Anksčiau regėjimu nesiskundusi, veikli 75–erių matematikos ir geografijos mokytoja D. Gudelienė, mokykloje įsteigusi kraštotyros – Kietaviškių apylinkių ir praeities tyrinėjimų – muziejų, o šių metų gegužės mėnesį gavusi ordino „Už nuopelnus Lietuvai“ medalį, vieną dieną suprato, kad darosi sudėtinga imtis buities darbų, rašoma pranešime žiniasklaidai.

„Senokai nešiojau akinius, pati save baru, nes šiuo klausimu apsileidau – kai imdavau prasčiau matyti, akinius keisdavau stipresniais, tačiau nesikreipiau pagalbos“, – prisimena moteris.

Paskutinį kartą apsilankius pas gydytoją, jai buvo išrašyti dveji akiniai – vieni įprastam naudojimui, o kiti – jeigu matymas suprastėtų.

„Vasarą dar dirbau matematikos metodininke Nacionalinėje švietimo agentūroje, labai daug skaičiau ir rašiau. Pastebėjau, kad jau nebematau su įprastais akiniais. Žiūrint ir iš arti, ir į tolį nebegelbėjo ir tie stipresnieji. Baiminantis, kad rega suprastės galutinai, teko atsisakyti projektų“, – prisimena D. Gudelienė.

Pirmieji kataraktos simptomai

Jaudindamasi dėl sveikatos, D. Gudelienė prisiruošė apsilankyti pas specialistus.

„Dabar esant karantinui padėtis ne iš gerųjų, registruotis į polikliniką ir laukti eilėse laba sudėtinga, todėl apsisprendžiau kreiptis į privačią kliniką, kurioje lankėsi ir mano anūkas bei sesers vaikai. Ten man patvirtino kataraktos diagnozę“, – sako D. Gudelienė.

Anot Akių klinikos „Lirema“ akių ligų gydytojo mikrochirurgo Arūno Miliausko, katarakta yra itin dažna vyresniųjų žmonių liga, prasidedanti visiškai nepastebimai.

Arūnas Miliauskas

„Pradinės stadijos katarakta nekelia didelio diskomforto. Matymas tik šiek tiek apsiblausia – tampa lyg pro rūką, o spalvos pablukusios – iš pradžių gali pasirodyti, kad tiesiog reikia naujų akinių“, – teigia gydytojas.

Atvykus į kliniką, gydytojai atlieka išsamius regos tyrimus, patvirtina diagnozę ir pritaiko tinkamiausias regos korekcijos priemones.

„Po išsamių tyrimų, aptarus visą reikiamą informaciją apie lęšius, man leido rinktis iš kelių variantų. Pasirinkau geresnę regos kokybę užtikrinantį ir antrinės kataraktos radimosi tikimybę sumažinantį lęšį“, – džiaugiasi D. Gudelienė.

Operacija itin greita ir saugi

„Pacientai, nesusidūrę su kataraktos operacija, prieš procedūrą jaudinasi, o antrosios akies operuoti atvyksta jau atsipalaidavę, nes žino, kad operacija yra visiškai beskausmė, o matymas pagerėja iškart po jos“, – patirtimi dalijasi A. Miliauskas.

„Kadangi jaučiausi priėjusi liepto galą, kilo diskomfortas atliekant ir eilinius buities darbus, net ir pirmosios operacijos dieną buvau rami. Ypatinga tvarka klinikoje, priėmimas tiksliu laiku, aiškūs reikalavimai tik patvirtino pasirinkus teisingai“, – prisimena D. Gudelienė.

Katarakta.

Anot mikrochirurgo A. Miliausko, operacija trunka apie 15 min., prieš ją ir po jos pacientui yra duodami nurodymai, kaip šis turėtų elgtis, kad būtų pasiektas geriausias rezultatas.

„Operacijos metu man taip pat viską labai aiškiai nurodė – atsisėskite, atsigulkite, padėkite galvą, tada, sako: sėskitės. Galvoju, o kur ta operacija?“, – juokauja pacientė.

Rezultatas pranoko lūkesčius

Anot D. Gudelienės, parvykusi namo, nejautė jokio diskomforto, viskas buvo labai paprasta.

„Po operacijos jaučiausi puikiai. Vietoje galima gauti ir vaistų, man net nereikėjo ieškoti vaistinės. Kitą dieną sulaukiau specialistų skambučio dėl savijautos, taip pat pagal nurodymus lašinau paskirtus lašus. Pirmoji operacija praėjo taip greitai ir gerai, kad jau po savaitės buvau pasiryžusi operuotis antrąją akį“, – tikina D. Gudelienė.

Po operacijos pacientė beveik iškart vėl pradėjo dėl kataraktos pamirštus projektus – dabar veda pamokas moksleiviams nuotoliniu būdu.

„Abejomis akimis matau vienetu, t.y. puikiai – žinokite, nepaprastas jausmas. Dabar žiūriu į keturis savo vaikus ir sakau, kokie gražūs jūsų drabužiai. Sako, mama, o ką tu prieš tai matei? Sakau, vis pasakojate, kad nusipirkote naują rūbą, o man tokie lyg jau apšiurę, išblukę. Dabar pasaulis šviečia ryškiausiomis spalvomis“, – apbendrina D. Gudelienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)