Antradienį širdies smūgis ištiko žinomą žurnalistą ir laidų vedėją Giedrių Drukteinį. Kaip pasakojo įvyko dalyviai, vyrui bloga pasidarė automobilyje, ten jis ir susmuko.

Kai žmogų ištinka širdies smūgis, svarbi kiekviena minutė – kuo greičiau atliekamas gaivinimas, tuo didesnė tikimybė išgelbėti žmogaus gyvybę.

Labai dažnai žmogus patiria širdies smūgį būdamas visiškai vienas. Labai svarbu turėti žinių, kaip sau padėti, jei jaučiate, kad ištiko širdies smūgis, rašoma straipsnyje firstaidforlife.org.uk.
Susiaurėjus kraujagyslėms, sutrinka širdies raumens aprūpinimas krauju, todėl gali atsirasti krūtinės angina.

Kai susiaurėjusi kraujagyslė užsikemša ar pratrūksta, dėl kraujo trūkumo atsiranda negrįžtamų širdies raumens pakitimų.

Dėl širdies smūgio, traumos ar kitokių sveikatos sutrikimų gali sustoti širdis. Žmogus nustoja kvėpuoti, praranda sąmonę. Būtina atlikti dirbtinį kvėpavimą, panaudoti defibriliatorių ir iškviesti greitąją pagalbą.

Jei jaučiate maudimą, skausmą krūtinėje, kairėje rankoje ar išilgai žandikaulio, apėmė stiprus silpnumas, o esate visiškai vieni:

  • Nebandykite patys važiuoti iki ligoninės, skambinkite skubiosios pagalbos numeriu.
  • Paskambinkite draugui ar šeimos nariui ir paklauskite, ar negalėtų pas jus atvažiuoti.


Jei turite nitroglicerino, suvartokite. Nitroglicerinas, arba glicerolio trinitratas, plečia vainikines širdies arterijas, todėl į širdies raumenį pateks daugiau deguonies, sumažės skausmas nuo krūtinės anginos priepuolio. Nitroglicerino tabletę pasidėkite po liežuviu, sučiulpkite, poveikis pasijus per dvi–tris minutes (nuo to gali pradėti skaudėti galvą).

Jei įpurškus nitroglicerino ar sučiulpus jo tabletę po penkių minučių nepagerėja, suvartokite 300 mg aspirino tabletę. Aspirinas skystina kraują, todėl širdies smūgio atveju stabilizuos susiformavusius krešulius ir sumažins naujų krešulių susidarymo tikimybę.

Sutrinkite arba sukramtykite aspirino tabletę, kad greičiau patektų į kraują. Vartokite tik 300 mg aspiriną, jei jo turite.

Atrakinkite lauko duris. Atsisėskite atrėmę nugarą į sieną ar į baldo atkaltę, kojas sulenkite per kelius. Pasistenkite atsipalaiduoti ir, kiek įmanoma, išsaugoti ramybę. Atvykę greitosios pagalbos medikai nedelsiant jums padės, jie išmokyti gaivinti širdies smūgį patyrusius žmones. Jus greitai nuveš į ligoninę, nes kiekviena minutė svarbi, siekiant apsisaugoti nuo ilgalaikės žalos širdžiai.

Širdies smūgio simptomai

Širdies smūgio simptomai būna labai įvairūs, skirtingi kiekvienam asmeniui, skiriasi net vyrų ir moterų simptomai.

Širdies smūgis gali ištikti staiga ir būti stiprus arba prasidėti pamažu ir būti nestiprus. Dalis pacientų nejaučia jokio skausmo, dalis supainioja širdies smūgį su sutrikusiu virškinimu, angina.

Tie, kas pajuto stiprų skausmą krūtinėje, dažniausiai skambina pagalbos telefonu, o jei simptomai ne tokie stiprūs, ne visada iš karto kreipiasi į medikus. Įsidėmėkite: jei įtariate, kad jums – širdies smūgis, labai svarbu greitai reaguoti – tada padaugės šansų likti gyviems ir išvengti didelės žalos širdžiai.

