Skausmas – kebli tema. Dažnai šis pojūtis yra laikomas subjektyviu, priklausančiu nuo konkretaus žmogaus skausmo slenksčio, informuoja independent.co.uk. Kita vertus, nors darantis tatuiruotę ar gimdant patiriamo skausmo stiprumas gali būti ginčytinas, yra tam tikrų negalavimų ar ligų, kurios neabejotinai sukelia didžiules kančias.

Remiantis Jungtinės Karalystės Nacionaline sveikatos tarnyba, yra 20 sveikatos sutrikimų, kurių sukeliamas skausmas „toks nepakeliamas“, kad galite nebepajėgti atlikti kasdienių darbų. Kai kurie didžiulio skausmo šaltiniai yra gerai žinomi, pavyzdžiui, lūžę kaulai ir inkstų akmenys, tačiau yra ir retesnių negalavimų, tokių kaip podagra arba trišakio nervo neuralgija.

Kaip vieną iš stipriausių skausmų Nacionalinė sveikatos tarnyba įvardija ir sukeliamą peties kontraktūros – peties sąnarys pasidaro toks nelankstus ir standus, kad beveik neįmanoma pakelti rankos. Negydoma liga gali tęstis kelerius metus.

Į sąrašą taip pat patenka endometriozė, sekinanti ginekologinė liga, kurios metu į gimdos gleivinę panašaus audinio atsiranda už gimdos ribų. Norint diagnozuoti vieną iš 10 moterų visame pasaulyje kamuojančią endometriozę, vidutiniškai prireikia septynerių su puse metų. Šiuo laikotarpiu moteris gali jausti skausmą įvairiose kūno vietose, taip pat dubenyje, gali skaudėti menstruacijų ciklo metu ir mylintis.

Endometriozė

Nacionalinės sveikatos tarnybos skausmingiausių sveikatos sutrikimų 20-tuke atsirado ir artritas, apendicitas bei migrena.

Visas sąrašas atrodo taip (negalavimai nėra surikiuoti pagal sukeliamo skausmo stiprumą):

juostinė pūslelinė;
klasterinis galvos skausmas;
peties kontraktūra;
lūžę kaulai;
kompleksinis vietinio skausmo sindromas;
infarktas;
pasislinkęs slankstelis;
pjautuvinių ląstelių liga;
artritas;
migrena;
išialgija;
inkstų akmenys;
apendicitas;
trišakio nervo neuralgija;
ūminis pankreatitas;
podagra;
endometriozė;
skrandžio opa;
fibromialgija;
skausmas po operacijos.

Ohajo valstijos Deitono mieste šeimos gydytoju dirbantis dr. Gary LeRoy „The Independent“ sakė: „Visi sąraše nurodyti negalavimai yra skausmingi. Su jais dažnai susiduriame sveikatos priežiūros srityje.“

Nugara

Visgi jis pridėtų dar du sveikatos sutrikimus: nugaros skausmą, „dažniausiai pasitaikantį nusiskundimą pirminės sveikatos priežiūros praktikoje“, ir „dantų skausmą“. „Lėtinis apatinės nugaros dalies skausmas anksčiau ar vėliau paveikia 80 proc. gyventojų dėl įprastų kasdienių veiksmų, tokių kaip lenkimasis, kūprinimasis, stūmimas ir tempimas“, – teigė dr. G. LeRoy.

Neretai ignoruojamas dantų skausmas taip pat gali būti labai stiprus, tvirtino dr. G. LeRoy: „Dažnai nekreipiame dėmesio į skausmą aukščiau kaklo, be to, dantų skausmas yra išties labai įprastas.“ Gydytojas sakė, kad dabar „visada atsižvelgia į skausmo burnos ertmėje simptomus“, nes paaiškėjo, kad nemažai burnos, žandikaulio ar ausų skausmu besiskundusių pacientų iš tikrųjų turėjo dantų problemų, pavyzdžiui, pūlinių.

Asociatyvioji nuotr.

Jeigu skausmas „paveikia asmens gebėjimą funkcionuoti visuomenėje“ arba „trukdo dirbti, miegoti ar valgyti“, dr. G. LeRoy rekomenduoja kreiptis į gydytoją, nes ilgai trunkantis skausmas gali pakenkti sveikatai.

Kalbant apie skausmą, siejamą su infarktu, inkstų akmenimis, ūminiu pankreatitu arba apendicitu, ar „didžiausią patirtą galvos skausmą“, dr. G. LeRoy pataria nedelsiant kviesti greitąją medicinos pagalbą, nes šių skausmo rūšių priežastys kelia pavojų gyvybei.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (22)