Kodėl kyla problemų dėl kojų?

Priežasčių pirmiausia derėtų ieškoti žmogaus, kaip gyvos būtybės, evoliucijoje. Kojų venų bėdų, matyt, atsirado jau tuomet, kai pirmieji žmonės ėmė vaikščioti ant dviejų galūnių.

„Nėra paprasta visą žmogaus gyvenimą širdžiai be priekaištų varinėti kraują į kojas ir atgal. Ilgainiui daugeliui mūsų kraujas iš kojų venų nebepajėgia grįžti į viršų ir nuteka vėl žemyn, kur palengva ima kauptis. Tai lyg koks sodo laistymas pratrūkusia žarna: varikliukas dirba, o rezultato nėra“, – pasakoja gydytojas N. Bičkauskas.

Antroji venų nepakankamumo priežastis – genetika. Jei tarp kraujo giminių yra asmenų su išsiplėtusiomis kojų venomis, žinokite – ši bėda greičiausiai neaplenks ir jūsų. Suprantama, pasitaiko ir įgimtų ar dėl susiklosčiusių gyvenimo aplinkybių įgytų ligos atvejų, bet jie bendrai statistikai įtakos neturi.

Pirmieji simptomai ir gero nežadančios komplikacijos

Kojų sunkumas darbo dienos pabaigoje, patinimas, mėšlungis naktimis – tai pirmieji venų nepakankamumo požymiai, į kuriuos nevertėtų numoti ranka. Vėliau, ligai progresuojant, venos išsiplečia, susidaro venų mazgai, kurie gali būti ir nematomi. Esant paskutinei ligos stadijai, atsiranda odos pakitimų, kojos intensyviau tinsta, atsiveria opos.

Mėšlungis

„Nėra nustatyta vieno ar kelių pirmųjų venų nepakankamumo požymių, iš kurių būtų aišku, kad jau metas kreiptis pagalbos į gydytojus kraujagyslių chirurgus. Pagrindinis signalas imtis veiksmų – atsiradęs diskomfortas. Tarkim, jei moters netenkina estetinis kojų vaizdas, tai kam kankintis? Juk galima išspręsti šią problemą. Pradinių stadijų venų varikozė gydoma greitai ir lengvai, o rezultatai būna puikūs“, - pasakoja specialistas.

Venų nepakankamumas yra ne tik estetinė problema. Net ir esant pradinėms stadijoms, tai gana pavojinga liga. Dėl varikozės kojų venose gali susiformuoti trombų, kurie neretai tampa ūmios mirties priežastimi. Ne miokardo infarktai, o būtent trombai, iš kojų venų nukeliavę į plaučius, yra pagrindinė daugelio staigių mirčių oro uoste priežastis.

Anot gydytojo, kai vis daugiau žmonių keliauja lėktuvais, mirčių dėl trombozės skaičiai išties baugina. Netgi atsirado terminas „ekonominės klasės sindromas“. Tai mirtis, įvykstanti dėl venų trombozės, dažniausiai ištinkanti asmenis, keliaujančius pigių skrydžių orlaiviais, kuriuose nėra vietos patogiai atsisėsti, ištiesti kojas. Jei sergama venų varikoze, išsiplėtusiose venose ir taip sustojęs kraujas dar labiau suspaudžiamas. Netrunka susiformuoti mirtį nešantis trombas.

Negydoma venų varikozė progresuoja, venos gali išopėti, pradėti kraujuoti. Atsiranda trofinių opų („gyvų“ žaizdų), kurios yra tiesus kelias infekcijoms į ligonio organizmą patekti. Jos labai sunkiai gydomos, sukelia daug nepatogumų, skausmą – ribojamas sergančiųjų socialinis aktyvumas, nes jie dažnai varžosi bendrauti, išeiti iš namų, bijo, kad aplinkiniai pajus nemalonų kvapą.

Vyrai vis dar vengia kreiptis į specialistus

Gydytojas N. Bičkauskas sako, kad gajus mitas, jog venų nepakankamumo komplikacija – išsiplėtusios venos, arba venų varikozė, dažniau kamuoja moteris. Anot mediko, į gydytojus daugiau moterų kreipiasi todėl, kad joms labiau rūpi estetika. Moterų kojos labiau matomos ir dėl ligos išsiplėtusios venos joms kelia didelį diskomfortą, pakerta pasitikėjimą savimi.

