„Mano vyrui simptomai ryškūs nebuvo. Dėl gydymo būdavo sveikatos pagerėjimai, vienu metu geriau, po to blogiau, bet Virgilijus visada buvo labai optimistiškai nusiteikęs, tikėjo gydytojais, kurie buvo tikrai nuostabūs“, – prisiminė V. Noreikos žmona.

Kaip pasakojo moteris, onkologinė liga operos dainininkui pasireiškė palaipsniui.

„Viskas neįvyko taip staigiai, liga pasireiškė po truputį. Gydymas buvo labai ilgas, tačiau organizmas ne visada sugeba nugalėti šią ligą, – prisiminė L. Bartusevičiūtė-Noreikienė.

Loreta Bartusevičiūtė-Noreikienė

– Virgilijus, išgirdęs diagnozę, tikrai nepuolė į isteriją, jis visą laiką tikėjo, kad viskas bus gerai. Aš, kiek galėjau, tiek jį palaikiau ir širdyje taip pat tikėjau, kad viskas bus gerai. Ilgus metus gydėmės, koncertai vis tiek vyko, balsas skambėjo nuostabiai. Ta liga jo nepalaužė“.

V. Noreika, kaip prisimena jo žmona, stengėsi, jog ši liga per daug nepakeistų jo įprasto gyvenimo ritmo.

Dabar moteris kreipiasi į visus vyrus ir ragina: eikite tikrintis.

„Reikia, kad ir jaunesni vyrai eitų tikrintis, nepraleistų prevencinių programų ir iškart kreiptųsi į gydytojus, kai tik pasireiškia simptomai. Juk kuo anksčiau bus diagnozuota liga, tuo bus geriau. Dabar medicina tikrai pažengusi į priekį. Manyčiau, kad reikia nepamiršti savęs, priminti savo mylimiems vyrams, kad nepamirštų tikrintis. Ir labai svarbu tikėti, žvelgti optimistiškai, kad viskas bus gerai“, – sakė L. Bartusevičiūtė-Noreikienė.

Virgilijus Noreika

Taip pat baleto pedagogė kreipėsi ir į moteris, sakydama, kad paskatintų savo vyrus nepamiršti prižiūrėti sveikatą.

„Gerai, kai tėvelis, vyras yra šalia, tačiau kartais ateina diena, kuri išskiria. Mielos moterys, žmonos, rūpinkitės savo brangiausiais, raginkite vyrus paisyti savo sveikatos, kreiptis į gydytojus, kurie savo pacientams atiduoda labai daug jėgų, todėl lenkiu prieš juos galvą“, – sakė L. Bartusevičiūtė-Noreikienė.

Ankstyva stadija simptomų neturi

Priešinės liaukos (prostatos) vėžys yra dažniausia vyrų onkologinė liga Lietuvoje. Iš visų Europos sąjungos šalių, dažniausiai ja sergama taip pat Lietuvoje. Kaip sakė Santaros klinikų urologijos centro direktorius doc. Arūnas Želvys, labai dažnai ankstyvos stadijos prostatos vėžio vyrai nė nejaučia, todėl itin svarbu tikrintis ir profilaktiškai.

„Vis sakome, kad skubėkite pasitikrinti ir nedelskite, kai jaučiate simptomus, bet iš tiesų reikėtų kreiptis daug anksčiau nei pajutus pirmuosius simptomus. Yra valstybės apmokama profilaktinė prostatos vėžio patikros programa, kuri nieko nekainuoja. Ir vis dėlto vis tiek ne visi vyrai ateina pasitikrinti, ir ne visi ankstyvoje stadijoje nustato šią ligą. Todėl dar kartą raginame visus eiti tikrintis į profilaktines programas, kai žmogus dar nieko nejaučia ir jam galima padėti“, – sakė docentas.

Arūnas Želvys

Vyrui jau jaučiant simptomus, neretai būna nustatoma pažengusi ligos forma.

