Nuvykus pas gydytojus ir nustačius ligą, po kelių gydymo seansų ji buvo pažabota. Visgi, prabėgus keleriems metams, vėžys vėl atsinaujino. Dabar Janis vėl gydosi Nacionaliniame vėžio institute.

„Iki diagnozės buvau pradėjęs jausti kažką, ko anksčiau nejausdavau, tarsi nemalonų jausmą tarpvietėje. Pasakysiu tiesiai šviesiai: spermos spalva pakito, po lytinių santykių – kažkoks nemalonus jausmas būdavo. Nekreipdavau dėmesio.

Noriu kreiptis į moterišką auditoriją. Mielos moterys, jei pajutote, kad sumažėjo vyro lytinis potraukis, kad vyras pradėjo jums trukdyti miegoti ir dažniau keltis į tualetą, kabinkite tokį vyrą „ant lenciūgo“ ir veskitės pas gydytojus“, – kalbėjo J. Auzinšas.

Janis Auzinšas

Pasak jo, kiekvienam vyrui reikėtų pamiršti gėdos ar baimės jausmą ir nuvykti į profilaktinius tyrimus.

„Tai nieko nekainuoja ir neskauda. Dabar iš didelės problemos, liko tik nežymios problemėlės. Tad noriu paraginti vyrus nebijoti ir nedelsti, jeigu jau jaučiate kažką neįprasto.

Gydytojai man įrodė, kad su vėžiu galima gyventi, galima susidraugauti. Dabar esu vedęs antrą kartą, gyvenu pilnakraujį gyvenimą, auginu bites, ir neatsisakau kalbėti apie šią problemą viešai, nes pats praėjęs paciento kelią noriu padrąsinti vyrus“, – su šypsena veide pasakojo J. Auzinšas.

Pažengęs vėžys sukelia šlapinimosi sutrikimus, skausmą ir kojų tinimą

Nacionalinio vėžio instituto Onkourologijos skyriaus vedėjas dr. Albertas Ulys priminė, jog ankstyvose prostatos vėžio stadijose simptomų dažniausiai nebūna, jie atsiranda tik trečioje, ketvirtoje stadijoje.

Albertas Ulys

„Pandemijos metu pastebėjome, kad padaugėjo tų pacientų, kurie kreipiasi dėl ryškių simptomų. Tai šlapinimosi sutrikimai, skausmas tarpvietėje, kauluose, kojų tinimas. Tokie simptomai paprastai rodo, kad vėžys išplitęs iš prostatos ir plinta į kitus organus“, – sakė dr. A. Ulys.

Visgi, pasak gydytojo, turime pasidžiaugti, kad prostatos vėžio gydymas yra smarkiai pažengęs į priekį, atsiranda nauji vaistai, kurie, net ir nustačius 4 stadiją, leidžia išgyventi 10 metų, o gyvenimo kokybė gerėja.

Dr. A. Ulio teigimu, prostatos vėžio išgyvenamumo prognozės yra, ko gero, pačios geriausios, lyginant su kitomis onkologinėmis ligomis. Štai 5 metų išgyvenamumas yra beveik 100 proc., net ir nustačius labai pažengusį vėžį.

„Bet linkėčiau ligą nustatyti kuo anksčiau, tada gydymas ženkliai paprastesnis“, – kalbėjo pašnekovas.

Jo teigimu, nustatyti ligą anksčiau gali padėti keli dalykai. Visų pirma, reikia paklausti, ar tėtis nesirgo prostatos vėžiu, o mama kiaušidžių ar krūties vėžiu. Pastebėta, kad šie vėžiai turi tokį pat paveldimą geną, tad ir vyras turi didesnę riziką susirgti prostatos vėžiu. Tokiems žmonėms dėl galimos ligos reikėtų susirūpinti kuo anksčiau ir galbūt net apsilankyti pas genetiką.

Didžiausią riziką kelia amžius – kuo žmogus vyresnis, tuo didesnė rizika susirgti. Gali būti ir taip, kad 80-metis jau turi šį vėžį, bet jis kliniškai nereikšmingas ir sveikatai pavojaus nekelia.

Pasak gydytojo, nėra nustatyta vienos aiškios priežasties, dėl ko atsiranda prostatos vėžys. Tačiau žinoma, kad riziką taip pat kelia ir antsvoris, metaboliniai sutrikimai.

„Yra ir tokių atvejų, kai PSA tyrimas net ir vėžio metu beveik nieko nerodo. Tačiau svarbu, kad profilaktiniai tyrimai būtų ne vienkartiniai, o kartojami. Tada žymiai lengviau atpažinti ligą. Prostatos vėžio prevencija tokia pati, kaip ir daugumos onkologinių ligų – sveika mityba, fizinis aktyvumas ir profilaktiniai tyrimai. Užtenka ateiti pas šeimos gydytoją, kuris paskirs tyrimus“, – salė dr. A. Ulys.

Pasitikrinti nuo 50 metų galima nemokamai

Naujausiais 2015 m. Vėžio registro duomenimis Lietuvoje buvo nustatyta beveik 3 tūkst naujų prostatos vėžio atvejų ir tai, pasak NVI vadovės prof. Sonatos Jarmalaitės, sudarė trečdalį visų vyrams diagnozuojamų onkologinių susirgimų. 2015 m. nuo šio vėžio mirė virš 500 vyrų ir tai antra pagal dažnumą vyrų mirties priežastis.

Pasaulyje kasmet nustatoma 1,3 mln. naujų prostatos vėžio atvejų, trečdalis sergančiųjų miršta.

Pasitikrinti prostatos vėžio riziką nėra sudėtinga, tereikia reguliariai atlikti specifinio antigeno PSA tyrimus.

Prostatos vėžys

Jie nemokamai šeimos gydytojo skiriami 50–69 metų amžiaus vyrams. Jei šeimoje prostatos vėžiu sirgo tėvas, brolis – nuo 45 metų. Šį tyrimą galima atlikti nemokamai kartą per 2 metus.

Pagalbos onkologiniams ligoniams asociacija (POLA) pastebi, kad sergančiųjų prostatos vėžiu amžius jaunėja. Ankstyvojoje stadijoje ši liga neturi specifinių požymių. Bet būtent diagnozavus ankstyvos stadijos vėžį gydymas ir yra efektyviausias. Pasaulinė sveikatos organizacija (PSO) rekomenduoja, kad PSA tyrimą atliktų kiekvienas, 45 metų sulaukęs vyras, o sulaukęs 50 metų – 2 kartus per metus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (36)