Nors Lietuvoje dar nuo 2004-ųjų yra vykdoma gimdos kaklelio vėžio prevencija, tarp Europos šalių mūsų šalis „lyderiauja“ tiek sergamumo, tiek mirtingumo nuo gimdos kaklelio vėžio kategorijose. Gimdos kaklelio vėžio profilaktikos savaitės renginiais, laidomis, straipsniais internete, norima atkreipti dėmesį į vis dar didelį sergamumą šia liga, dar kartą garsiai pakalbėti apie problemos aktualumą ir jos sprendimo būdus.

Gimdos kaklelio vėžiu susergama ne iš karto. Liga išsivysto ilgainiui (maždaug per 12-20 metų), negydant ikivėžinių gimdos kaklelio susirgimų. Reguliari profilaktinė patikra atlieka didžiulį vaidmenį gimdos kaklelio vėžio prevencijoje, o laiku nustatyta diagnozė užtikrina sėkmingą ankstyvos gimdos kaklelio vėžio stadijos gydymą. Apie šią klastingą ligą ir jos prevenciją pasakoja medicinos centro „Northway“ Klaipėdoje gydytoja akušerė-ginekologė Viktorija Ežerskienė.

Koks yra gimdos kaklelio vėžio paplitimas ir kokia šios ligos statistika Lietuvoje?

Lietuvoje kasmet nustatoma apie 450 šios pavojingos ligos atvejų, daugiau nei 200 moterų kasmet nuo šios ligos miršta. Kitaip tariant, kas savaitę dėl gimdos kaklelio vėžio Lietuvoje vidutiniškai netenkama 5 moterų: mamų, nespėjusių užauginti savo vaikų, mylimų moterų, sesių, draugių...

Gimdos kaklelio vėžys

Labiausiai liūdina tai, jog yra daug klastingų ligų, kurios net neturi patikros metodų, tuo tarpu gimdos kaklelio vėžio ikivėžinės būklės ir pats vėžys gana paprastai diagnozuojamas, pats organas yra nesunkiai matomas. Tačiau, nepaisant to Lietuva pagal sergamumo ir mirštamumo nuo gimdos kaklelio vėžio rodiklius yra antroje vietoje Europoje.

Kodėl gimdos kaklelio vėžys vadinamas klastinga liga? Kokie ligos simptomai?

Ankstyvos stadijos gimdos kaklelio vėžys dažniausiai nesukelia jokių simptomų, tad moteris ilgai net neįtaria serganti sunkia lėtine liga. Tik ligai progresuojant atsiranda kraujavimai lytinių santykių metu, nemalonaus kvapo išskyros, skausmai dubenyje inkstų srityje. Tačiau anksti nustatyti ligą galima profilaktinio tikrinimo metu. Kuo anksčiau liga diagnozuojama, tuo efektyviau ji gydoma, išgyvenamumo rodikliai geresni.

Nedelsti ir apsilankyti pas ginekologą reikia pastebėjus kraują po lytinių santykių, esant kraujavimams tarp menstruacijų, jau menopauzėje esančioms moterims atsiradus bet kokio tipo kraujavimui iš genitalijų.

Savo praktikoje turiu keletą atvejų, kuomet moterys atvyko konsultacijai, nes nebeapsikentė skindančio nemalonaus kvapo ir pačios užsičiuopė darinį. Tokiais momentais išties nusvyra rankos. Moterys turėtų būti sąmoningesnės ir laiku tikrintis sveikatą. Net geriausi gydytojai ir pažangiausios medicinos technologijos nepadės išvengti ligų ir sėkmingai jų gydyti, jeigu nesirūpinsime savo sveikata pačios.

Kaip diagnozuojamas gimdos kaklelio vėžys?

Profilaktinio patikrinimo metu šepetėliu paimamas gimdos kaklelio citologinis tyrimas ir gavus jo rezultatus, esant pakitimams, gydytojas gali nuspręsti atlikti kitus diagnostinius tyrimus, kurie leidžia objektyviai patvirtinti arba paneigti ligos diagnozę. Tai neskausmingas ir vos kelias minutes trunkantis tyrimas, padedantis anksti diagnozuoti sveikatos sutrikimus ir laiku skirti efektyvų gydymą.

Kas sukelia gimdos kaklelio vėžį?

