Deja, šeimos gydytojai jau susidūrė ne su vienu atveju, kai pacientai bando užsiimti savigyda. Dar gerai, jeigu prieš pradėdami taikyti „naujas koronaviruso gydymo priemones“, pasikonsultuoja su savo šeimos gydytoju.

Šiuo metu, atrodo, kad Pietų Korėjos socialiniuose tinkluose pasirodžiusi ir gausiai išplatinta informacija apie valgomosios sodos puikų klinikinį efektą prieš koronavirusą, kai kuriuos tikrai gali įtikinti savarankiškai pradėti gydymą, nes kas jau kas, o valgomoji soda, atrodo, tikrai yra nekenksminga, nuperkama bet kurioje maisto prekių parduotuvėje, be to, dar ir labai pigi.

Apžvelgiant visą koronavirusinį pandemijos periodą, tenka pripažinti, kad pasiūlymų, kaip efektyviai gydyti COVID-19, buvo tikrai daug. Buvo net atliktos mokslinės studijos, tiriant priešmaliarinių vaistų efektyvumą. Nelaukiant įtikinamų mokslinių duomenų, kai kuriose šalyse žmonės ištuštino vaistines, pradėjo savarankiškai gydytis. Rezultatas – dėl klinikinio efekto neaišku, bet mirčių dėl toksinio šių preparatų poveikio buvo pakankamai daug.

Liga

Nepasiteisino ir išreklamuoti ir su savanoriais išbandyti arklių dehelmintizavimui (prieš kirmėles) naudojami vaistai. Buvo taip pat siūlomos vakcinos, sukurtos vos ne pogrindžio sąlygomis. Jeigu teisiškai sustabdyti veiklą privačių laboratorijų, kurios gaminant COVID-19 vakcinas, pažeidė daugumą reikalavimų, buvo gan paprasta, tai tikrai kyla didžiulė problema, ar mes galime uždrausti žmonėms savarankiškai gydytis nuo koronaviruso valgomąja soda – net jei jokio efekto ir nėra.

Suprantama, uždrausti tikrai niekas negali, bet pabandykime įtikinti, remiantis moksliniais faktais. Kas vyksta mūsų organizme, kai išgeriame valgomosios sodos miltelius?

Patekusi valgomoji soda (natrio hidrokarbonatas) į skrandį tuoj pat reaguoja su skrandyje besigaminančia druskos rūgštimi.

Ne vienas iš mūsų, tikriausiai, norėdamas nuslopinti nepakeliamą rėmens ėdimą, tam panaudojome valgomosios sodos miltelius, ištirpintus vandens stiklinėje. Efektas tikrai yra, nes druskos rūgštis neutralizuojama. Bet joks šeimos gydytojas jums nepatars taip gydytis. Kodėl? Todėl, kad, vykstant cheminei reakcijai tarp natrio hidrokarbonato ir druskos rūgšties, susidaro natrio chloridas (valgomoji druska). Kasdien gaunamas perteklinis kiekis valgomosios druskos – tai ir padidėjęs kraujospūdis, didesnė rizika infarktų bei insultų.

Beje, gerai atsimenu pacientą, kuri teko konsultuoti universitetinės ligoninės nefrologiniame skyriuje. Į stacionarą buvo paguldytas dėl patinimų, padidinto kraujospūdžio, nereguliarios širdies veiklos. Apklausiant išaiškėjo, kad ilgą laiką savo skrandžio problemas sprendė savarankiškai, kasdien suvartodamas didelius kiekius valgomosios sodos.

Nenoriu būti klaidingai suprastas. Aš jokiu būdu nekvestionuoju valgomosios sodos reikšmės, pavyzdžiui, kulinarijoje, bet įsitikinęs, jog su jos pagalba tikrai neišspręsite nei savo skrandžio nei koronaviruso problemų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (28)