Laiko atsukimas atgal – romantiška, bet tikrai ne realistiška idėja. Daugybė žmonių norėtų vėl būti jaunesni. O gal tai įmanoma? Mokslininkai jau labai ilgai ieško, kaip tai pasiekti, ir nemažai jų tiki, kad sprendimas jau netoli.

Izraelio mokslininkai išsiaiškino mechanizmą, kaip organizmas kuria vadinamas B ląsteles, kurias imuninė sistema naudoja naujų antikūnų gamybai. Su amžiumi žmogaus kūnas sukuria vis mažiau B ląstelių ir dėl to imuninė sistema tampa ne tokia stipri.

Tačiau mokslininkai mano, kad užblokavus vieną hormoną vyresnio žmogaus imuninei sistemai įmanoma sugrąžinti prarastą stiprybę. Nors reikės papildomų tyrimų ir klinikinių bandymų, šis atradimas ateityje leistų vyresniems žmonėms su patogenais kovoti lygiai taip pat veiksmingai, kaip tai daro jaunų žmonių kūnai.

Imunitetas

Jaunos B ląstelės gyvena neilgai – netrukus jos yra konvertuojamos į vadinamąsias atminties B ląsteles, kurių visuma yra tarsi praeities infekcijų archyvas. Tai yra naudingas procesas, bet tik jei tų atminties B ląstelių nėra per daug. Kai jų skaičius išauga, B ląstelių gamyba sustoja ir imuninė sistema pradeda silpti, o kūnas tampa pažeidžiamas nematytiems patogenams.

Mokslininkai pastebėjo, kad išsėtinės sklerozės gydymas sumažina atminties B ląstelių skaičių, o tai paskatina jaunų B ląstelių kūrimą. Tyrimas padėjo išsiaiškinti, kurie hormonai reguliuoja šiuos procesus, todėl dabar B ląstelių kūrimą įmanoma reguliuoti vaistais. Tai iš esmės leidžia sugrąžinti imuninės sistemos jaunystę.

Imunitetas

Viena vertus, tokie atradimai ateityje padės sumažinti su senatve siejamų rizikų skaičių. Ir COVID-19 vyresniems žmonėms būtų ne toks pavojingas. Kita vertus, tai skatina viltį, kad ateityje panašiai atjauninti pavyks ir kitas organizmo sistemas.