Anot NVI Onkourologijos skyriaus vedėjo, gydytojo urologo dr. Alberto Ulio, magnetinio rezonanso vaizduose galima tiksliau nei atliekant įprastą ultragarsinį tyrimą pamatyti prostatos navikus ir juos suskirstyti pagal agresyvumo laipsnį.

Albertas Ulys

„Pagal Europos urologų draugijos rekomendacijas, įtariant prostatos vėžį ir numatant atlikti prostatos biopsiją, rekomenduojama atlikti multiparametrinį prostatos magnetinio rezonanso tyrimą.

NVI jau kelerius metus atliekamos apjungtais ultragarso ir magnetinio rezonanso vaizdais kontroliuojamos biopsijos. Suliejus ultragarso ir magnetinio rezonanso tyrimų vaizdus, NVI medikai gali pamatyti, kurioje prostatos vietoje yra navikas. Tada tiksliai iš židinio paimama biopsija ir nustatoma, koks tai navikas“, – aiškina dr. A. Ulys.

Nacionalinio vėžio instituto gydytojas radiologas dr. Mantas Trakymas sako, jog atliekant ultragarsinį tyrimą ne visada pavyksta prostatoje pamatyti navikus.

Mantas Trakymas

„Tam tikrais atvejais atliekame apjungtais ultragarso ir magnetinio rezonanso vaizdais kontroliuojamą prostatos biopsiją. Tuomet, turėdami visos prostatos vaizdą, matome, ar navikas yra tik vienoje prostatos vietoje, ar navikų yra ir daugiau. Jeigu planuojamas radikalus gydymas šalinant arba švitinant visą prostatą, dažnai netikslinga kitose prostatos vietose ieškoti kliniškai nereikšmingo naviko.

Reikia rasti patį agresyviausią naviką ir tada pakanka atlikti biopsiją tik iš įtartiniausios vietos. Čia ir pasitarnauja tiesiogiai magnetiniu rezonansu kontroliuojama tikslinė prostatos biopsija“, – pasakoja dr. M. Trakymas.

Į NVI neretai atvyksta pacientai, kuriems nepavykus diagnozuoti onkologinės ligos išlieka rimtų įtarimų dėl vėžio. Todėl naudojant magnetinio rezonanso navigacinę robotinę sistemą galima atlikti tikslinę biopsiją ir labai nuodugniai ištirti tokius pacientus.

Mantas Trakymas ir Sonata Jarmalaitė

Be to, kartais pacientai į NVI atvyksta iš kitų įstaigų su jau atliktais tyrimais, kurių vaizdinių rezultatų sulieti techniškai neįmanoma, o iš naujo atlikti papildomus tyrimus užtrunka laiko.

Nuo šiol tokiais atvejais NVI pacientus dėl prostatos vėžio bus galima ištirti atliekant tikslinę prostatos biopsiją, tiesiogiai kontroliuojant magnetinio rezonanso navigacine robotine sistema.

Pasak dr. M. Trakymo, kasdieniniame onkologų darbe labai trūko galimybės taikyti šią inovatyvią metodiką, nors prostatos vėžį buvo galima diagnozuoti ultragarso ir magnetinio rezonanso vaizdais kontroliuojama biopsija.

„Dabar jau galime tiesiogiai ir labai tiksliai iš židinio atlikti biopsiją. Norėčiau priminti, jog NVI yra prostatos diagnostikos ir gydymo ekscelencijos centras ir šiuo metu turime visas galimybes nuodugniai ir iki galo ištirti kiekvieną pacientą“, – sako dr. M. Trakymas.

Navigacinė robotinė sistema

Pirmiesiems NVI pacientams, kuriems buvo pritaikytas tikslinės biopsijos paėmimo metodas, buvo diagnozuoti labai maži, bet labai agresyvūs prostatos navikai – greičiau diagnozuota kliniškai reikšminga liga pačioje jos pradžioje.

Kuo anksčiau diagnozuojamas prostatos vėžys, tuo operatyviau galima pradėti gydymą. NVI šiuolaikiniai vėžio gydymo sprendimai daromi multidisciplininėse komisijose. Tinkamiausią pacientui gydymą parenka gausi gydytojų komanda – gydytojai urologai, radiologai, radioterapeutai, chemoterapeutai.

Visos galimybės tiksliai diagnozuoti ir šiuolaikiškai gydyti prostatos vėžį

NVI jau penkeri metai veikia Europos urologų asociacijos sertifikuotas prostatos vėžio diagnostikos ir gydymo ekscelencijos centras – vienintelis toks Baltijos šalyse.

„Kompetencijos centrai yra akredituojami patvirtinus, kad jie turi pažangiausias ir naujausias prostatos vėžio diagnostikos ir gydymo galimybes, kad juose klinikinis darbas derinamas su moksliniais tyrimais. Kalbant apie prostatos vėžio diagnostiką, NVI yra naudojami pažangiausi tyrimų metodai: tikslūs radiologinio vaizdinimo tyrimai ir neinvazinė molekuliniais testais pagrįsta diagnostika.

Mantas Trakymas ir Sonata Jarmalaitė

Šie tyrimai padeda nuspręsti, ar reikalingi invaziniai tyrimai, t. y. biopsija ir morfologinis ištyrimas, be kurio neįmanomas pažangus prostatos vėžio gydymas“, – apie prostatos vėžio diagnostines galimybes NVI pasakoja dr. A. Ulys.

„Turime visas galimybes individualizuoti prostatos vėžio diagnostiką. Paprastai prieš atliekant biopsiją, atliekamas multiparametrinis prostatos magnetinio rezonanso tyrimas. Jei kliniškai nustatomas metastazinis prostatos vėžys, jo patikslinimui užtenka ultragarsu kontroliuojamos transrektalinės prostatos biopsijos.

Remdamiesi magnetinio rezonanso tyrimo išvadomis ir ankstesnių biopsijų rezultatais, sprendžiame, kokia konkrečiam asmeniui yra tinkamiausia prostatos biopsijos atlikimo technika“, – skirtingas ištyrimo galimybes vardija dr. A. Ulys.

Individualizuota prostatos vėžio diagnostika leidžia pasirinkti šiuolaikinius gydymo metodus.

„Vis dažniau kalbama apie židininį prostatos vėžio gydymą, kuomet šalinamas ar apšvitinamas tik navikas, t.y. atliekamas selektyvus navikinio židinio sunaikinimas. Turime patirties atliekant židinines ar gelbstinčias prostatos sušaldymo procedūras. NVI įsigijo naują, šiuolaikinį krioabliacijos aparatą su argono dujomis: šaltis puikiai naikina naviką. Turėdami naują precizišką diagnostinę įrangą galėsime atlikti ir precizinį, židininį prostatos vėžio gydymą“, – apibendrina dr. A. Ulys.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)