„Išsigandau, kad ypatingai stiprus skausmas atsirado dėl kokios nors širdies ligos, nes pirmiausiai jį pajutau kairėje krūtinės pusėje. Vėliau pradėjo mausti ir dešinę pusę, todėl kreipiausi į gydytojus. Jie rekomendavo apsilankyti Skausmo gydymo poskyryje“, – prisimena pacientė.

Apsilankius Kauno klinikų Anesteziologijos klinikos Skausmo gydymo poskyryje, pirmosios konsultacijos metu moteris jautė tokį stiprų skausmą, kad galėjo tik stovėti. „Nesugebėjau net atsisėsti. Judant skausmas tik stiprėdavo, tapo sudėtinga įkvėpti. Atsigulus, šis skausmas šiek tiek pradėjo rimti“, – sako Zonė.

Atlikus išsamius sveikatos būklės tyrimus, nustatyta, kad stiprų skausmą pacientė jautė dėl daugybinių ir senų stuburo slankstelių lūžių krūtinės ir juosmens srityje, sukeltų osteoporozės.

Osteoporozė

Pasak Anesteziologijos klinikos gydytojos anesteziologės reanimatologės Astos Mažeikaitės, osteoporoze sergančio žmogaus kaulai išretėja, tampa akyti, todėl greitai lūžta, patyrus net ir menkiausias traumas. Stuburo slankstelių lūžiai – svarbi priežastis, dėl kurios dauguma vyresnio amžiaus žmonių jaučia stiprų nugaros skausmą, darantį didelę įtaką gyvenimo kokybei, fizinei ir psichosocialiniai funkcijai.

„Ši liga pavojinga tuo, kad nėra jokių specifinių klinikinių požymių, padedančių diagnozuoti ligą iki lūžio, o į varginančius stuburo ar net viso kūno skausmus dažnai tiesiog nekreipiama dėmesio, – pastebi gydytoja anesteziologė reanimatologė. – Deja, bet šia liga suserga didžioji dalis gyventojų, vyresnių nei 50 metų amžiaus. Skaičiuojama, kad apie 50 proc. moterų ir apie 20 proc. vyrų per savo likusį gyvenimą patirs bent vieną dėl kaulų trapumo įvykusį kaulų lūžį.“

Zonei Kauno klinikose sudarytas skausmo gydymo planas.

„Gydymas pradėtas atliekant vietinių nuskausminamųjų ir hormonų injekcijas į skausmingus taškus raumenyse, – apie gydymą pasakoja A. Mažeikaitė. – Po šių procedūrų skausmo intensyvumas sumažėjo, bet išliko, todėl skausmo mažinimui nuspręsta skirti lidokaino (vietinio anestetiko) infuzijas į veną.​“

Paskirtas gydymas davė rezultatų ir pacientės būklė pagerėjo. Šiuo metu ji nebejaučia intensyvaus skausmo, išliko tik nežymus dirginimas.

„Pacientei vaistų nuo skausmo vartoti nebereikia. Ateityje skausmas gali intensyvėti, todėl moteris turės pakartotinai konsultuotis su specialistais“, – sako gydytoja anesteziologė reanimatologė.

Šiuo metu Zonė džiaugiasi reikšmingai pagerėjusia savijauta. „Jaučiuosi visiškai kitaip, nebereikia kentėti varginančių skausmų, – šypsosi ji. – Esu dėkinga Kauno klinikų gydytojams ir slaugytojams už atsakingumą, rūpestingumą ir profesionalumą.“

Elvyra Jonkienė

Skausmo gydymo poskyrio anestezijos ir intensyvios terapijos slaugytoja Elvyra Jonkienė pastebi, kad sėkmingas gydymo rezultatas priklauso nuo gydytojų, slaugytojų ir pacientų bendradarbiavimo.

„Pacientai ateina su įvairiomis emocijomis, išvarginti skausmo, todėl svarbu, kad personalas, o ypatingai slaugytojos, juos nuramintų ir jie įsitrauktų į savo skausmo analizę. Tik bendradarbiaujant galima tikėtis gerų gydymo rezultatų“, – teigia E. Jonkienė.

Ji priduria, kad gydymo eigoje pacientai skatinami aktyviai įsitraukti į savo gydymo planą, susipažinti su anketiniais metodais, vertinant skausmą ir kiekvieno vizito metu kartu aptariama, kaip pasikeitė būklė, ar skausmas sumažėjo.

Per metus Skausmo gydymo poskyryje konsultuojami apie 5700 pacientų iš visos Lietuvos. Dažniausiai jie kreipiasi dėl skausmo sukelto stuburo ir sąnarių patologijos. Taip pat atvyksta pacientai, sergantys lėtinėmis ligomis, po chirurginių intervencijų, traumų bei sergantys onkologinėmis ligomis. Poskyryje dirbantys gydytojai profesionaliai dirba su šiuolaikiniais invazinio skausmo malšinimo metodais, naudojant rentgeno ir ultragarso kontrolę.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją