Manoma, kad tuberkuliozės bakteriją turi trečdalis žmonių pasaulyje

Pasak Vilniaus universiteto ligoninės Santaros klinikų Pulmonologijos ir alergologijos centro vadovo prof. Edvardo Danilos, manoma, kad pasaulyje iki trečdalio gyventojų yra tuberkuliozės nešiotojai, tai yra sergantys latentine tuberkulioze.

„Tai tokia tuberkuliozė, kai įkvėptos bakterijos nesukelia ligos, nes žmogaus imuninis atsakas pakankamai stiprus, tačiau bakterijos užmiega ir laukia kokio nors įvykio. Tai gali būti stresas, badavimas, kitos ligos ir jos prabunda. O tada gali sukelti ligą tam pačiam asmeniui ir užkrėsti kitus“, – sakė profesorius.

Tuberkuliozės sukėlėjas yra itin lėtas, tad liga nepasireiškia iškart, kai tik žmogus į plaučius įkvepia bakteriją. Daugeliu atveju organizmas suvaldo šią ligą. Vis dėlto iki 5 proc. užsikrėtusių žmonių per savo gyvenimą tuberkulioze vis tiek suserga, tampa infekcijos platintojais ir šaltiniais.

Edvardas Danila

„Žmogus ilgą laiką nejaučia, kad serga, bet kosėdamas gali užkrėsti kitus asmenis. Manoma, kad 15-20 žmonių yra užkrečiama nuo to žmogaus, kuris serga atvira tuberkulioze, bet to nežino. Esant viename name, darbovietėje, ilgiau keliaujant autobusu ar lėktuvu, yra tikimybė, kad kiti šalia esantys užsikrės tuberkuliozės mikobakterijomis“, – kalbėjo prof. E. Danila.

Apie tuberkuliozę perspėja užsitęsęs kosulys ir nedidelė temperatūra

Pasak profesoriaus, labai svarbu prisiminti tuos požymius, kuriais pirmą kartą gali pasireikšti tuberkuliozė.

Gydytojas vardija: tai yra neaiškios priežasties ilgai trunkantis kosulys, trunkantis ilgiau nei 3 mėnesius. Taip pat karščiavimas, dažniausiai nedidelis, tik kelios laipsnio dalelės, prakaitavimas be aiškios priežasties, svorio kritimas.

Šie simptomai rodo, kad tikriausiai organizme yra infekcija, o didžiausia tikimybė, kad tai – tuberkuliozė. Tokiu atveju būtina nueiti pas šeimos gydytoją ir paprašyti, kad būtų atlikta krūtinės ląstos rentgenograma, kuri turėtų būti atlikta iš priekio ir šono. Jei rentgenogramoje nerandami pokyčiai, bet simptomai išlieka ir jų kilmė neišaiškinta, reikia atvykti pas plaučių gydytoją. Jis paskirs išsamesnius tyrimus, tokius kaip krūtinės ląstos kompiuterinė tomografija, skreplių tyrimas.

Plaučiai

Pasak gydytojo pulmonologo, tuberkulioze sergantiems pacientams itin svarbus tinkamas gydymas, kurį prižiūrėtų gydytojai. Dėl to visai neseniai atsidarė naujas skyrius Santaros klinikose, kuris pritaikytas gydyti būtent šiems pacientams.

„Noriu pranešti džiugią žinią, kad Santaros klinikose pagaliau atsidarė L korpusas. Jame yra du tuberkuliozės skyriai, vaistams jautrios tuberkuliozės ir vaistams atsparios. Kyla klausimas, kaip tai atitinka šiuolaikines tendencijas, kai, atrodo, daugiau turėtų būti gydoma ambulatoriškai, dienos stacionaro sąlygomis, o mes vis deklaruojame, kad štai, naujos stacionarinės lovos, jų daug, guli pacientai. Tam yra kelios labai svarbios priežastys“, – pasakojo prof. E. Danila.

Pirmoji priežastis yra ta, jog ši liga perduodama iš žmogaus žmogui. Tie žmonės, kurie serga atvira tuberkulioze, o tai dažniausia ligos forma, turi būti tam tikrą laiką izoliuoti nuo kitų asmenų, kad plitimas būtų sustabdytas.

Asociatyvi nuotr.

Antra, gydymas yra gana ilgas ir sudėtingas, ir gydymo pradžioje reikalingi keli vaistai.

„Jei kalbame apie vaistams jautrią tuberkuliozę, tai gydymas pradedamas mažiausiai 4 vaistais nuo tuberkuliozės. Deja, šie vaistai ne visada gerai toleruojami, o nepageidaujami poveikiai gydymo pradžioje būna sunkūs ir reikalingi papildomi veiksmai, kad jie būtų suvaldyti. Dėl to tokius žmones reikia aktyviai gydyti ligoninėje“, – sakė profesorius.

Trečia, pradėjus sėkmingai gydyti nuo tuberkuliozės, po kelių savaičių ar kelių mėnesių žmogus pasijaučia visiškai sveikas. O tada kyla rizika, kad gydymą asmuo nutrauks savavališkai.

„Žmogus tokia jau būtybė, jei pasijaučia gerai, jam kyla klausimas, kodėl dar turi vartoti vaistus. Nebėra kosulio, temperatūros ir bendra savijauta daug geresnė. Norisi gydymą nutraukti. O tai ypač blogai, nes pačios tuberkuliozės bakterijos išlieka gyvybingos dar ilgus mėnesius. Ir jei gydymas nepabaigtas iki galo, bakterijos tampa atsparios. Žmogus ne tik nepasveiksta, bet ir gali užkrėsti kitus vaistams atsparia tuberkulioze. Tai labai labai didelė problema. Tad reikalingas gydymas ligoninėje, kad būtų užtikrintas 100 proc. vaistų vartojimas“, – kalbėjo gydytojas pulmonologas.

Itin grėsminga problema – vaistams atsparios formos

Gydant vaistams atsparią tuberkuliozę, ją tenka gydyti daug didesniu vaistų rinkiniu. Profesorius pasakoja, kad tokiu atveju liga gydoma antros eilės vaistais, nes pirmos eilės medikamentams bakterijos jau yra atsparios.

„Pradedama gydyti 5-6 visiškai skirtingais vaistais ir jų sukeliamas nepageidaujamas poveikis yra dar stipresnis. Labai retai žmogus nori savanoriškai visus tuos vaistus suvartoti. Todėl tokius ligonius būtina išlaikyti stacionare, kad būtų nepertraukiamas gydymas. Jei gydymas nutraukiamas, nutinka dar blogiau. Kol kas ši problema nėra visuotinė, bet taip pat kylanti, kad tuberkuliozės sukėlėjas tampa visiškai atsparus visiems vaistams. Jei bakterija nenužudoma visiškai, ji tampa atspari vaistams ir gali nevaldomai daugintis“, – perspėjo prof. E. Danila.

Vaistams jautri tuberkuliozė gali būti pagydyta maždaug per pusę metų. Tuo metu vaistams atsparią tuberkuliozę dažniausiai reikia gydyti metus, o kartais net trejus.

Kosulys

Gydytojas pasidžiaugė, jog naujame Santaros klinikų korpuse sudarytos idealios sąlygos gydyti šiai ligai. Kone visos palatos yra vienvietės ar dvivietės, jose yra dušai. Taip pat yra kiemelis, kur visi pacientai gali išeiti pasivaikščioti.

Pacientai, kurie dažnai turi ir kitų gretutinių ligų, tokių kaip hepatitas, lėtinės širdies ligos, gauna visas specialistų konsultacijas bei šiuolaikinį gydymą. Pasak profesoriaus, sudarytos visos sąlygos, kad žmogus galėtų greičiau grįžti į gyvenimą ir pradėti dirbti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (98)