Kada reikia susirūpinti?

Ne tik didžiųjų miestų klinikos apsirūpina modernia medicinine įranga. Pasaulinės medicinos naujienos vis dažniau pasiekia ir kiek mažesnes šalies gydymo įstaigas.

Štai Alytaus apskrities S. Kudirkos ligoninėje ortopedas traumatologas Nerijus Deimantavičius pirmasis šiame regione atliko riešinio nykščio sąnario endoprotezavimo chirurgines procedūras, naujos kartos implantais (Kerimedical). Šios operacijos gali būti atliekamos visiems suaugusiems, kuriuos vargina riešinio nykščio sąnario skausmas, sukeltas sąnario sudilimo.

Riešinio nykščio sąnario dilimas gresia tiems, kieno kasdienė veikla susijusi su monotonišku plaštakų darbu. Neretai taip nutinka ir po įvairių traumų, reumatinių ligų. Tokie pažeidimai dažniau pasitaiko moterims, negu vyrams: instrumentais grojantiems muzikantams, darbininkams, kirpėjams ir kitiems, didelį nykščio krūvį patiriantiems asmenims. Potencialūs pacientai – ir itin aktyvūs mobiliojo telefono naudotojai.

„Ši problema dažniausiai kankina perkopusius keturiasdešimties metų ribą, nors pasitaiko ir jaunesnių. Staiga atsiranda skausmingi nykščio judesiai, žmogus nebegali atlikti įprastų veiksmų, nes kiekvienas judesys sąlygoja nykščio skausmą. Iš rankų krenta daiktai, nebelieka jėgos kažką suimti pirštais.

Kuomet skausmas pasikartojantis ir dažnas, savaime nepraeina, būtina kreiptis į ortopedą traumatologą, nes jau galima įtarti nykščio sąnario sudilimą.

Rentgeno nuotrauka ir gydytojo ortopedo traumatologo apžiūra leis įvertinti paciento būklę, o tada seks gydymas: žiūrima, kokio laipsnio pažeidimas, galbūt skausmą įmanoma numalšinti fizioterapija, o jeigu iš karto matome, jog problema – įsisenėjusi ir paprasti metodai nepadės, konsultuojame dėl operacijos“, – sako gydytojas.

Nykštys

Sąnario šalinimas – tik kraštutiniu atveju

Kuomet nebuvo naujos kartos sąnario implantų, sudilus riešinio nykščio sąnariui buvo pašalinama dalis riešo kaulų, vėliau imta naudoti pirmuosius sąnario protezus, tačiau jie ne visada pasiteisindavo, nes chirurginiu būdu tekdavo juos dėti iš naujo.

Pasirodžius naujiesiems implantams ši rizika ženkliai sumažėjo, nes inovatyvūs dirbtiniai sąnariai yra moduliniai – nesunkiai keičiama viena ar kita šio protezo detalė. O kaip alternatyva sunkiausiems atvejams visada išlieka kaulo šalinimas, tiesiog po tokios procedūros nykštys ne tik praranda estetinį vaizdą, bet ir lieka mažiau pasirinkimų tolimesniam chirurginiam gydymui.

Riešinio nykščio sąnario endoprotezavimas yra pilnai arba dalinai valstybės kompensuojamas, o ar teks mokėti priklauso nuo protezo pasirinkimo. Jeigu pasirenkamas mokamas implantas, didžiąją dalį sumos pacientas po operacijos vis tiek susigrąžina.

Artritas

„Su naujaisiais implantais išsaugoma nykščio judėjimo funkcija, greičiau grįžtama į darbą dėl trumpesnio reabilitacijos laiko. Bendrojoje nejautroje atliekant endoprotezavimą, per maždaug valandos trukmės operaciją, pacientui padaromas apie keturių centimetrų pjūvis, per kurį įstatomas dirbtinis sąnarys.

Jau kitą dieną pacientas išleidžiamas iš ligoninės ir dažniausiai namuose jam paskiriama reabilitacija – speciali pratimų programa, kurią nesudėtinga atlikti patiems.

Operacija yra gerai toleruojama, atsigavimas nesunkus, o sugijus minkštiesiems audiniams pacientas jau po trijų savaičių sugrįžta prie lengvų fizinių darbų. Prie sunkesnių – po šešių“, – patirtimi dalinasi ortopedas traumatologas N. Deimantavičius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją