V. Markaitytė teigia, kad aromaterapijos receptus, padedančius užkirsti kelią peršalimo ligoms, taiko savo gyvenime jau daugiau nei dešimt metų. „Natūraliais profilaktikos bei gydymo būdais susidomėjau gimus vaikams. Norėjau rasti kuo švelnesnių metodų, kurie ne slopintų ligų simptomus, bet sužadintų organizmo savigydos galias“, – teigia specialistė.

Pajutus pirmuosius peršalimo ligų simptomus, į pagalbą verta pasitelkti inhaliaciją – gydymą garais. Juos prisotinus eteriniais aliejais, garai patenka į kvėpavimo takus ir veiksmingai padeda kovoti su peršalimu. Jei užgulė nosį, į pusę litro šilto vandens įlašinkite 1-5 lašus antivirusinių savybių turinčio eterinio aliejaus: arbatmedžių (pražangialapių mirtenių) ar spindulinių eukaliptų. Galite išbandyti ir mažiau žinomus, tačiau veiksmingus fragonijos ar smilkalinės bosvelijos eterinius aliejus.

Gryninkite aplink save orą

Aromaterapeutė sako, kad žmonės vis dažniau įsigyja ir kišenines inhaliacines lazdeles. „Tokią labai patogu dieną išsitraukti ir pauostyti į ją įlašinto eterinio aliejaus“, – teigia V. Markaitytė. Inhaliacinę lazdelę su antivirusiniu eteriniu aliejumi pasiimkite ir turėkite šalia, kai prastai jaučiatės. Jei tokios lazdelės neturite, kelis lašus mirtų, pipirmėčių, imbierinių citrinžolių ar kito antivirusinį poveikį turinčio eterinio aliejaus užlašinkite tiesiog ant šaliko – išgryninsite aplink save orą bei pažadinsite organizmą kovai su virusais. „Šis būdas ypač gelbės nuo virusų ir bakterijų masinio susibūrimo vietose“, – teigia aromaterapeutė.

Veiksmingos vonios ir vonelės

Jei grįžę po darbo jaučiate nemalonius raumenų ar galvos skausmus bei įtariate, kad kimba liga, nepatingėkite kojų pamirkyti šilto vandens vonelėje arba pagulėti vonioje su minėtais eteriniais aliejais . „Tik prisiminkite, kad eteriniai aliejai netirpsta vandenyje, todėl reikės ir emulsiklio. Eterinį aliejų galite lašinti ant valgomosios druskos, į šaukštą pieno ar medaus. Gydomajai voniai reikės šaukšto druskos, į kurią įlašinkite iki 20 lašų eterinio aliejaus, vonelei užteks ir iki 7 lašų. Vonioje pagulėkite apie 10-15 minučių.

Vonelė kojoms

Išlipę iš vonios būtinai šiltai apsirenkite. Prieš miegą dar ištepkite ir padus. Jums prireiks vos kelių lašelių arbatmedžių, ravensarų ar levandų eterinių aliejų.

Lašelis – ant liežuvio

Pajutę nemalonius pirmuosius peršalimo simptomus, eterinį aliejų galite naudoti ne tik išoriškai. „Žymus aromaterapeutas dr. K. Šnaubeltas, vos suskaudus gerklei, 1 lašą kiparisų eterinio aliejaus pataria užlašinti ant liežuvio. Lašelį galima sumaišyti ir su trupučiu medaus bei lėtai sučiulpti“, – sako V. Markaitytė. Šiuo receptu pasinaudoję tada, kai gerklę tik pradeda peršėti, didelė tikimybė, kad skausmą greitai išvis numalšinsite.

Kitas veiksmingas būdas suvaldyti vos prasidėjusį gerklės skausmą – paskalauti ją. Į pusę arbatinio šaukštelio druskos įlašinkite kelis lašus kiparisų bei citrinų eterinio aliejaus ir viską ištirpinkite šiltame, bet ne karštame vandenyje. Gautu tirpalu paskalaukite gerklę. Vietoj minėtų eterinių aliejų, taip pat tiks ir egiptinių kmynų, manukų ar niaoulio (penkiagyslių mirtenių) eteriniai aliejai.

Tepkite gerklę iš išorės

Kad gerklės skausmas sumažėtų ar visai dingtų, galite ją tepti ir iš išorės. Pasigaminkite labai veiksmingą mišinį, kuriam reikės 4 lašų arbatmedžio, 4 lašų citrinos, 5 lašų ravensarų ir 4 lašelių čiobrelių (linalolio chemotipo) eterinio aliejaus. Galite pasiruošti ir didesnį kiekį šio mišinio bei pajutę, kad kimba liga, jį panaudokite. Vos suskaudus gerklei į delną įpilkite įprasto, geriausia sezamų aliejaus ir įlašinkite į jį kelis lašus pasigaminto eterinių aliejų mišinio bei švelniai iš išorės ištepkite visą gerklės zoną.

