Dabar E. Žakaris atviras: nors anksčiau gana skeptiškai vertino koronavirusą ir manė, kad jis nėra labai baisus, dabar patyrė tai, ko nelinkėtų niekam.

„Neįsivaizdavau gyvenime, kad gali būti tokių baisių dalykų“, – teigė E. Žakaris, sutikęs portalui Delfi papasakoti, ką reiškia sirgti koronavirusu.

Viruso nevertino labai

E. Žakaris prisipažino, dar neseniai į koronavirusą nežiūrėjo labai rimtai

„Tikėjau, kad toks yra, bet per daug nebuvau iš tų, kur puolė labai saugotis. Per pirmąją bangą labai burbėjau ant tų visų kaukių. Antrąją bangą jau leido lauke be kaukių vaikščioti. Aišku, mes su žmona tikrai nelįsdavome į jokias grūstis, renginiuose stengiamės nebūti, bet turėjau skepticizmo, kad ta liga – nieko baisaus: pagersi vaistų ir praeis. Dabar linkiu visiems neužsiiminėti niekais, o saugoti save ir artimuosius“, – kalbėjo politikas.

Edvardas ŽAKARIS

Kai apie ligą parašė savo socialinio tinklo „Facebook“ paskyroje, E. Žakaris sulaukė ir netikinčių, kad koronavirusas apskritai egzistuoja, komentarų.

„Žmonės nori tikėti tuo, ko nori, ko nėra. Kas baisiausia, tokie žmonės, nesisaugantys, o tik šnekantys, gali būti vieni iš tų, kurie tą užkratą ir nešioja. Tikrai niekam tokios ligos nelinkiu. Tegul džiaugiasi, kad niekas iš artimų su tokiais dalykais nesusidūrė. Nes susirgus labai viskas apsivers“, – pastebėjo pašnekovas.

Dusinantys kosulio priepuoliai

E. Žakaris koronavirusu užsikrėtė drauge su savo žmona. Pirmieji ligos simptomai, kurie jam pasireiškė spalio 17 ar 18 dieną (tiksliai neprisimena, kurią), neatrodė labai grėsmingi.

„Ryjant pradėjo skaudėti gerklę – vos ne kaip prie anginos, bet man čia naujiena. Lyg truputėlį pradėjo šaltis krėsti. Pasiskambinau šeimos gydytojai. Ji pasiūlė bandyti pagerti antibiotikus, bet pajutau, kad vis tiek nieko gero, tad 20 dieną gydytoja liepė atvykti į Karščiavimo kliniką. Paėmė abiem su žmona mėginius.

Tą patį vakarą paskambino ir pasakė, kad abu sergame. Žmonai dar lyg paprasčiau, bet mano kai kurie tyrimai nepatiko gydytojai – buvo labai smarkiai sumažėję trombocitų, rodė didelį uždegimą. Todėl gydytoja pareikalavo, kad važiuočiau į ligoninę. Ten atsidūriau kitą dieną“, – pasakojo politikas.

E. Žakariui sukilo labai didelė temperatūra – iki 40 laipsnių, kurios nepavykdavo niekaip numušti ir pradėjo kamuoti siaubingi kosulio priepuoliai.

„Kai kosulio priepuoliai užeidavo, buvo baisu: negali nei įkvėpti, nei iškvėpti. Neperdedant, tokiu momentu jau praktiškai atsisveikini su šituo pasauliu. Atrodo, dar kažkiek sekundžių ir viskas – nebereikės nieko“, – kalbėjo E. Žakaris.

Tyrimai parodė, kad vyrui – abiejų plaučių uždegimas. Anot medikų, tai – viena sunkesnių šios ligos formų.

Paguldė į reanimaciją

Respublikinės Šiaulių ligoninės medikai pradėjo intensyvų politiko gydymą – 4 kartus per parą duodavo antibiotikus, kuriuos keliskart kaitaliojo, statė lašines, į pilvą leido vaistus, kad nesusidarytų trombai.

Pagaliau dėl ypač sunkios būklės E. Žakarį nuspręsta perkelti į Intensyvios terapijos ir reanimacijos skyrių. Kadangi vyrui pasidarė sunku kvėpuoti, uždėjo deguonies kaukę.

„Deguonies kaukė nuėmė tą baisų dusimą per kosulio priepuolius. Pagaliau nusimušė temperatūra.

Kas antrą dieną ėmė ir vis žiūrėjo kraują, kaitaliojo antibiotikus. Matyt, pradžioje ne visi tiko. Paskui pajutau, kad gerėja. Apie valgį, aišku, net pagalvoti negalėjau. Jeigu kokį kąsnį suvalgydavai, tai viskas.

Kojos irgi nustojo laikyti. Iki tualeto nueidavai ir tai į sienas įsikibęs, einant iš karto uždūsti, negali giliai įkvėpti – toks kvėpavimas paviršinis“, – prisiminė E. Žakaris.

E. Žakaris džiaugėsi, kad ligoninės personalas jam buvo labai rūpestingas: „Kai man pasidarė problema iki tualeto nueiti, padarė prijungimą prie kaukės su ilga jungtimi. Kitaip būdavo, kad nueini į tualetą ir vos ne iš karto turi apsisukęs lėkti lauk, nes iš karto dusulys prasidėdavo. Neįsivaizdavau gyvenime, kad gali būti tokių baisių dalykų“.

Ligoninėje gulėjo 12 parų

Po 12 ligoninėje praleistų parų gydytojai nusprendė E. Žakarį išrašyti gydytis į namus.

„Paėmė tepinėlį – jis dar teigiamas, bet sakė, kad aplinkai jau esu nepavojingas, o namų aplinkoje sveikti vis tiek bus geriau. Prirašė dar gerti antibiotikus ir paleido.

Davė maksimalų nedarbingumą – iki 23 dienos. Sakė, kad tiek duoda tik sunkiais atvejais.

Tik išrašant iš ligoninės man pasakė, kad gydytojai dėl manęs buvo labai rimtai sunerimę“, – prisiminė politikas.

Kaip minėta, koronavirusu užsikrėtė ir E. Žakario žmona, bet jai pasireiškė gerokai lengvesni simptomai.

„Žmonai simptomai buvo paprastesni: nebuvo temperatūros, kosėjimo. Bet ji, skirtingai nuo manęs, prarado skonį ir kvapą. Aš nepraradau – iki paskutinės minutės visą laiką jutau“, – kalbėjo pašnekovas.

E. Žakaris yra pavyzdys to, kad koronavirusu suserga ne tik vyresnio amžiaus ar paliegę žmonės. Pats jis iki šiol nesiskundė sveikata, netgi buvo sportiškas – lankė sporto klubą, tad tikrai nesitikėjo, kad liga jam gali smogti taip smarkiai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (306)