Julijos sūnelis jau visiškai pasveiko, o pačiai moteriai be koronaviruso smogė dar ir sinusitas – stipresnis negu įprasta. Tad ir tuo metu, kai kalbėjo su Delfi portalo žurnaliste telefonu, ji nesijautė sveika: turėjo šiek tiek temperatūros ir vartojo gydytojos paskirtus antibiotikus.

Pirmiausia susirgo sūnus

Moteris prisimena, kad pirmiausia simptomai pasireiškė jos vaikui ir spėja, kad ji pati COVID-19 liga užsikrėtė būtent nuo sūnaus.

Kur ir kokiomis aplinkybėmis vaikas galėjo užsikrėsti koronavirusu, Julija nežino. Tuo metu, kai susirgo, Lietuvoje nebuvo jokių apribojimų ir sūnus bendravo su daugybe žmonių: tiek kitų vaikų, tiek suaugusiųjų.

„Pirmiausia sukilo temperatūra iki 39, netgi daugiau. Skonį ir kvapą visą laiką jutome, bet per plaučius ši liga, žinokite, duoda žiauriai. Skausmas ir jausmas toks pat, kaip sergant plaučių uždegimu: sunku įkvėpti, sunku iškvėpti. Tas virusas plaučius apėmė iš karto“, – kalbėjo Julija.

Jos vaikas taip pat pradėjo skųstis, kad skauda krūtinę.

Moteris patikino, simptomai tikrai nebuvo panašūs į paprasto gripo: „Tegul nefantazuoja tie, kurie sako, kad koronavirusas yra toks pat, kaip paprastas gripas. Tikrai ne. Simptomai buvo gerokai stipresni. Aš turiu chronišką sinusitą. Koronavirusas, matyt, man iš karto suaktyvino ir jį. Dar ir dabar nuo sinusito sveikstu, su temperatūra vaikštau jau ketvirta savaitė“, – kalbėjo moteris, pasidžiaugusi, kad bent jau vaikui liga praėjo.

Testo atlikimas – baisi procedūra

Kai pasireiškė koronaviruso simptomai, Julija paskambino savo šeimos gydytojai. Šioji iškart įtarė, kad Julija su vaiku bus užsikrėtę koronavirusu, tad atsiuntė medikus į namus, kurie greitąja nuvežė abu į mobilų punktą paimti tyrimų.

Koronavirusas Lietuvoje.

Mėginių paėmimas iš nosiaryklės, kaip prisiminė Julija, buvo labai nemaloni procedūra, ypač vaikui. Nė už ką nenorėtų tokios pakartoti.

„Kai mažiukams daro tą testą, yra kažkas baisaus. Labai bijojau dėl savo sūnaus: jis ir taip pas mane toks jautruolis“, – sakė Julija.

Tyrimų atsakymai buvo atsiųsti SMS žinute. Abiems – teigiami.

Julijos tai nenustebino. Ir pati įtarė, kad galėjo būti užsikrėtusi koronavirusu. Puikiai žinojo apie šią ligą. Ja sirgo ir keturių asmenų pažįstamų šeima Klaipėdoje. Šeimos galva – 42 metų vyras – ir sūnus netgi gulėjo reanimacijoje. Vyrui liga pažeidė širdies raumenį. Pati Julija taip pat pajuto: liga smarkiai kerta per širdį. Ją apima dideli skausmai.

Maistą palikdavo ant palangės

]Julija su sūnumi irgi vos neatsidūrė reanimacijoje, bet vėliau nuspręsta jiedviems net leisti gydytis namuose.

„Kadangi gyvename tik dviese su vaiku nuosavame name, o aš dar ir dirbu iš namų, galėjome gydytis ne ligoninėje. Mes turėjom žmogų, kuris priveždavo mums maistą, vaistus – viską, ko reikėdavo, ir palikdavo ant palangės, o mes pasiimdavome“, – prisiminė moteris.

Koronavirusas Lietuvoje.

Žinoma, jokio specifinio koronaviruso gydymo nėra. Gydomi tik simptomai.

„Gydymo specifinio nėra. Tiesiog gėrėme arbatas, jeigu pakildavo aukšta temperatūra – vaistus jai numušti. Taip pat stiprinome imunitetą.

Kai kurie žmonės, užsikrėtę koronavirusu, kiek žinau, viduriuoja. Jiems tenka gerti vaistus viduriavimui reguliuoti ir mineralus atstatinėti“, – kalbėjo Julija.

Paklausta, kas, jos nuomone, galėjo lemti sunkesnę ligos eigą, Julija mąstė, kad gal dėl to kaltas pasilpęs imunitetas: vasarą abu su sūnumi sirgo kažkuo panašiu į rotavirusą.

Per savaitę – pusantro kilogramo druskos

Nors, kaip minėta, nei Julijai, nei jos vaikui nedingo skonis ar uoslė, ji turi pažįstamų, kuriems pastarasis simptomas pasireiškė.

„Žinau porą, kuriai, susirgus koronavirusu, dingo ir uoslė, ir skonis. Jie iš pradžių nesuvokė, kas vyksta. Kadangi visiškai nejuto maisto skonio, per savaitę suvalgė pusantro kilogramo druskos, kuria bandė maistą paskaninti“, – pasakojo pašnekovė.

Po prisipažinimo sulaukė puolimo

Kai Julija apie savo ir sūnaus ligą paskelbė socialiniame tinkle „Facebook“, sulaukė ne tik užuojautos, bet ir milžiniško puolimo, daugiausia iš jai nepažįstamų žmonių. Moteris buvo kaltinama, kad ligą išsigalvoja ir joks koronavirusas neegzistuoja.

Koronavirusas Lietuvoje.

Žmonių reakcija Juliją kiek nustebino ir tokio puolimo ji nesitikėjo.

„Gal žmonės nežino, nėra patys su tuo susidūrę? Nors jau tiek daug yra atvejų ir jau daug kas turėtų turėti aplinkoje savo žmonių, kurie buvo užsikrėtę. Bet juk ne visi jaučia simptomus“, – sakė Julija.

Moteris su nerimu stebi prastėjančią sergamumo situaciją Lietuvoje. Jai ypač baisu, kad šis virusas nepaliestų daug vyresnio amžiaus žmonių, kuriems koronavirusas kerta skaudžiausiai, o kartais susidūrimas su juo būna net ir mirtinas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (422)