Gegužę susirgimai šokteli į viršų

Specialistai pastebi, kad šiemet erkių platinamų ligų susirgimų gali būti dar daugiau, nes žiema buvo šilta ir tai joms leidžia būti aktyvioms ilgą laiką.

„Pastebime, kad gegužės mėnesį susirgimų skaičius šokteli net tris kartus, lyginant su balandžio mėnesiu, o liepą ir rugpjūtį pasiekiamas pats susirgimų pikas. Tada būna apie 100 atvejų per mėnesį. Visgi erkių aktyvumas matomas iki pat lapkričio-gruodžio mėnesių.

Erkės dėl gamtinių ir klimato sąlygų mūsų krašte paplitusios gausiai, tad rizika užsikrėsti jų sukeliamomis ligomis yra itin didelė. Bendrai kalbant, klimato kaita daro didžiulę įtaką gamtai ir erkės nėra išimtis – vis dažniau pastebime, kad jos, daugiau mažiau, bet yra aktyvios ištisus metus“, – situaciją analizuoja „Lietuvos draudimo“ Operacijų departamento vadovas Artūras Juodeikis.

Gydymas ilgas ir sudėtingas

Lietuvoje dažniausios erkių platinamos ligos yra erkinis encefalitas ir Laimo liga. Per 2021 metus draudimo bendrovė fiksavo 343 Laimo ligos atvejus ir 21 erkinio encefalito susirgimą. Vis dėlto Artūras Juodeikis atkreipia dėmesį, kad erkinis encefalitas yra itin sunkiai bei ilgai gydoma liga.

Apie itin ilgą gydymą ir varginančią ligą kalba ir žinoma Lietuvos stilistė Austėja Jablonskytė, kuri pernai balandį užsikrėtė erkiniu encefalitu, kurio pasekmes jaučia visus metus.

Austėja Jablonskytė

„Mano susirgimas net nebuvo pačios sunkiausios ar net sunkios formos. Tačiau susirgusi erkiniu encefalitu ligoninėje praleidau mėnesį – dalį šio laiko negalėjau judėti, buvau visiškai prikaustyta prie lovos, mane kamavo dideli skausmai, o viena ranka buvo visiškai paralyžiuota. Tuomet sekė ilga, beveik pusmetį trukusi, reabilitacija. Dalį kaštų padengė valstybė, tačiau to tikrai nepakanka norint grįžti į sveiką gyvenimo ritmą – už mankštas ir procedūras mokėjau pati. Yra žmonių, kurie po šios ligos lieka neįgalūs visam gyvenimui.

Liga yra klastinga, gydantis neįmanoma dirbti, todėl pajamų nėra keletą mėnesių. Net po metų nesu pasiekusi normalaus, sau įprasto gyvenimo ritmo, kokiu gyvenau prieš susergant“, – apie savo patirtį pasakoja stilistė Austėja Jablonskytė.

Užsikrėsti galima bet kur

Ji neabejoja, kad užsikrėsti galima ir didžiuosiuose miestuose, nes ir pati nėra žmogus, itin mėgstantis vaikščioti po miškus. Draudimo ekspertas taip pat pažymi, kad erkę pasigauti galima ne tik žvejojant ar grybaujant.

„Dažnai paaiškėja, kad žmonėms erkė įsisiurbė tiesiog vedžiojant šunį ar net namuose, kur nuo augintinio parazitas tiesiog perlipa ant žmogaus. Erkės būna maždaug 10-20 centimetrų nuo žemės, ne tik miškuose ar krūmuose, bet ir tiesiog parke. Daugiausia atvejų pernai fiksavome Kauno, Vilniaus, Panevėžio miestuose“, – sako Artūras Juodeikis.

Dažnesnė liga net nei apendicitas

Kaip rodo draudimo bendrovės duomenys, 2021 metais išmokos dėl Laimo ligos ir erkinio encefalito beveik siekė 160 tūkst. eurų. Gydytojui diagnozavus ligą – suma išmokama visa ir nedelsiant.

„Pastebime tokį faktą, kad erkių platinamomis ligomis žmonės suserga dažniau nei, pavyzdžiui, apendicitu. Mūsų bendrovės duomenimis, pernai erkių platinamomis ligomis sirgo 364 žmonės, o apendicitu – 161 žmogus. Tokiais pavyzdžiais norisi pasakyti žmonėms, kad erkinis encefalitas ar Laimo liga nėra tokios retos ligos, jomis gali susirgti bet kuris žmogus“, – pastebi draudimo ekspertas.

Erkinis encefalitas

Anot jo, įmonės duomenimis, vidutinė suma, išmokama erkių sukeltoms žaloms atlyginti, yra daugiau nei 450 eurų. Taip pat pasitaiko tokių atvejų, kai išmokos viršija 2000 eurų sumą.

„Įkandus erkei, rekomenduočiau iš karto kreiptis į gydytoją, kuris atliks reikiamus tyrimus, o ligos atveju, greitai parinks efektyvią gydymo priemonę. Veiksmingos vakcinos nuo Laimo ligos nėra, jai imunitetas neįgyjamas, todėl žmogus šia liga gali susirgti pakartotinai, jeigu jam vėl įkąs užsikrėtusi erkė. Tačiau pasiskiepyti nuo erkinio encefalito skatinčiau kiekvieną. Taip pat mūsų bendrovė siūlo specialų draudimą nuo erkių sukeltų ligų, kuris kainuoja vos 7 eurus metams“, – sako A. Juodeikis.

Naujausias tyrimas rodo, jog Lietuvos gyventojai jį laiko pačiu patikimiausiu draudimo prekės ženklu Lietuvoje, ypatingai daug balų apklaustieji bendrovei skiria už tai, jog ji objektyviai vertina klientui padarytos žalos nuostolį, paprastai ir sklandžiai jas tvarko bei greitai sureguliuoja (KOG apklausa, 2021 m. gruodis, 18–74 metų amžiaus Lietuvos gyventojai). Savo draudimą apskritai bendrovei patiki kas trečias besidraudžiantis šalies pilietis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją