoprotezus.“

Pacientei Gabijai, taikant šią procedūrą, į tulžies lataką įvestas cholangioskopas ir per jį lazerio šviesolaidis, akmenys susmulkinti lazerio pagalba.

Tulžies pūslės akmenys

„Suskaldžius akmenis, juos galėjome pašalinti iš tulžies latako. Pritaikius modernius gydymo metodus (cholangioskopiją ir lazerinę litotripsiją), pacientei akmenys tulžies latakuose pašalinti be chirurginių intervencijų. Tokiu būdu išvengta didesnės komplikacijų rizikos ir sunkesnio pooperacinio laikotarpio“, – pažymi doc. D. Petrauskas.

Šiuo metu moteris jaučiasi gerai, tolesnis gydymas jai nereikalingas.

„Žinau, kad dabar esu sveikesnė. Už tai dėkoju Kauno klinikų Gastroenterologijos klinikos gydytojams, slaugytojams ir jų komandai“, – džiaugiasi ji.

Kauno klinikų Gastroenterologijos klinikoje per metus atliekama apie 10-15 specialių įgūdžių ir specialistų profesionalumo reikalaujančių cholangioskopijų su lazerinės tulžies latakų akmenų litotripsijos (akmenų skaldymo) procedūromis. Šioje klinikoje gydomi visomis virškinimo sistemos ligomis sergantys pacientai, diagnozuojamos ir konservatyviais būdais gydomos onkologinės virškinimo sistemos ligos. Čia taikomi visi šiuolaikiniai virškinimo ir kepenų ligų diagnostikos ir gydymo metodai, plėtojama transplantologija.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją