Kardiologai išskiria priežastis, kas dėl to kaltas, ir kokie modernūs prietaisai patiems padeda sekti savo širdies veiklą ir įtarti sutrikimus, rašoma pranešime žiniasklaidai.

Skundžiasi vis jaunesni

LSMU Medicinos akademijos Kardiologinių tyrimų automatizacijos laboratorijos vadovas, Medicinos fakulteto Kardiologijos klinikos profesorius Gediminas Jaruševičius tik paantrina sakydamas, kad šalies gyventojams ypač reikėtų atkreipti dėmesį į širdies veiklą, nes pacientai jaunėja, o su širdies kraujagyslių ligomis – jų susiaurėjimu – susidūrę aštuoniolikmečiai nieko nebestebina. Kaip teigia profesorius, vyrai širdies negalavimais skundžiasi dažniau ir dešimtmečiu anksčiau už moteris, kur kas dažniau juos ištinka ir miokardo infarktas.

Širdies ligos ir alkoholis

„Širdies ir kraujagyslių ligas lemiančių veiksnių – ne vienas. Labai daug kas priklauso nuo gyvenimo būdo, genetinių paveldėjimų, įtaką tam turi ir lytis. Tačiau paveldėjimas sudaro vos penkiolika procentų visų atvejų, ištikus bėdai gydytojas padėti gali dešimt procentų, o štai visa kita priklauso nuo paties žmogaus.

Rūkai – save žudai. Rūkymas yra pats baisiausias dalykas. Ne mažiau pavojingas – alkoholio vartojimas. Alkoholis yra tiesioginis kardiotoksinis nuodas. Jeigu žmogui po vakarėlio, kurio metu jis vartojo alkoholio, padarytume kraujo tyrimus, rastume padidėjusį troponino kiekį. Tas pats fermentas išsiskiria tuomet, kai yra pažeidžiamas širdies raumuo – miokardo infarkto metu.

Rūkydami ir dažnai vartodami alkoholį visiškai negalvojame apie savo ateitį, – tikina profesorius G.Jaruševičius. – Ne mažiau svarbi ir mityba. Mūsų organizmas – kaip automobilis. Jeigu į jį pilsi gerus degalus, važiuosi ilgiau. Svarbu valgyti kuo natūralesnį maistą, daržoves, ne pusfabrikačius ar konservuotus produktus. Žmogaus organizme vyksta simbiozė, žarnyne yra daug bakterijų, kurios veikia mūsų organizmą, o netinkamas maistas gali pažeisti organizmo pusiausvyrą.“

Širdies sutrikimai – įvairūs

Panevėžio ligoninės gydytojas kardiologas Tomas Vasylius pastebi, kad labiausiai paplitusi širdies liga tarp mūsų tautiečių – arterinė hipertenzija, o ja serga daugiau nei pusė vyresnio amžiaus žmonių. Po šios ligos rikiuojasi aterosklerozinė liga, įvairūs ritmo ir laidumo sutrikimai, pavyzdžiui, ekstrasistolės – kai širdies ar jos dalies susitraukimas įvyksta anksčiau, negu įprasta.

Aterosklerozė

„O štai ekstrasistolę, arba kitaip vadinamą širdies permušimą, yra pajutę turbūt kiekvienas. Dažniausiai ekstrasistolės nėra pavojingos, tačiau žmonės jas jaučia skirtingai.

Paradoksalu – pacientas turintis šimtą ekstrasistolių per parą jaučiasi žymiai blogiau nei tas, kuris jų turi dešimt tūkstančių. Bet kartais iškyla problema, kad negalavimai trunka labai trumpai ir nėra galimybės jų užfiksuoti, kada tik užsimanius.“

Vyresnio amžiaus pacientai labiau skundžiasi širdies ritmo sutrikimu, vadinamuoju prieširdžių virpėjimu arba aritmija.

„Kiekvienas skirtingai pajaučia aritmiją. Kiti visai nejaučia sutrikusio ritmo ir jį gydytojai randa atsitiktinai, bet tai dar pavojingiau. Esant prieširdžių virpėjimui ir jo nejaučiant, po maždaug dviejų parų širdies ertmėje gali susiformuoti kraujo krešuliai, kurie atšokę nukeliauja į smegenis, širdies ar žarnyno kraujagysles. Taip įvyksta insultas arba infarktas. Radus širdies ritmo sutrikimą ligoniui būtina skirti kraują skystinančius vaistus – antikoaguliantus.“

Elektrokardiogramą galima atlikti ir patiems

Neretai pasitaiko, kad pacientas susiduria su aritmija, ateina į gydytojo kabinetą, bet kardiologas nieko jam neranda, nes būtent tą akimirką širdies ritmas būna stabilus. Tačiau pokyčiai gali įvykti bet kurią sekundę.

Širdies ligos

Pajutus negalavimus pas gydytoją kabinete tuoj pat neatsidursi, todėl besiskundžiantys širdies bėdomis su savimi visuomet gali turėti banko kortelės dydžio nešiojamą elektrokardiogramos registratorių.

Vos pajutus neįprastą savijautą ir uždėjus nykščius ant nešiojamos elektrokardiogramos registratoriaus sensorių, pradedama įrašinėti kardiograma, kuri po minutės mobiliajame telefone pateikia rezultatus. Nereikia naudoti jokių kabelių, visos ataskaitos išsaugomos išmaniajame įrenginyje, jas paprasta pasidalinti elektroniniu paštu su kardiologu.

Nedidelis aparatėlis tinka aritmijos, insulto ir staigaus širdies sustojimo rizikos įvertinimams, kraujo deguonies ir širdies ritmo matavimams, bradikardijos, tachikardijos, ekstrasistolės, skilvelių funkcijų sutrikimų vertinimams.

Profesorius G.Jaruševičius tikina, kad nešiojamuoju elektrokardiogramos matuokliu galima labai tiksliai nustatyti, ar ekstrasistolės yra prieširdinės, ar skilvelinės. Įvertinti, ar pacientui yra prieširdžių virpėjimas: „Iš savo praktikos pasakysiu, kad ritmo sutrikimai nešiojamu elektrokardiogramos registratoriumi nustatomi taip pat tiksliai, kaip gydymo įstaigoje atliekant paprastą elektrokardiogramą.“

Kardiologas T.Vasylius priduria, kad žmonės turi suprasti, jog nešiojama elektrokardiograma neatpažins ūminio miokardo infarkto, bet ekstrasistoles, laidumo sutrikimus ar prieširdžių virpėjimus – neabejotinai: „Pakanka minutės, kad sutrikimai būtų diagnozuoti. Tyrimuose įrodytas jautrumas yra 100 procentų, specifiškumas, priklausomai nuo ritmo sutrikimo tipo, svyruoja nuo 95 procentų iki beveik 100. Prietaisas sertifikuotas Europos Sąjungoje, saugus, juo paprasta naudotis, nes reikalingi tik mobilusis telefonas ir pats aparatėlis.

Taigi, jei žmogus įpratęs prie išmaniojo telefono, tikrai sugebės naudotis ir šia elektrokardiograma. Labiausiai šis prietaisas turėtų sudominti tuos, kurie kenčia nuo retai pasitaikančių, bet bent jau keliolikos sekundžių trunkančių negalavimų, tuos, kurie patiria ritmo sutrikimus, tačiau jų nespėja užrašyti įprasta elektrokardiograma.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)