2008 metais į šį klausimą atsakė vokiečių mokslininkas, virusologas Haroldas zur Hausenas, nustatęs, jog pagrindinis gimdos kaklelio vėžio sukėlėjas yra žmogaus papilomos virusas (ŽPV). Už šį nepaprastai svarbų atradimą mokslininkas buvo apdovanotas Nobelio premija, o pasauliui tai buvo revoliucinė pradžia gimdos kaklelio vėžio profilaktikoje. Juo remiantis buvo sukurtos vakcinos nuo ŽPV, kurios yra lengvai prieinamos ir Lietuvoje, o nuo 2016 m. Lietuvoje valstybės lėšomis nuo ŽPV yra skiepijamos 11-os metų mergaitės. Toks palyginti ankstyvas amžius pasirinktas, nes nustatyta, kad didžiausias efektyvumas yra pasiekiamas, kai skiepijamos dar lytinių santykių ir kontakto su ŽPV neturėjusios mergaitės. Kalbant apie siekį užkirsti kelią šiai ligai, daugelio manymu, būtų tikslinga valstybės lėšomis skiepyti ir panašaus amžiaus berniukus, nes jie taps vyrais ir ateityje bus ŽPV nešiotojai. Deja, berniukų skiepijimas Lietuvoje bent jau kol kas yra mokamas.

Kas didina gimdos kaklelio vėžio riziką?

Gimdos kaklelio vėžio rizika didėja daugėjant lytinių partnerių skaičiui, taip pat kai lytiniai santykiai pradedami labai jauname amžiuje. Moterims, kurioms niekada nebuvo atliktas onkocitologinis tyrimas rizika susirgti gimdos kaklelio vėžiu padidėja kelis kartus, lyginant su tomis moterimis, kurioms bent kartą šis tyrimas buvo atliktas. Intensyviai rūkančios moterys taip pat turi kelis kartus didesnę riziką susirgti gimdos kaklelio vėžiu.

Kaip gydomas gimdos kaklelio vėžys ir ar jis pagydomas?

Gimdos kaklelio vėžio gydymas priklauso nuo ligos stadijos. Ankstyvosiose stadijose dažniausiai taikomas chirurginis gydymas. Jei vėžys yra tik pačiame gimdos kaklelio paviršiuje, atliekama nedidelės apimties operacija – konizacija. Jei liga įsiskverbusi į gilesnius kaklelio audinius, bet neišplitusi už jo ribų, atliekama gerokai didesnės apimties radikali operacija.

Esant išplitusiam gimdos kaklelio vėžiui gydyme dalyvauja onkologijos srityje dirbantis ginekologas ir onkologas radioterapeutas, chemoterapeutas, taikoma chemoterapija, spindulinis gydymas.

Ankstyvos stadijos vėžys gali būti visiškai išgydytas. Diagnozavus vėlyvųjų stadijų vėžį, situacija sudėtingesnė. Penkis metus išgyvena apie 88 proc. pacienčių, kurioms nustatyta pirmos, 60 -65 proc. – antros, 40 – 45 proc. – trečios, 18 – 28 proc. ketvirtos stadijos vėžys.

Kaip apsisaugoti nuo gimdos kaklelio vėžio? Kokią svarbiausią žinutę norėtumėte perduoti moterims?

Lietuvoje mes turime visas priemones taikomas visame pasaulyje, kad sumažinti moterų sergamumą gimdos kaklelio vėžiu ir mirtingumą nuo jo, anksti aptikti ikivėžines gimdos kaklelio ligas ar ankstyvą vėžį ir taikyti gydymą. Tam pasitarnauja valstybės lėšomis finansuojama prevencijos programa, pagal kurią moterims nuo 25 iki 60 metų, draustoms privalomuoju sveikatos draudimu, vieną kartą per 3 metus nemokamai atliekamas citologinis gimdos kaklelio tyrimas (PAP testas). Deja, vis dar ne visos moterys tai žino, todėl šio vėžio prevencijoje labai svarbus gydytojų vaidmuo informuojant pacientes apie būtinybę reguliariai išsitirti.

Kita svarbi priemonė, apsauganti moteris nuo žmogaus papilomos viruso infekcijos ir sumažinanti riziką susirgti gimdos kaklelio vėžiu, yra skiepai nuo ŽPV. Pasiskiepijusios mergaitės ir moterys įgyja imunitetą dažniausiai aptinkamoms žmogaus papilomos viruso (ŽPV) atmainoms. Tačiau šie skiepai neapsaugo nuo visų ŽPV tipų, galinčių sukelti gimdos kaklelio vėžį, todėl ir pasiskiepijusi moteris turėtų nepamiršti tikrintis dėl šios ligos, ypač jeigu jau sulaukė 25 metų. Reguliari gimdos kaklelio patikra yra pagrindinė priemonė, siekiant užkirsti kelią šiai klastingai ligai. Tad noriu paraginti visas moteris laiku pasirūpinti savo sveikata.

Svarbiausia žinutė, kurią norėčiau perduoti yra tokia, jog net ir neturinčios jokių skundų moterys bent kartą per metus turėtų apsilankyti pas ginekologą ginekologinių ligų profilaktikai ir ankstyvai diagnostikai. Tokio apsilankymo metu atliekamas profilaktinis ginekologinis patikrinimas, onkocitologinis tyrimas ir ŽPV nustatymo tyrimas ir dauguma ikivėžinių pokyčių nustatomi ir pagydomi nespėjus išsivystyti vėžiui.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (230)