Viena iš nevaisingumo priežasčių – nutukimas

Gydytojo teigimu, nevaisingumą galima konstatuoti tik tada, kai per 12 mėnesių neprasideda nėštumas, nors pora turi reguliarius lytinius santykius ir nenaudoja jokios kontracepcijos.

Didžioji dalis nevaisingumo atvejų, pasak pašnekovo, yra susiję su elementariomis problemomis. Viena iš jų yra spermos gebėjimas apvaisinti. Įdomu tai, kad šiais laikais spermių spermoje vis mažiau.

„Pradėjus man dirbti, viršutinė riba, kiek spermių turi būti mililitre, buvo nuo 80 iki 120 milijonų viename mililitre. Po kurio laiko ta riba nusileido iki 60 milijonų, po to 40 milijonų. Dabar Pasaulinės sveikatos organizacijos normatyvas, žemutinė riba yra 15 milijonų viename mililitre ir ne mažiau nei 40 milijonų ejekuliate. Tai įvyko per maždaug 40 metų“, – kalbėjo H. Stankevičius.

Heraldas Stankevicius

Gydytojas paaiškina – žemutinė riba reiškia tai, kad dar gali įvykti normalus apvaisinimas, nereikia taikyti pagalbinių apvaisinimo priemonių: „Bet dabar spermogramų, kai riba didesnė nei viršutinė norma, retai kada tenka pamatyti.“

Visgi, priežastys nėra iki galo išsiaiškintos.

„Sunku pasakyti, kas nutiko. Manau, kad labai prisideda tarša, tiek maisto, tiek oro. Įrodyti negaliu, bet manau, kad ir sauskelnės blogina situaciją, tai tarsi kompresas“, – sakė H. Stankevičius.

Maždaug 40 proc. problemų dėl nevaisingumo yra susijusių su vyrais, 40 proc. su moterimis, apie 10 proc. – dėl abiejų, o apie 10 proc. sudaro neaiškios priežastys. Moterims problemos kyla dažniausiai dėl ovuliacijos sutrikimų, persirgtų lytiniu keliu plintančių ligų, kurios pažeidžia kiaušintakius – dėl to neįvyksta apvaisinimas.

„Norint pastoti, reikia lytinio akto, spermos ir ovuliacijos. O dabar pasaulyje yra masinė problema – nutukimas. Išsivysčiusiose šalyse dėl nutukimo yra daugybė ovuliacijos sutrikimų, nes nutukimas provokuoja hormonų pusiausvyros sutrikimus, o su tuo susiję ovuliacijos sutrikimai“, – kalbėjo gydytojas.

Tuo metu besivystančiose šalyse vyrauja lytinių keliu plintančios ligos, dėl to jose daugiau nevaisingumo dėl kiaušintakių problemų, ne dėl ovuliacijos.

Skaičiuojama, kad pasaulyje yra apie 10–20 proc. nevaisingų šeimų.

„Manau, kad ši problema tik didėja ir didės toliau. Moterys nori vaikų susilaukti vėliau, o nuo 35 metų vaisingumas smarkiai sumažėja, nuo 40–ies mažėja dramatiškai“, – pasakojo H. Stankevičius.

Pataria neskaičiuoti vaisingų dienų

Gydytojo teigimu, šiuo metu pasaulyje dirbtinio apvaisinimo srityje yra pasiekta didžiulė pažanga. Atlikti tyrimai rodo, kad per 8 pagalbinio apvaisinimo ciklus pastoja 84 proc. moterų.

„Ir tai yra pacientės, kurios turi dideles problemas dėl pastojimo“, – priduria gydytojas.

Laidoje pašnekovas taip pat svarstė, kaip pagalbinis apvaisinimas gali atrodyti ateityje.

„Manau, kad ateityje gali būti lytinių ląstelių sukūrimas – pavyzdžiui, kiaušialąsčių kūrimas. Nelabai įsivaizduoju, kaip būtų įmanoma sukurti dirbtinį spermį, bet jei bus naudojamos dirbtinio apvaisinimo technologijos, jam nebus reikalinga uodegėlė ir prasiskverbimas, bus galima iškart sujungti. Visgi, tai labiau bus eksperimentinės technologijos. Dabar daugiausiai dėmesio skiriama, manau, į sveiko embriono nustatymą ir implantavimą į gimdą.

Taip pat manau, ateis laikas, kai nebus leidžiama visiems daugintis. Žemėje per daug žmonių, darosi sunku išgyventi. Be to, ne visi galės turėti vaikų ir dėl ligų“, – kalbėjo gydytojas akušeris ginekologas.

H. Stankevičius pataria, jog norint pastoti reikėtų kuo mažiau skaičiuoti vaisingas dienas ar atlikti įvairius testus.

„Moteriai, norinčiai pastoti, nebūtina skaičiuoti vaisingų dienų, pirkti testus, žiūrėti į seiles per mikroskopą, tempti gleives, matuoti temperatūrą – to daryti nereikia. Tiesiog reikia metus mylėtis, jei pastoti nepavyksta, kreiptis į gydytojus. O visi pernelyg išsamūs stebėjimai priveda prie seksualinės disfunkcijos. Tiesiog reikia mylėtis 2–3 kartus per savaitę, stengtis pasiekti orgazmą, o jei nepavyksta per metus – kreiptis pagalbos“, – apibendrino gydytojas.