Venų varikozė

Vyrai linkę elgtis pagal įsivaizduojamus vyriškumo standartus – delsti, kol tik įmanoma. Tačiau tokio požiūrio laikosi daugiausia jaunesnio amžiaus vyrai. Sulaukę vyresnio amžiaus, į gydytojus dėl venų operacijų jau kreipiasi vienodai abiejų lyčių asmenų. Gydytojo teigimu, vyresnio amžiaus vyrų kreipiasi netgi daugiau.

Išplėtusių venų operacijos atliekamos ne vieną dešimtmetį. Pasak gydytojo N. Bičkausko, kažkada tai buvo sudėtinga chirurginė invazija, kai buvo šalinama visa pažeista vena, o pooperacinis periodas ir reabilitacija buvo skaičiuojami mėnesiais.

Dabar padėtis pakitusi iš esmės. Jau du dešimtmečius plačiai taikomi vadinamieji endovaskuliniai kraujagyslių gydymo būdai, kai prieš operaciją nuskausminama tik tam tikra operuojamos vietos sritis ir sunaikinama ne visa vena, kaip anksčiau, o tik pažeistas segmentas. Tarkim, iš 90 centimetrų venos gali būti pašalinta tik 30 centimetrų varikozės pažeistos venos, kita dalis neliečiama.

Būtent ši pažanga leidžia dėl venų varikozės kenčiantiems vyrams ryžtis operacijai. Iki šiol gajus mitas, kad vyrams patartina vengti venų operacijų. Esą reikia išsaugoti venas kitoms galimoms operacijoms: koronarų, kojų arterijų šuntavimui ar panašioms, kurios dažniau atliekamos vyresnio amžiaus vyrams. Anot gydytojo N. Bičkausko, laikai keičiasi, venų varikozės gydymo būdai pakito, tapo itin tausojantys, todėl metas atsikratyti ir mitų.

Iš operacinės galima grįžti į darbą

Tradicines atviras venų operacijas jau senokai pakeitė modernios. Dabar chirurgai venas operuoja lazeriais, naudoja biologinius klijus.

Chirurgo teigimu, atvykęs operuotis kojų venų lazeriu pacientas nuo atėjimo į kliniką iki išėjimo iš jos sugaišta ne daugiau kaip pusantros valandos, įskaitant priešoperacinę apžiūrą ir pasirengimą. Išeina savo kojomis: gali grįžti į darbą ar ilsėtis namuose – priklauso nuo asmeninio pasirinkimo.

Asociatyvi nuotr.

Nepatogumų gali kilti tik dėl to, kad po operacijos lazeriu maždaug savaitę reikia mūvėti specialią elastinę kojinę. Aktyviai sportuoti galima po savaitės ar dviejų. Jei išsiplėtusios venos gydomos biologiniais klijais, neprireikia nei elastinės kojinės, nei pooperacinio periodo: į įprastą gyvenimo ritmą grįžtama iškart po procedūros.

Ar įmanoma išvengti venų varikozės?

Daugeliui natūraliai kyla klausimas, ar taikoma venų nepakankamumo profilaktika, ar įmanoma išvengti šios ligos. Anot gydytojo N. Bičkausko, kol kas nėra galimybių pakeisti genetiką. Jis tiki, kad ateityje bus nustatytas venų išsiplėtimą lemiantis genas ir rastas būdas jį pašalinti. Kol kas išsiplėtusių venų problemą įmanoma pašalinti tik chirurginiais būdais, kurie tampa vis modernesni.

Gydytojas sako atkreipęs dėmesį į nerealius stebuklingo išgijimo būdus ir priemones siūlančius skelbimus internete. Jei tai išspręstų kojų venų nepakankamumo problemą, jas išradęs žmogus jau seniai būtų apdovanotas Nobelio premija, mano patyręs kraujagyslių chirurgas.

Užuot vaikiusis stebuklingą išgijimą žadančių priemonių, gydytojas N. Bičkauskas pataria kasdien daugiau judėti, kiekviena proga stengtis pakilti nuo kėdės, pasivaikščioti, moterims – pailsinti kojas nuo aukštakulnių. Naudinga ir darbo vietoje kelias minutes palaikyti kojas iškeltas, padeda ir kontrastinis dušas, masažai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)