Jei simptomai pasireiškė pasportavus ar dėl įtampos, jei pabudote nuo simptomų ar pajutote juos prieš miegą – bet kokiu atveju patartina skubiai kreiptis į medikus.

Klasikiniai širdies smūgio simptomai

Klasikiniai širdis smūgio simptomai: skausmas krūtinėje, ypač cente, kuris trunka kelias minutes, tai praeina, tai vėl atsiranda. Šis diskomfortas gali būti spaudimo, veržimo, suspaudimo, dieglių pobūdžio. Skausmas gali plisti į kaklą, į rankas, į nugarą, į žandikaulį ar į pilvą. Vieni jaučia konkretų skausmą, kiti – bendro pobūdžio prastą savijautą.

Vyrai širdies smūgio atveju dažniausiai jaučia skausmą krūtinėje.

Moterys po menopauzės ir diabetu sergantys žmonės greičiausiai nejaus skausmo krūtinėje.

Kad ir kokie simptomai būtų, veikiausiai jausitės prastai, išbalsite, išpils prakaitas, svaigs galva. Paisykite šių simptomų ir skubiai kvieskitės pagalbos.

Netipiniai širdies smūgio simptomai

Moterys, moterys po menopauzės, vyresnio amžiaus ir diabetu sergantys žmonės gali justi netipinius širdies smūgio simptomus: pykinimą, padidėjusį rūgštingumą, skausmą pilve, dusulį, stiprų pakaitavimą, galvos svaigimą.

Du paplitę klaidingi mitai

Gilus kvėpavimas ir stiprus kosėjimas. Socialinėje žiniasklaidoje ir internete patariama giliai kvėpuoti ir stipriai kosėti, kad suaktyvėtų širdis ir paspartėtų kraujotaka.

Deja, šis metodas nepagrįstas mediciniškai, daugelis specialistų abejoja jo veiksmingumu.

Vanduo ir Kajeno pipirai

Patariama išgerti stiklinę vandens su šaukšteliu maltų Kajeno pipirų. Teigiama, kad Kajeno pipirai paspartins širdies plakimą, kraujas bus greičiau išnešiojamas po visą kūną ir taip susibalansuos kraujotaka.

Tačiau nėra įrodymų, kad Kajeno pipirai padeda, ištikus širdies smūgiui. Apskritai neaišku, kaip kapsicinas sąveikauja su aspirinu, jei jo išgėrėte, o aspirinas padeda, tai mediciniškai įrodyta.

Kaip sumažinti širdies smūgio riziką

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) įvardina aštuonis rizikos veiksnius: alkoholio vartojimas, rūkymas, aukštas kraujospūdis, didelis kūno masės indeksas, aukštas cholesterolio lygis, aukštas gliukozės lygis kraujyje, mažas vaisių ir daržovių kiekis racione, fizinis nejudrumas. Minėti veiksniai yra 61-o proc. visų širdies ir kraujagyslių ligų priežastis, trečdalio išeminės širdies ligos atvejų priežastis, todėl ši liga – viena iš dažniausių mirties priežasčių pasaulyje. Stresas irgi stipriai veikia.

Ne visus veiksnius, kaip antai, senėjimą, paveldimumą, galima kontroliuoti. Be to, vyrams – didesnė širdies smūgio rizika.

Kontroliuojami rizikos mažinimo veiksniai:

  • meskite rūkyti ir stenkitės nekvėpuoti cigarečių dūmais,
  • koreguokite aukštą kraujospūdį ir didelį cholesterolio lygį, keisdami mitybą, lieknėdami, vartodami vaistus,
  • kasdien mankštinkitės,
  • mažiau vartokite alkoholio,
  • sveikai, subalansuotai maitinkitės, kad racione netrūktų vitaminų ir mineralų,
  • stebėkite svorį, o jei turite antsvorio, stenkitės sulieknėti,
  • sergantieji diabetu turėtų laikytis medikų skirto gydymo,
  • mažinkite streso gyvenime, įtraukdami į kasdienybę kvėpavimo pratimų, jogą ar pan.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)