Kada prireikia operacijos?

Endoprotezavimas, arba kitaip vadinama artroplastika, tai procedūra, kurios metu natūralus sąnarys pakeičiamas dirbtiniu, natūralų sąnarį imituojančiu silikoniniu implantu. Ši procedūra atliekama esant sunkiai traumai, reumatoidiniui arba progresavusiam artritui – sąnarių uždegimui. Piršto sąnario pakeitimas dirbtiniu dažniausiai atliekamas žmonėms, kurių pirštų sąnariai būna sužaloti traumos metu. Retesni atvejai yra reumatoidinio artrito pažeisti sąnariai, kurių metu dėl sisteminės ligos yra pažeidžiamas sąnarys ir sutrinka jo funkcija.

Šio tipo operacijos gali būti atliekamos įvairaus amžiaus ligoniams, todėl amžiaus cenzo nėra. Jaunesniems pacientams šios operacijos dažniausiai atliekamos dėl potrauminės sąnario artrozės (potrauminio sąnario nudilimo), vyresniems – dėl sisteminės ligos pakenktų sąnarių.

Nerijus Kutra

Konkrečiai delnakaulio pirštakaulinio sąnario pakeitimo operacija trunka iki pusantros valandos, o sudėtingumas priklauso nuo sąnario pažeidimo lygio. Joniškio, Radviliškio ir Respublikinės Šiaulių ligoninės ortopedas traumatologas Nerijus Kutra sako, kad operacijos sudėtingumas atsiremia į optimalaus stabilumo suradimą, nes chirurgas turi pats pajusti, kiek gali paaukoti sąnario stabilumo, vardan sąnario lankstumo.

„Atlikus endoprotezavimą sąnario judrumas ženkliai pagerėja, o skausmas dingsta. Pooperacinis gijimas priklauso nuo žmogaus gretutinių ligų, kurios gali turėti įtakos žaizdos gijimui. Jeigu ligonis gretutinių ligų neturi, pooperacinių komplikacijų rizika yra labai maža“, – patikina gydytojas.

Naujieji implantai – tvaresni

Naujos kartos piršto sąnario implantas (Keriflex) Joniškio ligoninėje šių metų spalio mėnesį panaudotas pirmąsyk. Senesnio modelio implantas tarnaudavo gana trumpai, lūždavo, o naujasis pasižymi ne tik ilgesniu tarnavimo laiku, bet ir anatominiu dizainu. Būtent dėl kitokio dizaino šie implantai yra kur kas patvaresni už pirmtakus ir kol kas demonstruoja išties gerus rezultatus – tarnauti gali iki dešimties metų. Naudinga žinoti, jog labai svarbu ir procedūrą atliekančio mediko kompetencija šioje srityje, mat implantuojant silikoninį sąnarį yra itin svarbios techninės žinios.

Piršto sąnario endoprotezavimas

Joniškio ligoninėje dirbantis ortopedas traumatologas N. Kutra pasakoja, kad į jį pagalbos kreipęsis jaunas vyras, kuriam šioje medicinos įstaigoje ir buvo atlikta pirmoji tokio pobūdžio operacija, kadaise delninį piršto sąnarį (krumplį) susižalojo diskiniu pjūklu. Nors tuomet buvo operuotas, vėliau dėl kaulinių defektų įvyko sąnario potrauminė artrozė (sąnario nudilimas) ir antro piršto judesiai per krumplį tapo skausmingi bei labai riboti. Visu pajėgumu dirbti fizinio darbo vyras negalėjo.

„Ligoniui buvo paaiškinta, kad sąnarys yra sužalotas negrįžtamai, todėl vienintelis efektyvus gydymo būdas, leidžiantis išlaikyti sąnario judrumą – jo artroplastika arba sąnario pakeitimas dirbtiniu. Taip konsultacijos metu buvo paskirta planinė operacija, – atvejį pasakoja medikas. – Operacija atlikta ryte, o vakare gerai besijaučiantis pacientas jau buvo paleistas namo tolimesniam ambulatoriniam gydymui. Po operacijos trečią parą rekomenduota pradėti judesius iki skausmo ribos, o patikrinimui į ligoninę atvykti po 6-8 savaičių, kad būtų radiologiškai įvertintas sąnario stabilumas ir judesiai.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)