„Dažniausias šios ligos simptomas, kurį vyrai pajaučia, tai šlapinimosi sutrikimai. Galima ir žmonas išgirsti sakant, kad vyras labai dažnai eina naktį į tualetą šlapintis. Tokiu atveju jau tikrai reikia skubėti pas gydytoją pasitikrinti prostatą. Vis dėlto nereikia iškart nusiteikti, kad tai – būtinai vėžys. Yra įvairių prostatos sutrikimų – tai gali būti uždegimo, didėjančios prostatos požymis. Prostatos vėžys sudaro mažą procentą“, – kalbėjo doc. A. Želvys.

Tyrimas – nemokamas ir neskausmingas

Kaip sako gydytojas, prostatos vėžio gydymo rezultatai dažnai priklauso nuo to, kada buvo kreiptasi – kuo anksčiau, tuo lengviau liga išgydoma. O profilaktinio tyrimo, pasak docento, bijoti tikrai nereikėtų – tai paprastas kraujo tyrimas, kuris yra neskausmingas ir nemokamas.

„Gydymo metodai jau nustačius ligą yra patys įvairiausi. Jie priklauso nuo ligos išplitimo, taip pat ir vietos – kurioje protatos vietoje yra vėžys. Vis dėlto galime pasidžiaugti, kad šiuo metu Lietuvoje yra naudojami visi pagrindiniai metodai, kurie yra naudojami pasaulyje, – pasakojo doc. A. Želvys.

– Gydymas žengia į priekį ir pacientas vis mažiau jaučia ligą, greičiau išvyksta namo, neretai kasdienė veikla yra neapsunkinama, rečiau atitrūkstama nuo šeimos, artimųjų. Ir negalėčiau pasakyti, kad šiuo atžvilgiu kuo nors trūksta Lietuvoje“.

Valstybė profilaktinę prostatos vėžio patikrą finansuoja nuo 50 metų. Tačiau, jei šeimoje buvo šios ligos atvejų, pasak gydytojo, vyrai turėtų susirūpinti ir ankstesniame amžiuje. Tokiais atvejais verta pradėti tikrintis ir nuo 40-ies metų.

Kaip dažnai dėl šios ligos reikia tikrintis profilaktiškai, priklauso nuo rizikos. Jei ji nedidelė, užtenka tikrintis ir kas antrus metus.

Laikinai einanti Nacionalinio vėžio instituto direktoriaus pareigas profesorė Sonata Jarmalaitė sakė, jog per metus Lietuvoje nustatoma apie 2500 naujų prostatos vėžio atvejų, o miršta maždaug 500 žmonių.

Sonata Jarmalaitė

„Statistika tikrai galėtų būti ir geresnė. Dalis vyrų tikrai nelinkę eiti pas gydytojus tikrintis ir neretai pirmą kartą ateina tada, kai sveikata jau būna kritinės būklės. Ir tai tikrai labai liūdina. Dėl to džiaugiamės, kad yra profilaktinė patikra ir jaunoji karta jau po truputį pradeda priprasti prie tos minties, kad pasitikrinti būtina. Deja, bet per karantiną profilaktinės programos neveikė, tačiau dabar jos vėl bus atnaujintos. Vasaros pabaigoje norinčiųjų pasitikrinti turėtų būti tikrai daug. Bet, svarbiausia, stebėti save ir, jei tik jaučiamės blogai, kreiptis į gydytoją ir tikrintis“, – sakė profesorė.

Prostatos vėžio simptomai, kuriuos pajutus reikia nedelsiant kreiptis į gydytoją:

- Dažnai reikia šlapintis, ypač naktį;
- Sunku pradėti ar sustabdyti šlapimo srautą;
- Silpna ar lėta šlapimo srovė;
- Šlapime yra kraujo ar spermos;
- Skausmas apatinėje nugaros dalyje, klubuose ar po šonkauliais.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (129)