„Turėjau ir aš pacientų, kurie, išgirdę vėžio diagnozę, kategoriškai atsisakė įprastinio gydymo ir atsidavė alternatyviems metodams. Buvo ir tokių, kurie iš Indijos grįžo su metastazavusia liga, ir mūsų galimybės padėti buvo minimalios. Žmogui gydymo per prievartą neįpirši, tad labai svarbu šviesti visuomenę, kad būtų aišku, jog kiekvieno onkologinė liga yra skirtinga, kiekvienam reikalingas ir skirtingas gydymas“, – pasakojo Nacionalinio vėžio instituto (NVI) gydytoja onkologė chemoterapeutė Edita Baltruškevičienė.

Edita Baltruškevičienė

Šiandien Lietuvoje jau prieinami inovatyvūs ir efektyvūs gydymo būdai, chemoterapija derinama su kitomis terapijomis bei kitais gydymo metodais. Visgi daug pacientų vis dar įsitikinę, kad chemoterapija – labai toksiškas gydymas, reikalaujantis be galo daug psichologinių ir fizinių jėgų.

„Negaliu teigti, kad chemoterapija neturi šalutinių reiškinių, tačiau šiandien NVI turime daug įrankių, kaip padėti mūsų skyriaus pacientams – pradedant pykinimą mažinančiais vaistais ar plaukus išsaugoti padedančiais šaldančiais šalmais. Gydant žmogų mums labai svarbi ir jo gyvenimo kokybė“, – kalbėjo ji.

Daugeliui NVI pacientų šiandien skiriamas ambulatorinis gydymas – intraveninis arba medikamentinis – kad pacientas kuo daugiau laiko leistų namie su mylinčiais artimaisiais. Dar daugiau, ir pati chemoterapija yra pasikeitusi.

„Seniau buvo tik vadinama geltona, balta ir raudona chemoterapijos. Onkologijoje dirbu jau seniai ir stebiu, kaip keičiasi vaistų arsenalas. Dažnam vaistai skiriami tablečių forma, kas leidžia gydytis namuose. Be to, atsirado daug naujų vaistų rūšių – taikinių terapija, imunoterapija, biologinė terapija. Todėl pacientams visada patariu neturėti išankstinių nuostatų – gydytojas pagal ligos stadiją ir kitus parametrus kiekvienam pacientui paskiria būtent jam geriausią gydymą ar jų kombinaciją“, - pabrėžė E. Baltruškevičienė.

Apie chemoterapinį gydymą, jo evoliuciją gydytoja E. Baltruškevičienė DELFI skaitytojams ir žiūrovams pasakos jau šį ketvirtadienį laidoje „DELFI diena" rubrikoje „Svečiuose – onkologas“. Apie vitaminų ir fitoterapinių medžiagų vartojimą onkologinės ligos metu kalbės NVI Biomedicininės fizikos laboratorijos jaunesnioji mokslo darbuotoja Dominyka Dapkutė.

Klausimus specialistėms galite užduoti jau dabar žemiau esančioje formoje, o atsakymus išgirsite sausio 23 d. 15 val. laidoje „DELFI diena“.

Jei nematote specialios platformos, klausimą galite parašyti komentaruose arba atsiųsti el. p. sveikata@delfi.lt

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)