Numalšinkite ausies skausmą

Jei pajutote nemalonų ausies skausmą, taip pat galite susimaišyti mišinį iš įprasto aliejaus (tinka sezamų) ir 2 proc. kvapiųjų cinamosmų eterinio aliejaus. „Dar tinka įlašinti ir arbatmedžio ar ramunėlių eterinio aliejaus. Pastarasis turi stiprų antiuždegiminį poveikį. Gautu mišiniu švelniai ištepkite vietą palei ausį, taip pat apatinio žandikaulio kraštą“, – pataria Vilma Markaitytė.

Sustabdykite slogą

Aromaterapeutės teigimu vienas veiksmingiausių eterinių aliejų, kuris padeda sustabdyti slogą – debesylų. Jis skystina gleives. Nuo slogos tinka ir mairūnų eterinis aliejus. Pajutę, kad sunku kvėpuoti, kaskart jo pauostykite.

Vaikams iki trijų metų nerekomenduojama naudoti eterinį aliejų, kuriame yra daug mentolio, pipirmėčių bei mėtų, nes neigiamai gali paveikti kvėpavimo takus bei centrinės nervų sistemos darbą. Jeigu namuose turite mažylių, geriau venkite eukaliptų eterinio aliejaus dėl jame esančio didelio 1,8 cineolio kiekio. Galite naudoti tik vieną, saugiausią iš jų – spindulinių eukaliptų.

Be to, visada naudokite tik natūralius ir kokybiškus eterinius aliejus. Pirkdami paprašykite ir informacinių lapelių apie saugų produkto naudojimą.

Mažiau yra daugiau

Pasak Vilmos Markaitytės, keičiantis sezonui, kai atšąla orai, ligos ne taip kibtų, jei pasirūpintume ligų profilaktika. „Aromaterapija taip pat padeda ir nusiraminti, mažina stresą, įtampą, kas ypač aktualu vaikams“, – pabrėžia specialistė. Pradėję eiti į mokyklas ir darželius, mažieji patiria daugiau streso nei įprastai, kas taip pat silpnina imuninę sistemą. Todėl svarbu žinoti, ir tai, kokie eteriniai aliejai gali padėti sumažinti įtampą.

Nors aromaterapija – natūralus ir saugus būdas, tačiau eterinius aliejus patariama naudoti griežtai pagal profesionalių aromaterapeutų nurodytas rekomendacijas. Vaikams tinka ne visi receptai, kurie veiksmingi suaugusiems.

„Naujausiais tyrimais įrodyta, kad veiksmingiausiai eteriniai aliejai veikia, į organizmą patekdami per kvėpavimo takus, juos garinant. Tad jei ruošite su jais vonią, voneles ar inhaliacijas, poveikį tikrai pajusite“, – sako aromaterapeutė. Tik svarbu eterinių aliejų nepadauginti ir prisiminti, kad mažiau yra daugiau.

Jei namuose neturite garintuvo, kelis lašelius eterinio aliejaus užlašinkite ant servetėlės ir padėkite ją ant šilto radiatoriaus, kad kvapas pasklistų patalpoje.

Patys galite pasigaminti ir purškiamą priemonę – į buteliuką su purkštuvu įpilkite vandens ir įlašinkite pasirinkto eterinio aliejaus. Prieš purkšdami, buteliuką būtinai papurtykite ir skystį suplakite, kad apsijungusios molekulės pasklistų kartu į orą.

Tinka ir su šiuolaikinės medicinos gydymo būdais

Vilma Markaitytė pasakoja pati dažnai naudojanti bergamotės eterinį aliejų, kuris tinka ir kovoje su peršalimo ligomis, ir turi raminamąjį poveikį, padeda nuo streso. „Mėgstu rozalinų (viržinių mirtenių), taip pat smilkalinių bosvelijų (frankinsenso) eterinį aliejų. Dažnai renkuosi universalesnius, platesnio veikimo spektro, visai šeimai tinkančius eterinius aliejus. Auginant tris vaikus man tai labai aktualu“, – sako aromaterapeutė.

Pasak specialistės, aromaterapija gali būti ir alternatyvus gydymo būdas šalia šiuolaikinės medicinos. Visgi peršalimo ligų profilaktika geriau pasirūpinti tada, kai esame sveiki.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)