Žmogaus pulso dažnis yra tapatus širdies plakimų skaičiui per minutę. Kad pulsas retas, konstatuojama tada, kai tvinksnių skaičius nesiekia 60. Tokia būklė vadinama bradikardija.

Kraujospūdis yra kraujo spaudimo į kraujagyslių sieneles matas. Kai kraujo spaudimas aukštas, kraujagyslių sistema gali patirti apkrovą, o tai didina širdies priepuolio ir insulto riziką.

Aukštu kraujospūdžiu gydytojai paprastai laiko aukštesnį nei 130/80. Ši riba nurodyta naujausiose JAV širdies ligų asociacijos paskelbtose gairėse, rašoma portale „Medical News Today“.

Aukštesnis nei 170/100 kraujospūdis laikomas ypač aukštu.

Toliau įvardytos galimos priežastys, lemiančios aukštą kraujospūdį ir retą pulsą.

Beta blokatoriai

Beta blokatoriai – tai tam tikros grupės vaistai, kartais skiriami siekiant sumažinti aukštą kraujospūdį ir susilpninti širdies veiklos nepakankamumo poveikį.

Beta blokatoriams priskiriami atenololis, metoprololis, nebivololis ir propranololis.

Šie vaistai blokuoja širdies beta receptorius. Kai šie receptoriai stimuliuojami, širdies plakimas padažnėja, o kai blokuojami – suretėja.

Lėtesnis širdies ritmas daro teigiamą poveikį širdies problemų turintiems asmenims, nes tada širdis turi daugiau laiko prisipildyti. Suretėjus dūžiams, širdžiai reikia mažiau deguonies. Taigi, širdis patiria mažesnę apkrovą ir gali pailsėti.

Beta blokatorių kartais skiriama asmenims, kenčiantiems nuo aukšto kraujospūdžio, hipereminio širdies nepakankamumo arba aritmijos – širdies ritmo sutrikimo. Dėl šios priežasties, asmeniui, kuriam nustatytas aukštas kraujospūdis, dėl beta blokatorių vartojimo gali sulėtėti širdies plakimas.

Gydymas

Kad pažemėtų kraujo spaudimas, pacientams gali būti skiriama ir kitokių vaistų: kalcio kanalų blokatorių, angiotenzino receptorių blokatorių arba angiotenziną konvertuojančio fermento inhibitorių.
Dėl šių kraujo spaudimą mažinančių vaistų širdies darbas paprastai nepakinta.

Cushingo refleksas

Cushingo refleksas – tai retai pasitaikantis sutrikimas, dėl kurio sulėtėja pulsas ir pakyla kraujo spaudimas.

Šis refleksas yra organizmo atsakas į padidėjusį intrakranialinį spaudimą. Intrakranialinis spaudimas yra spaudimas kaukolės viduje. Jis nustatomas pagal smegenų kraujospūdį.

Galvos smegenys yra kaukolės viduje ir kai jos pabrinksta, plėstis gali tik iki tam tikros ribos. Taigi, dėl smegenų pabrinkimo intrakranialinis spaudimas sustiprėja.

Cushingo refleksas yra vienas iš organizmo būdų apsisaugoti nuo pernelyg didelio spaudimo kaukolės viduje. Širdies receptoriams pasiunčiamas signalas sulėtinti plakimą, kad sumažėtų intrakranialinis spaudimas.

Cushingo refleksą paprastai sukelia kokios nors rimtos ligos, kaip antai galvos smegenų vėžys, sutrenkimas, hipoksija (deguonies trūkumas audiniuose), meningitas (smegenų dangalų uždegimas), insultas, trauma, kraujo išsiliejimas smegenyse.

Gydymas

Pasireiškus Cushingo refleksui būtina skubi pagalba. Gydytojo, nustačiusio šią būklę, tikslas – eliminuoti jos priežastis ir sumažinti intrakranialinį spaudimą. Pernelyg didelis spaudimas kaukolės viduje gali nepagydomai pakenkti smegenims. Ypač padidėjus intrakranialiniam spaudimui, žmogus gali mirti.

Širdies laidumo sutrikimai

Retas pulsas kartais gali rodyti elektrinio impulso plitimo širdyje sutrikimus.

Elektriniai impulsai širdyje plinta tam tikra griežta tvarka – taip užtikrinamas reguliarus širdies plakimas. Dėl pažeidimų arba pertempimo elektrinių impulsų perdavimo sistema gali nustoti efektyviai funkcionuoti, o tada gali suretėti pulsas.

Neigiamą poveikį minėtai sistemai gali daryti pastoviai aukštas kraujospūdis. Tarp grėsmę keliančių veiksnių minėtinas ir rūkymas, gausus narkotikų arba alkoholio vartojimas, taip pat širdies senėjimas.

Gydymas

Jei pulsas dėl neaiškių priežasčių staiga ėmė lėtėti, reikia kreiptis į gydytoją. Ta tiesiog būtina, jei lėtėjant pulsui apima svaigulys, ima trūkti oro.

Kai kuriais atvejais gali prireikti širdies stimuliatoriaus arba kitokios intervencijos, pvz., abliacijos.

Kada būtina kreiptis į gydytoją

Skubi medicininė pagalba būtina tada, jei retą pulsą ir aukštą kraujospūdį lydi tokie simptomai kaip svaigulys arba galvos sukimasis, alpulys, dusulys, skausmai krūtinės srityje.

Šie simptomai gali reikši, kad būtina hospitalizacija ir galbūt širdies stimuliatorius.

Santrauka

Aukštas kraujospūdis ir retas pulsas – nedažnai ištinkanti būklė. Paprastai žmonės kenčia tik nuo aukšto kraujo spaudimo, nebent vartoja vaistus, galinčius turėti įtakos pulso ritmui.
Retą pulsą ir aukštą kraujospūdį gali lemti konkretūs medikamentai, o retais atvejais – intrakranialinio spaudimu sukeltas Cushingo refleksas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (43)