Barselonoje vykęs kasmetinis ESMO (European Society for Medical Oncology – Europos medicininės onkologijos draugijos) kongresas – tai tradicinė viso pasaulio gydytojų, mokslininkų, pacientų organizacijų, farmacijos pramonės atstovų susitikimo vieta. Čia pristatomi naujausi onkologijos mokslo pasiekimai, klinikinių tyrimų rezultatai, vyksta diskusijos, kurių pagrindinė tema – kaip užtikrinti kuo geresnį vėžiu sergančių pacientų gydymą bei priežiūrą.

Pristatyti tyrimo rezultatai liudija – sergančios moterys gali gyventi ilgiau

Vienas iš šiemet pristatytų tyrimų, „MONALEESA-3“ suteikė optimizmo moterims po menopauzės, sergančioms lokaliai progresavusiu arba metastazavusiu krūties vėžiu, kuriame yra hormonų receptorių (HR), o žmogaus epidermio augimo faktoriaus 2-ojo tipo receptorių (HER2) rodmuo neigiamas. Šio tipo vėžys diagnozuojamas apie 60 proc. moterų, sergančių pažengusiu krūties vėžiu. Krūties vėžys – dažniausia moterų onkologinė liga, nusinešanti tūkstančius gyvybių. Tad žinios apie teigiamus gydymo rezultatus suteikia viltį ne tik dešimtims tūkstančių moterų, bet ir gausiam būriui jų artimųjų.

„MONALEESA-3“ yra didžiausias tyrimas, skirtas įvertinti CDK4/6 inhibitoriaus ir hormonų terapijos derinį kaip pradinį gydymą moterims po menopauzės. Tyrime dalyvavo 726 moterys. Jo rezultatai parodė, kad dviejų vaistų derinys, kai šalia įprastos hormonų terapijos skiriama ir taikinių terapija CDK4/6 inhibitoriais, pasiekiamas statistiškai reikšmingas išgyvenamumo pagerėjimas ir 28 proc. sumažėja mirties rizika. Po 42 mėnesių kombinuotą gydymą gavusių moterų grupėje išgyveno 58 proc., tarp gydytų standartiškai, tik vienu vaistu – tik 46 proc.

Taikant kombinuotą gydymą pasiekta 33,6 mėnesio išgyvenamumo mediana, palyginti su 19,2 mėnesio placebo grupėje. Be to, visoms pacientėms, kurioms buvo skirtas CDK4/6 inhibitoriaus ir hormonų terapijos derinys, buvo atidėta chemoterapija.

Įvertinant tai, kad per beveik 25 metus penkerių metų išgyvenamumas sergant pažengusiu krūties vėžiu pagerėjo mažiau nei 5 proc., tyrimo „MONALEESA-3“ rezultatai – didelis žingsnis pirmyn.

„Beje, minėtas tyrimas įrodė, kad skirta taikinių terapija CDK4/6 inhibitoriais padeda pasiekti ir bendrąjį išgyvenamumą, ir išgyvenamumą be ligos progresavimo“, – atkreipė dėmesį Alvydas Česas, Klaipėdos universitetinės ligoninės onkologijos chemoterapijos klinikos vadovas, Lietuvos Onkologų chemoterapeutų draugijos pirmininkas.

Duomenys rodo, kad tyrime „MONALEESA-3“ naudotas CDK4/6 inhibitorius skiriasi nuo kitų gebėjimu selektyviau nusitaikyti ir slopinti CDK4 – pagrindinį krūties vėžio progresavimo variklį, ir jį slopinant blokuojamas krūties vėžio ląstelių augimas.

75 pasaulio šalyse naudojamas medikamentas Lietuvoje nekompensuojamas?

„Įsivaizduokite – jūsų pacientė gali išgyventi 2 metus, ir jei tas laikas pailgėja 30 proc., tai jai dar prisideda 8 gyvenimo mėnesiai. Ir tokio gydymo toksiškumas daug mažesnis, tad pacienčių, gavusių šiuos naujus vaistus, savijauta, apskritai – gyvenimo kokybė daug geresnė nei tų, kurioms taikyta chemoterapija. Jos neprarado plaukų, geriau jautėsi, joms buvo patogiau vartoti šiuos vaistus“, – gydymo taikinių terapija CDK4/6 inhibitoriais privalumus vardijo prieš mėnesį Klaipėdoje vykusioje tarptautinėje konferencijoje „Breast preserving treatment“ pranešimą skaitęs onkologijos profesorius Guy H. Jerusalem iš Lježo (Belgija).

Jis atkreipė dėmesį ir į tokio gydymo ekonomines pasekmes – moterys geriau jaučiasi, dalis jų – gali dirbti, joms nereikia slaugos. Taip taupomos socialinės išlaidos.

Šią vasarą vykusioje mokslinėje ASCO (American Society of Clinical Oncology – Amerikos klinikinių onkologų draugijos) konferencijoje – buvo pristatytas tyrimas MONALEESA-7, parodantis, kaip tas pats taikinių terapijos CDK4/6 inhibitoriaus ir hormonų terapijos derinys reikšmingai prailgina gyvenimą moterims iki menopauzės, sergančioms pažengusiu HR+ / HER2- krūties vėžiu. Tyrime taikyta taikinių terapija CDK4/6 inhibitoriais yra patvirtinta naudoti daugiau nei 75 pasaulio šalyse, tarp jų JAV ir Europos Sąjungoje. Lietuvoje šis gydymas kol kas nekompensuojamas, tad pažengusiu krūties vėžiu sergančioms moterims neprieinamas.

Šiuo metu vis dar nėra įmanoma išgydyti pažengusio krūties vėžio. Krūties vėžys yra pagrindinė Europos moterų mirčių nuo vėžio priežastis, 2018 metais nusinešusi daugiau kaip 150 000 gyvybių*.

*Ferlay, J, et al. Global Cancer Observatory: Cancer Today. International Agency for Research on Cancer. https://gco.iarc.fr/today/home

Asociacija Onkologija.lt

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)